Ευθ. Λέκκας: Το Αιγαίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής

Ευθ. Λέκκας: Το Αιγαίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής

Ευθ. Λέκκας: Το Αιγαίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 754 ΦΟΡΕΣ

«Το Αιγαίο συνολικά βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής», προειδοποίησε από τα έδρανα του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε προχθές το απόγευμα, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εισηγήθηκε την ανάγκη διαρκούς επιμόρφωσης για τη διαχείριση κρίσεων, τόσο των στελεχών όσο και των αιρετών της αυτοδιοίκησης της περιοχής μας.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μέσα από όλο αυτό που βιώνουμε, μια και στη Μεσόγειο είμαστε το... hot spot της κλιματικής κρίσης, η Ελλάδα και ειδικότερα το Αιγαίο συνολικά, είναι το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Αυτή η κατάσταση -συνέχισε- μας βάζει να δράσουμε άμεσα και ανέφερε ότι αυτό περνάει μέσα από τον καινούργιο νόμο για την Πολιτική Προστασία και όλα αυτά που θα γίνουν μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα επιμόρφωσης αλλά περνάνε μέσα και από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ένα κυρίαρχο θέμα το οποίο μπαίνει σε επίπεδο τοπικής αλλά και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, είναι η ενημέρωση των στελεχών τους πάνω σε θέματα διαχείρισης κρίσεως και Πολιτικής Προστασίας.

«Το πεδίο έχει αλλάξει, συνολικά η κατάσταση έχει αλλάξει και πρέπει να βρούμε καινούργιες μεθοδολογίες προκειμένου να διαχειριστούμε επιτυχώς τους κινδύνους και τις κρίσεις», είπε ακόμη.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα που βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, για το οποίο αποφάσισαν την προηγούμενη φορά και έχει να κάνει με την επιμόρφωση των αιρετών και των στελεχών των δήμων του Νοτίου Αιγαίου πάνω σε σύγχρονα θέματα Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κινδύνων, σύγχρονα θέματα τα οποία βεβαίως τα έχουν εξετάσει από πολύ κοντά, καθώς διαχειρίζονται τέτοια θέματα και με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αλλά και με το υπουργείο.

Για τις υπόλοιπες κρίσεις και κινδύνους, έχουν πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και ήδη ολοκλήρωσαν το αντίστοιχο πρόγραμμα για την περιφέρεια Αττικής με ιδιαίτερη επιτυχία. Σημειώνεται ότι πρόκειται για πιστοποιημένη εκπαίδευση.

Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να συμμετέχουν από 2 έως 5 άτομα απ’ όλους τους δήμους του Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα πάνω σε θέματα που απασχολούν τον κάθε δήμο ξεχωριστά «γιατί το Νότιο Αιγαίο έχει μία πολυμορφία στους κινδύνους και μία μοναδικότητα η οποία έγκειται στο γεγονός ότι έχουμε και το ηφαιστειακό τόξο στην περιφέρεια αλλά και όλους τους άλλους κινδύνους: έντονη σεισμικότητα, πλημμυρικά φαινόμενα, έντονα καιρικά φαινόμενα», είπε ο κ. Λέκκας και συνόψισε:

«Θα υπάρχει, λοιπόν, όχι μία γενική εκπαίδευση, θα υπάρχει μία εξειδικευμένη ενημέρωση για κάθε δήμο, για κάθε κίνδυνο, έτσι ώστε να μπορούν τα στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης και οι αιρετοί να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσομε και τα οποία είναι πιο έντονα και πιο συχνά το επόμενο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς