Προβολή ντοκιμαντέρ: «Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη»

Προβολή ντοκιμαντέρ: «Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη»

Προβολή ντοκιμαντέρ: «Αθήνα: αναζητώντας τη χαμένη πόλη»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 423 ΦΟΡΕΣ

Οι σκηνοθέτες χρησιμοποιώντας ως μοναδικό υλικό ταινίες μυθοπλασίας, φιλοδοξούν να περιγράψουν τη διαδρομή μιας πόλης, που για άλλους σε κάποιες γωνιές της εξακολουθεί να ζει και για άλλους έχει τελείως εξαφανιστεί.

Οι διαφορετικοί ήρωες των ταινιών, από τις οποίες αντλεί το υλικό της η ταινία, περιγράφουν ο καθένας, με το δικό του τρόπο την Αθήνα, έτσι όπως καθημερινά τη ζουν: ο πρωτευουσιάνος, ο επαρχιώτης, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές.

Τους ρόλους ερμηνεύουν γνωστοί, σε όλους μας καταξιωμένοι ηθοποιοί. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο για τη διαδρομή και ιστορία του παλαιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Γράφουν σε σχετικό κείμενό τους, ανάμεσα σε άλλα, σε αθηναϊκή εφημερίδα με αφορμή την ταινία τους οι σκηνοθέτες:

«Η εικόνα της Αθήνας στον ελληνικό κινηματογράφο των δεκαετιών του 1950 και του 1960 εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που συντελούνται στην πόλη. Κατά την πρώτη αυτή περίοδο της ανασυγκρότησης, η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών αυξάνεται διαρκώς και στο τέλος της εικοσαετίας ο ελληνικός κινηματογράφος θα είναι μια ανθηρή βιομηχανία.

Όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1950 η ανυπαρξία κατάλληλων στούντιο κάνει τους δρόμους της Αθήνας, με το λαμπρό φως της Αττικής, εξαιρετικά κατάλληλο ντεκόρ για τα εξωτερικά γυρίσματα των ταινιών. Έτσι ο κινηματογράφος γίνεται ένας ακούσιος και, κάποιες φορές εκούσιος, μάρτυρας της ίδιας της πόλης...»

Στην προβολή θα παρευρίσκεται και ο ίδιος ο Ελληνογάλλος σκηνοθέτης Μάρκος Γκαστίν, ο οποίος βρίσκεται στη Ρόδο και διδάσκει στα εργαστήρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Μ.Ι.Κ.) που πραγματοποιούνται στο νησί από τις 15- 3 Οκτωβρίου, και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Μάρκο Γκαστίν
Ο Μάρκος Γκαστίν (Marco Gastine) είναι σκηνοθέτης και παραγωγός. Γεννήθηκε στο Παρίσι, και από το 1978 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Παρίσι και Σκηνοθεσία στην Αθήνα. Μετά από μια σύντομη καριέρα ως αρχιτέκτονας, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο ως σκηνοθέτης και παραγωγός.

Το 2003 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, “Minimal Films”, που ανέλαβε την παραγωγή όλων σχεδόν των ταινιών του από τότε και μερικών από τις ταινίες των πιο ταλαντούχων Ελλήνων ντοκιμαντεριστών καθώς και συμπαραγωγές με το εξωτερικό. Διδάσκει ντοκιμαντέρ σε διεθνή σεμινάρια (Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου-M.F.I., StoryDoc) και παραγωγή στη Σχολή Σταυράκου. Είναι ιδρυτής και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.

Το έργο του συμπεριλαμβάνει, επί τον πλείστον, δημιουργικά ντοκιμαντέρ με κοινωνικό περιεχόμενο, όπως «Μέχρι τη θάλασσα», (2019), «Θέμις» (2008), «Μασσαλία, Μακρινή Κόρη» (2004), τα οποία έχουν προβληθεί και στη Ρόδο σε αντίστοιχα αφιερώματα του Ομίλου “Cine-Εκπαίδευση” στον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτιστικές δράσεις στη Σορωνή της Ρόδου

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο