Ένας από τους καλύτερους μήνες για την κρουαζιέρα ο Σεπτέμβριος

Ένας από τους καλύτερους μήνες για την κρουαζιέρα ο Σεπτέμβριος

Ένας από τους καλύτερους μήνες για την κρουαζιέρα ο Σεπτέμβριος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 296 ΦΟΡΕΣ

Ένας από τους καλύτερους μήνες ήταν ο Σεπτέμβριος για την κρουαζιέρα, ενώ οι προσεγγίσεις φέτος στο λιμάνι της Ρόδου παρουσιάζουν αύξηση της τάξεως του 23.3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου (Λ.Τ.) νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλη Παπαοικονόμου ο οποίος, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι η εταιρεία του καρνάγιου ζήτησε παράταση λόγω καθυστερήσεων στις εργασίες που προκλήθηκαν από Ρομά.

Καταρχάς, ο πρόεδρος επανέλαβε ότι η κρουαζιέρα το 2022 εξελίσσεται πάρα πολύ ικανοποιητικά, αν λάβουμε υπόψη, μάλιστα, ότι μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου στη Ρόδο είχαμε 270.225 επιβάτες από την κρουαζιέρα με 291 προσεγγίσεις, ενώ το 2019 είχαμε 219.232 επιβάτες. Δηλαδή, έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 23,3% από την αρχή του έτους.

Ένας από τους καλύτερους μήνες για την κρουαζιέρα στη Ρόδο ήταν, όμως, και ο Σεπτέμβριος κατά τον οποίο είχαμε 64.000 επιβάτες από την κρουαζιέρα, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, είχαμε μία αύξηση του 49%.

Με αυτούς τους ρυθμούς θα συνεχίσει η κρουαζιέρα για τη Ρόδο μέχρι και τα τέλη του έτους. Ανέφερε ότι και τον τρέχοντα μήνα θα έχουμε στο λιμάνι μας 55 προσεγγίσεις, 29 το Νοέμβριο και 13 τον Δεκέμβριο.

Για το 2023, οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις που έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή πλησιάζουν τις 410, αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου οπότε και θα μας κάνει ποδαρικό το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της νέας χρονιάς.

Πάντως, ο κ. Παπαοικονόμου επισήμανε ότι θα έχουμε αρκετές μεταβολές στο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του έτους.

Το μόνο που κατάφεραν φέτος για το 2023 είναι ότι όλες οι εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν το πρόγραμμα των προσεγγίσεων, δηλαδή γνωρίζουν ανά ημέρα ποια πλοία έρχονται, σε ποια θέση μπορούν να δέσουν, ούτως ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν επιπλέον προσεγγίσεις, γνωρίζοντας ποιες μέρες το λιμάνι διαθέτει χώρους πρόσδεσης, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα στις προσεγγίσεις.

Σημειώνεται ότι, φέτος, καταγράφηκε και ημέρα-ρεκόρ με έξι κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι, για τα οποία, βέβαια, χρησιμοποίησαν και το λιμάνι της Ακαντιάς.

Κατά τ’ άλλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, όλα κύλησαν ομαλά, ούτε προβλήματα αντιμετώπισαν σε επίπεδο να χάσουμε προσεγγίσεις λόγω έλλειψης χώρου για το πλοίο.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι, πρόσφατα, στη συνάντηση με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, παρουσία και του δημάρχου, κ. Αντώνη Καμπουράκη, δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο και παραδέχθηκαν ότι όλα κύλησαν ομαλά.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών τούς ευχαρίστησαν και για τις διευκολύνσεις που έγιναν και για την τιμή του νερού η οποία μειώθηκε στα τρία ευρώ από δέκα ευρώ που ήταν για τα πλοία εκτός Σένγκεν.

Το μόνο πρόβλημα που έχουν εντοπίσει, είναι τα κατασχεμένα αυτοκίνητα από το τελωνείο και το γνωρίζουν καθώς είναι ένα χρόνιο πρόβλημα.

Όπως είπε, το Λ.Τ. προχωράει στη σύνταξη μελέτης για να κατασκευαστεί μία αποθήκη και περιφραγμένος χώρος στο λιμάνι της Ακαντιάς, η οποία θα διατεθεί στο τελωνείο ώστε όλα αυτά τα κατασχεμένα να μεταφερθούν εκεί και να μην έχουμε τη σημερινή εικόνα.

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, σχετικά με τα σχέδια για επέκταση του λιμανιού της Ακαντιάς ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις για να προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, είπε ο κ. Παπαοικονόμου:

«Το Λ.Τ. βρίσκεται στη διαδικασία αφενός μεν σύνταξης τεχνικού φακέλου ούτως ώστε να πετύχει τη χρηματοδότηση καταρχάς για τη μελέτη του μόλου ο οποίος μπορεί να κατασκευαστεί στο λιμάνι της Ακαντιάς, από την έξω πλευρά -είναι περίπου 800 μέτρα, οπότε εκεί θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και δύο και τρία κρουαζιερόπλοια- και συγχρόνως προχωράει στη διαδικασία ανάθεσης του master plan –γιατί το master plan που υπάρχει είναι απαρχαιωμένο· ούτως ώστε να γίνει επικαιροποίηση για τις σύγχρονες ανάγκες για να μπορούν πλέον να υλοποιούνται κάποια έργα και στο λιμάνι της Ακαντιάς (σ.σ. κτηριακές υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα λιμάνι)».

Έργα

Το σημαντικότερο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο είναι το τελευταίο κομμάτι του ξυλοπεζόδρομου που ξεκινάει από την οδό Καναδά και καταλήγει στο τουριστικό λιμάνι.

Έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει βγει ο μειοδότης, τον κάλεσαν να προσκομίσει τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται, όπως επικαιροποίηση της εγγυητικής και κάποια άλλα δικαιολογητικά που προβλέπονται από το νόμο, ούτως ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης.

Σχετικά με το αίτημα της ταιρείας «Α1» που έχει παραχωρηθεί το καρνάγιο για χορήγηση παράτασης, ο κ. Παπαοικονόμου είπε ότι η παραχώρησή του έχει γίνει για σαράντα χρόνια, έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του Λ.Τ. και της Α1, μέσα από την οποία προβλεπόταν στους δεκαοκτώ μήνες να έχει προσκομίσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και αδειοδοτήσεις για τα έργα που πρόκειται να κατασκευάσει στο καρνάγιο.

Επειδή, όπως είπε, υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλονται στο ότι οι Ρομά εμπόδισαν κάποιες εργασίες που έπρεπε να γίνουν εντός του λιμένα, η «Α1» ζήτησε μία παράταση συνολικά της σύμβασης γιατί στην τετραετία προβλεπόταν τα έργα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση, οι επενδύσεις δηλαδή που θα πρέπει να κάνει η εταιρεία.

Αυτή ζήτησε παράταση στο σύνολο της σύμβασης, ακόμα και για την εκτέλεση των έργων. Όμως το Λ.Τ. δεν μπορούσε να δώσει παράταση και για την εκτέλεση των έργων, απλά έδωσε μία παράταση δεκαοκτώ μηνών για την ολοκλήρωση των μελετών.

Σημειώνεται ότι αυτή η στιγμή λειτουργεί το καρνάγιο απλά από τη σύμβαση η «Α1» είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει κάποια έργα που η εταιρεία λέει ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Από τη σύμβαση προβλέπονται έργα για χερσαίες εγκαταστάσεις της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Αυτό το ελληνικό νησί ξεχωρίζουν οι Ολλανδοί για θαλάσσια σπορ

48 κρουαζιερόπλοια πρόκειται να καταπλεύσουν τον Ιούνιο στη Ρόδο

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στο νησί μας

ΤUI Γερμανίας: Ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το 2025

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για το «φρένο» της Ε.Ε. στις αθέμιτες πρακτικές της Booking

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο