Αθωώθηκαν για τον θάνατο 26χρονου Καλύμνιου από ναρκωτικά

Αθωώθηκαν για τον θάνατο 26χρονου Καλύμνιου από ναρκωτικά

Αθωώθηκαν για τον θάνατο 26χρονου Καλύμνιου από ναρκωτικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 749 ΦΟΡΕΣ

Με την υπόθεση θανάτου ενός 26χρονου Καλύμνιου ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του από τη μητέρα του, τον Απρίλιο του 2021 από υπερβολική δόση ηρωίνης, ασχολήθηκε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα (10 Οκτωβρίου) το μεσημέρι και μετά από διακοπή ολοκληρώθηκε προχθές αργά το βράδυ, με την έκδοση της απόφασης για τους τρεις άνδρες ηλικίας 33, 24 και 40 ετών αντίστοιχα, που φέρονταν να είναι αυτοί που έδωσαν την ηρωίνη την οποία «ήπιε» ο άτυχος 26χρονος και βρήκε τραγικό θάνατο.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες που βάραιναν τους εμπλεκόμενους ήταν:

• Ηθική αυτουργία από κοινού σε ανθρωποκτονία από πρόθεση

• Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως

• Ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικής ουσίας και ειδικότερα ηρωίνης, που προκάλεσε τον θάνατο άλλου, με τη μορφή της αγοράς, διάθεσης και πώλησης αυτής.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, το παραπεμπτικό βούλευμα αλλά και το κατηγορητήριο, ο 33χρονος που βρισκόταν στη φυλακή έγκλειστος για άλλη υπόθεση, ωστόσο φέρονταν από κοινού με τον 24χρονο να προμήθευσαν με ηρωίνη τον 40χρονο προκειμένου να τη δώσει στον 26χρονο συντοπίτη τους. Μάλιστα στη δικογραφία υπήρχαν και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του 33χρονου και του 24χρονου, από τις οποίες φαίνονταν ότι σχεδίαζαν – μελετούσαν τον τρόπο τέλεσης της ανθρωποκτονίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, μετά από μία μακρά ακροαματική διαδικασία, έκρινε ομόφωνα αθώο τον 40χρονο και αθώους τον 33χρονο και τον 24χρονο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο αφού μετέτρεψε την κατηγορία, έκρινε ένοχους τον 33χρονο και τον 24χρονο για τα ναρκωτικά (διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή της προμήθειας και της διάθεσης ως εξαρτημένοι χρήστες και απλή συνέργεια στην πράξη αυτή). Έτσι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη στον 33χρονο και φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή στον 24χρονο.

Και οι δύο άνδρες συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Μανώλη Βλάχο (για τον 33χρονο), Κατερίνα Βολονάκη και Χαράλαμπο Σύψα (για τον 24χρονο) άσκησαν εφέσεις και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Για την υπεράσπιση του 40χρονου που αθωώθηκε, παραστάθηκε ο δικηγόρος κ. Βασίλης Δίκαρος.

Η καταγγελία για τα ναρκωτικά και οι «απειλές»

Πολύωρες ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων και αυτή του αδελφού και της μητέρας του 26χρονου. Ειδικότερα, ο 29χρονος αδελφός ο οποίος είναι χρόνιος χρήστης ναρκωτικών ουσιών και γνωστός στις διωκτικές αρχές για ποινικά αδικήματα λόγω της τοξικομανίας του, είπε στο δικαστήριο πως τα ναρκωτικά τα είχε προμηθευτεί εκείνος για προσωπική του χρήση και πως άφησε λίγη ποσότητα ηρωίνης προκειμένου να την «πιει» όταν θα ξυπνούσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έφυγε για λίγο από το σπίτι και όταν επέστρεψε κατάλαβε πως τα ναρκωτικά τα είχε κάνει χρήση ο αδελφός του.

Σε ό,τι αφορά τα 50 γραμμάρια αυτά ηρωίνης, ο 29χρονος αδελφός του θύματος είπε στο δικαστήριο ότι του τα είχε δώσει ο 33χρονος δύο ημέρες πριν το θάνατο του 26χρονου, ενώ σε ό,τι αφορά το κινητό του θανόντος που ουδέποτε βρέθηκε, δήλωσε πως το πέταξε αφότου είδε ότι είναι νεκρός, κατ’ εντολή του 33χρονου.

Μέρος των ισχυρισμών αυτών διέψευσε η μητέρα του 26χρονου η οποία δήλωσε κατηγορηματικά πως ο γιος της που έχει πλέον χαθεί, δεν ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Η ίδια είπε στο δικαστήριο στην κατάθεσή της πως το παιδί της απλώς έπινε τσίπουρο και αυτό είχε κάνει και την ημέρα εκείνη.

«Ήταν καθαρός, ήταν πολύ λογικό παιδί, μισούσε την ηρωίνη» είπε χαρακτηριστικά η μητέρα.

Η ίδια πρόσθεσε στο δικαστήριο πως ο 26χρονος «έφυγε» από τις απειλές που δεχόταν από τον 33χρονο κατηγορούμενο, και οι οποίες του δημιούργησαν ψυχολογικά προβλήματα. Αιτία, όπως η ίδια είπε, ήταν ένα δέμα με ένα φουρνάκι μικροκυμάτων που περιείχε ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα 730 γραμμάρια ηρωίνης.

Το πακέτο αυτό φέρονταν (κατά τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί) να έδωσε «εντολή» μέσα από τη φυλακή που βρίσκονταν ο 33χρονος για να το παραλάβει τον Δεκέμβριο του 2019, ο 29χρονος αδελφός του θύματος. Ωστόσο, ο 26χρονος φέρονταν να κατέθεσε στην αστυνομία για την υπόθεση αυτή, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Η μητέρα τόνισε πως και η ίδια υπήρξε μάρτυρας των απειλών του 33χρονου προς το γιο της, ενώ ερωτηθείς για το ποιος έδωσε τα ναρκωτικά και αν ήταν κάποιος από τους κατηγορούμενους, δήλωσε πως δεν μπορεί να γνωρίζει.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες

Πάντως απολογούμενοι και οι τρεις εμπλεκόμενοι ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκαν κάθε κατηγορία που τους «βαραίνει» και δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέση με το θάνατο του 26χρονου, ενώ αποδέχτηκαν ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Ο 33χρονος είπε μεταξύ άλλων στο δικαστήριο ότι παλαιότερα έκανε χρήση και ηρωίνης και ασχολιόταν με αυτό μόνο όμως για να εξασφαλίζει τη δόση του.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το διάστημα που καταγράφηκαν οι συνομιλίες του, βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση έγκλειστος στη φυλακή με στερητικά σύνδρομα και δεν ήξερε τι έλεγε.

«Έλεγα ασυναρτησίες. Δεν ήμουν στα καλά μου γιατί «έπινα» πολλά φάρμακα και στη φυλακή μου τα έκοψαν μαχαίρι»! Ο 33χρονος τόνισε πως ουδέποτε έστειλε 50 γραμμάρια ηρωίνης στον 29χρονο αδελφό του θύματος:

« Γιατί να το κάνω, για να βγάλουν λεφτά οι άλλοι; Τί ήμουν, ο Εσκομπάρ;» διερωτήθηκε ο 33χρονος ενώ πρόσθεσε πως ουδέποτε απείλησε τον 26χρονο, ούτε έκανε οτιδήποτε από αυτά που τον κατηγορούν.

Το ίδιο ισχυρίστηκε στην απολογία του και ο 24χρονος ο οποίος επεσήμανε ότι δεν απείλησε τον 26χρονο, και πως μπορεί να συμφωνούσε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με αυτά που του έλεγε ο 33χρονος συγκατηγορούμενός του, όμως δεν έκανε κάτι.

«Του έλεγαν ναι θα πάρω αλλά δεν έπαιρνα κανέναν τηλέφωνο. Τα έλεγα για να τον καθησυχάσω. Με τον 33χρονο οι συζητήσεις που κάναμε ήταν «κούφιες» γιατί ξέραμε ότι μας παρακολουθούσαν».

Ο 24χρονος είπε επίσης ότι κάποια στιγμή σκέφτηκε να πάει να πάρει τα ναρκωτικά από τη βάρκα, όπως του είχε πει ο 33χρονος, όμως δεν το έκανε γιατί τελικά τον εμπόδισε ο πατέρας του.
Ο 24χρονος είπε πως κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ουσιών, τα «έπινε» όλα, όχι όμως ηρωίνη.

Σε ό,τι αφορά τον 40χρονο είπε πως δεν έχει σχέση με την υπόθεση, ο ιδιοκτήτης της βάρκας μέσα στην οποία ήταν τα 50 γραμμάρια ηρωίνης, δεν είναι αυτός αλλά κάποιος άλλος με το ίδιο επίθετο και έχουν συγγενική σχέση.

«Δεν γνωρίζω τίποτα, εκτός από τον 33χρονο με τον οποίο γνωριστήκαμε στη φυλακή και κάναμε παρέα» είπε ο 40χρονος προσθέτοντας πως είναι χρήστης ναρκωτικών και το μόνο που έκανε ήταν να δώσει κάποια χάπια στη μητέρα των δύο αδελφών.

Η εισαγγελική πρόταση

Στην πρόταση της η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στο δικαστήριο την ενοχή του 33χρονου και του 24χρονου για άμεσο δόλο στην ηθική αυτουργία της ανθρωποκτονίας, της οποίας ο φυσικός αυτουργός είναι άγνωστος, ενώ ζήτησε την απαλλαγή του 40χρονου λόγω αμφιβολιών.

Διαβάστε ακόμη

Εντοπισμός και διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του διακινητή τους στη Ρόδο

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο