Μ. Μαρκόπουλος: «Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε… σμίκρυνση της σεζόν»

Μ. Μαρκόπουλος: «Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε… σμίκρυνση της σεζόν»

Μ. Μαρκόπουλος: «Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε… σμίκρυνση της σεζόν»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1007 ΦΟΡΕΣ

Όχι επιμήκυνση αλλά σμίκρυνση της τουριστικής σεζόν θα έχουμε με τα κόστη που καλούμαστε να καταβάλλουμε για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, σημειώνει στον ot.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο οποίος προαναγγέλλει κλείσιμο «άρον-άρον» των ξενοδοχείων, φέρνοντας πιο γρήγορα τη λήξη της σεζόν.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το ενεργειακό κόστος για ένα μέσο ξενοδοχείο είναι τον Σεπτέμβριο αυξημένο 60-70% σε σύγκριση με τον Αύγουστο και σχεδόν τρεις-τέσσερις φορές υψηλότερο από πέρυσι τον ίδιο μήνα.

Δεν βγαίνουν πλέον οι μονάδες και πολλά ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να κλείσουν νωρίτερα, καθώς έρχονται αντιμέτωπα με αυτά τα κόστη, σημειώνει στον ot.gr. Ήδη στη Ρόδο ορισμένα ξενοδοχεία μεταφέρουν τους πελάτες τους σε άλλα, προκειμένου να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας και να μειώσουν τα κόστη.

Καλή σεζόν
Η σεζόν πήγε πολύ καλά από την άποψη των αφίξεων όμως αυτό έγινε χάρη τις προσπάθειες των ξενοδοχείων που απεδείχθησαν οι μεγάλοι σπόνσορες του ελληνικού τουρισμού προσθέτει ο κ. Μαρκόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα όμως ότι το λειτουργικό κόστος είναι εδώ και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένο σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου για την επόμενη εβδομάδα για να αναδείξει αυτό το πρόβλημα.

«Εμείς καλούμαστε το 2022 να επιστρέψουμε όσα δανειστήκαμε την περίοδο της πανδημίας και ορθώς, ακόμα και το φετινό καλοκαίρι υπήρχαν επιστροφές σε μεγάλους tour operators από μεγάλα συμβόλαια, ενώ είχαμε και περιπτώσεις κόστους, τρεις και τέσσερις φορές επάνω από το συνηθισμένο, στο ρεύμα, ανά μήνα.

Σκεφτείτε ότι αυτό γίνεται επί έξι ή εφτά μήνες και άρα όλα αυτά «ροκανίζουν» το λειτουργικό κέρδος, είναι ξεκάθαρο αυτό», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97.1.

Αποστάσεις
Οι ξενοδόχοι φαίνεται να κρατούν αποστάσεις και από τις εξαγγελίες του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για επέκταση της σεζόν με την προσέλκυση Βορειοευρωπαίων τουριστών κατά τη χειμερινή περίοδο.

Δεν μπορεί η επέκταση της τουριστικής περιόδου να γίνει «εκτάκτως» για φέτος... Αυτά θέλουν σχεδιασμό από μήνες πριν, όχι επειδή η τιμή της ενέργειας βρίσκεται σήμερα στα ύψη και μπορεί ορισμένοι να θελήσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα τον χειμώνα για να μην πληρώσουν τη θέρμανση για παράδειγμα ή κάτι άλλο στη Γερμανία, όταν αυτή τη στιγμή, η Μαγιόρκα και αντίστοιχα και η Τουρκία, έχουν πάρα πολλές κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο, διότι επιδίδονται σε αυτό το «σπορ» εδώ και 20 – 25 χρόνια και όταν αυτή τη στιγμή μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, διαφημίζει πακέτα 660 ευρώ το άτομο με αεροπορικό εισιτήριο για την Αττάλεια.

Συνεπώς, δεν είναι τόσο απλό το να κατέβει ένα αεροπλάνο για παράδειγμα στα Χανιά ή στο Ηράκλειο και μετά να πάει ο πελάτης σε ένα ξενοδοχείο για να διαμείνει. Με ποια τιμή; Με ποια κόστη; Με τι μέτρα και σταθμά για τους πελάτες που θα κινηθούν έξω από τα ξενοδοχεία; Με ποια διαμόρφωση και με ποιο πλάνο», δήλωσε ο κ. Τάσιος.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού