Ν. Διμέλης: «Αυτά προβλέπει για το κοιμητήριο Αρχαγγέλου ο κανονισμός»

Ν. Διμέλης: «Αυτά προβλέπει για το κοιμητήριο Αρχαγγέλου ο κανονισμός»

Ν. Διμέλης: «Αυτά προβλέπει για το κοιμητήριο Αρχαγγέλου ο κανονισμός»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 846 ΦΟΡΕΣ

Τον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων, θέλησε να κοινοποιήσει προς τους συντοπίτες του ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αρχαγγέλου καθώς, από πέρυσι, έχουν ξεκινήσει εκταφές, λόγω του γνωστού προβλήματος της έλλειψης χώρου, οι οποίες έχουν φθάσει τις εξήντα αλλά η διαδικασία προσκρούει στην άρνηση ορισμένων δημοτών να το αποδεχθούν.

Συγκεκριμένα από πέρυσι τον Μάιο, μετά το Πάσχα, ξεκίνησαν οι εκταφές και μέχρι στιγμής έχουν γίνει περί τις 60, ωστόσο η διαδικασία φαίνεται να κολλάει σε κάποιες περιπτώσεις άρνησης.

Όπως λέει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Αρχαγγέλου, κ. Νικόλαος Διμέλης, το 2014 έγινε το οστεοφυλάκιο στο χωριό το οποίο λειτουργεί μόλις από πέρυσι.

Για τη διαδικασία της φύλαξης γίνεται τελετή με ιερέα και με πολύ σεβασμό, όπως τονίζει. Μάλιστα, λέει ότι αρκετοί συμπολίτες του το έχουν αντιληφθεί πλέον, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι που δυσκολεύονται να το αποδεχθούν.

Σημειώνει, ακόμη, ότι οι εκταφές γίνονται με σειρά και ότι στο κοιμητήριο του Αρχαγγέλου υπάρχει δικαίωμα χρήσης και όχι κτήσης.

Σε ανακοίνωση της κοινότητας που ανήρτησε, με θέμα τις εκταφές στο κοιμητήριο του Αγίου Λαζάρου, ο κ. Διμέλης θέλησε να ενημερώσει τους συντοπίτες του για τα εξής:

«Σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας δημοτικών κοιμητηρίων υπ’ αριθ.74/2020 καθιερώνονται λεπτομερείς κανόνες για τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη λειτουργία όλων των δημοτικών κοιμητηρίων.

Άρθρο 5

5.1 Γενικοί κανόνες. Οι τάφοι είναι προσωρινοί πενταετούς (5) ταφής με δικαίωμα παράτασης 1+1 έτος.

7.2 Οικογενειακοί τάφοι. Απαραίτητη προϋπόθεση για το δικαίωμα χρήσης τάφου είναι η ύπαρξη 5 ενταφιασμένων στο εν λόγω μνήμα, το οποίο βεβαιώνει η υπηρεσία αποκλειστικά, κάτι που δεν ισχύει για το κοιμητήριο του Αρχαγγέλου.

ΕΚΤΑΦΕΣ. Η ανακομιδή των οστών ενεργείται μετά την πάροδο του χρόνου της υποχρεωτικής ταφής, η οποία ορίζεται πενταετής(5), εκτός των εξαιρέσεων, αναβολή προγραμματισμένης εκταφής επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις δικαιολογημένη επαρκώς, από τους συγγενείς του νεκρού και για διάστημα ενός μηνός.

Στην περίπτωση που περάσουν δύο (2) μήνες, από τη λήξη της υποχρεωτικής ταφής και δεν δηλώσουν εκταφή οι συγγενείς, η υπηρεσία μπορεί να προβεί σε αυτεπάγγελτη εκταφή και να τοποθετήσει τα οστά στο οστεοφυλάκιο, άρθρο 12.2.

Και καταλήγει αναφέροντας ο πρόεδρος: «Επομένως αγαπητοί συνδημότες, να τηρήσουμε τον κανονισμό, το κοιμητήριό μας έχει γεμίσει, εδώ και ένα χρόνο ξεκινήσαμε τις εκταφές και ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας».

Διαβάστε ακόμη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη