Στις 11 και 12 Νοεμβρίου θα γίνει το συνέδριο των δήμων του Νοτίου Αιγαίου

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου θα γίνει το συνέδριο των δήμων του Νοτίου Αιγαίου

Στις 11 και 12 Νοεμβρίου θα γίνει το συνέδριο των δήμων του Νοτίου Αιγαίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 490 ΦΟΡΕΣ

Την κορωνίδα των αυτοδιοικητικών εξελίξεων για την τρέχουσα περίοδο, θα αποτελέσει το τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 11 και 12 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, με τον γραμματέα της ΠΕΔ, κ. Γιώργο Πόκκια, να δηλώνει ότι θα αναδειχθούν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τα νησιά μας και «περιμένουν πολλά απ’ αυτό».

Σημειώνεται ότι, στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ που είναι στην ουσία το συνέδριο, μετέχουν 125 μέλη απ’ όλους τους δήμους.

Επειδή η συγκυρία του κορωνοϊού τούς εμπόδισε να κάνουν τις προηγούμενες χρονιές συνέδριο, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το μοναδικό της αυτοδιοικητικής περιόδου και θα αποτελέσει ουσιαστικά την κορωνίδα των όποιων αυτοδιοικητικών εξελίξεων σ’ αυτή τη θητεία. Όπως είπε ο γραμματέας, έχουν βάλει ψηλά τον πήχη και όσο αφορά στο δια ταύτα του συνεδρίου την εφαρμογή των αποφάσεων και από την κυβέρνηση και από την ΚΕΔΕ, το συνέδριο της οποίας θα διεξαχθεί 21-23 Νοεμβρίου στον Βόλο.

Το συνέδριό της θα απασχολήσουν σημαντικά ζητήματα που έχουν ανακύψει την περίοδο της πανδημίας, για τη θεσμική θωράκιση της αυτοδιοίκησης, τους πόρους, για το φόρο που διεκδικεί η ΚΕΔΕ από τον ΕΝΦΙΑ από τα υπόλοιπα έσοδα του Κράτους κτλ.

«Αυτά τα δύο συνέδρια θεωρώ ότι είναι ορόσημο για την Αυτοδιοίκηση των νησιών μας. Εμείς περιμένουμε πάρα πολλά. Θέλω να πιστεύω ότι και από πλευράς πολιτείας θα βρούμε ευήκοα ώτα ώστε ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί και έχουν ενταθεί στην περίοδο της πανδημίας, να βρουν αντιμετώπιση και λύση», είπε, ακόμη, ο κ. Πόκκιας.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο θα γίνει στην Αθήνα για λόγους συγκοινωνιακούς, αφού το ζητούμενο είναι να υπάρχει μαζικότητα. Μάλιστα, θα γίνει μία ολιγόλεπτη παρουσίαση όλων των νησιών, κάτι που θα χρησιμοποιηθεί και ως μοχλός πίεσης προς την Κεντρική Διοίκηση, αφού θα καλέσουν και πολιτικό προσωπικό και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα.

Για τη σύνταξη της θεματολογίας και των προτάσεων που θα απασχολήσουν το Συνέδριό μας, έχουν ήδη ενεργοποιήσει της 12 θεματικές επιτροπές της Π.Ε.Δ. ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να προτείνουν θέματα για την έγκρισή τους ως θεμάτων του Συνεδρίου.

Για τη νέα προγραμματική περίοδο

Στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2021-2027, για το οποίο επίσης έγινε αναλυτική παρουσίαση κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ τις προηγούμενες ημέρες, μίλησε επίσης ο κ. Πόκκιας τονίζοντας ότι «είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα βρούμε μπροστά μας όσο αφορά στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών μας.

Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι με πάρα πολύ σημαντικούς πόρους, ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει από τις 21 Οκτωβρίου με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, την πρώτη συνεδρίαση όπου θα κατανεμηθούν οι άξονες».

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα ήταν ότι παρουσιάστηκε η μελέτη που ανέθεσαν στην ΕΕΤΑΑ, τον πιο σημαντικό επιστημονικό συνεργάτη Αυτοδιοίκησης, όσο αφορά στα κριτήρια κατανομής των ΚΑΠ. Όπως είπε, πρόκειται για ένα θέμα που κατά καιρούς το θέτουν, όμως τώρα πια πηγαίνουν με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένη επιστημονική τεκμηρίωση από τον κορυφαίο φορέα που έχει η Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με την πρόταση, λοιπόν, η οποία αναλύθηκε στη συνεδρίαση από τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το εξής: ότι η πρόταση που θα εισαχθεί πια και στην ΚΕΔΕ και στο υπουργείο, καταληκτικά θα σημαίνει ότι οι νησιωτικοί δήμοι θα έχουν Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που είναι το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων τους, από 20% έως 100% παραπάνω απ’ ό,τι έχουν με τον σημερινό τρόπο κατανομής.

«Είναι μία σημαντική κατάκτηση για την Αυτοδιοίκηση και δεν είναι πια φωνές που πάμε και ζητάμε παραπάνω λεφτά, αλλά που τεκμηριωμένα με τη σφραγίδα του κυριότερου συνεργάτη που έχει η Αυτοδιοίκηση, διεκδικούμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό, άρα περισσότερους πόρους για τα νησιά μας», κατέληξε.

Αναπτυξιακός Οργανισμός

Από την 1η του καινούργιου έτους αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της ΠΕΔ. Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια, στη συνεδρίαση, το θέμα αναβλήθηκε λόγω διαδικαστικού ζητήματος καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Επισήμανε, πάντως, ότι το ουσιαστικό είναι ότι οι 16 δήμοι-μέτοχοι σε πρώτη φάση και οι υπόλοιποι δήμοι, αναμένουν αυτή τη λειτουργία για να μπορέσουν να τρέξουν ενόψει των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, να ωριμάσουν μελέτες για την υλοποίηση έργων και δράσεων.

«Είναι τεράστια η πρόκληση για εμάς, την επόμενη εβδομάδα κατά 99% θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε, να κατατεθεί το μετοχικό κεφάλαιο και με τη στελέχωση έχουμε ήδη προχωρήσει στα στελέχη που θα υπηρετήσουν.

Νομίζω ότι από 1η του χρόνου θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο Αναπτυξιακός και θα προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες που είναι χρήσιμες και κρίσιμες κυρίως για τα μικρά νησιά, διότι τα μικρά νησιά, δυστυχώς, στο ανταγωνιστικό πεδίο που βρίσκονται τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι σε αδύναμη θέση.

Εδώ δημιουργείται, λοιπόν, ένας φορέας ο οποίος θα συνδράμει τα μικρά νησιά για ν’ αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα».
Όπως εξήγησε, η δυνατότητα του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι με προγραμματικές συμβάσεις να αναλαμβάνει για τον κάθε δήμο την υλοποίηση όσων έργων και δράσεων ιεραρχεί το κάθε νησί/δήμος.

Προμήθεια απινιδωτών

Τέλος, ο γραμματέας ενημέρωσε ότι ξεκινούν μία κοινωνική συνεισφορά της ΠΕΔ, αρχής γενομένης από τα μικρονήσια, που μέσα στον επόμενο μήνα θα παραδώσουν σε κάθε ένα από αυτά απινιδωτές, σε πρώτη φάση 16, που θα μοιραστούν στους δήμους για να υπάρξει δυνατότητα στα νησιά άμεσης αντιμετώπισης περιστατικών όλο τον χρόνο αλλά και για τις ανάγκες των επισκεπτών.
Αυτό θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο και, μάλιστα, ξεκινούν συνεργασία με μία εταιρεία, από τις καλύτερες στο χώρο, όπως είπε.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου