Πολλαπλά τα οφέλη για τη Ρόδο από το 3ο Aegean Yachting Festival

Πολλαπλά τα οφέλη για τη Ρόδο από το 3ο Aegean Yachting Festival

Πολλαπλά τα οφέλη για τη Ρόδο από το 3ο Aegean Yachting Festival

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 388 ΦΟΡΕΣ

Θεσμό αποτελεί πλέον η διεξαγωγή του Αegean Yachting Festival στη Ρόδο που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Νέας Μαρίνας για τρίτη χρονιά, από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου με στόχο την προβολή των νησιών μας αλλά και να ανοίξει τις προοπτικές για τα πολλαπλά οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν τα νησιά μας και δη τα μικρά συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς εργασίας.

Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ) οι διοργανωτές του και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου νότιας Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Παπαοικονόμου, ο εντεταλμένος τουρισμού του δήμου κ. Θανάσης Βυρίνης και βέβαια ο εκπρόσωπος της ροδιακής εταιρείας “Boats Advisor Hub” & “Events” που είναι ο διοργανωτής, κ. Τάσος Κωνσταντάρος.

Στη συνέντευξη παρέστη και ο διευθυντής του ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Τσιλιγκίρης.

Σημειώνεται ότι το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τη στήριξη της περιφέρειας, του δήμου και του ΕΒΕΔ.

Όπως είπε ο κ. Πάππου, ανοίγοντας τη συνέντευξη, τα ταξίδια με θαλαμηγούς (yachting), η ιστιοπλοΐα (sailing) και τα water sports για την περιοχή της Δωδεκανήσου και ιδιαίτερα για τα πολύ μικρά νησιά της περιοχής μας είναι ιδιαίτερης σημασίας και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

«Η προστιθέμενη αξία η οποία αποκτάται μέσω αυτής της ιδιαίτερης, εναλλακτικής, μορφής τουρισμού, είναι κάτι το οποίο το έχει απαραίτητη ανάγκη και προϋπόθεση η τουριστική βιομηχανία της περιοχής μας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη τα οποία έρχονται μέσα από το yachting και το sailing και βεβαίως να ελαχιστοποιήσουμε το αρνητικό αποτύπωμα το οποίο αφήνει η τουριστική βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι σχετικά με το yachting και την ιστιοπλοΐα υπάρχουν περιπτώσεις μικρών νησιών όπως π.χ. η Λέρος για τα οποία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο τουρισμός από το yachting και το sailing.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευστρατίου είπε ότι ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή Αρχή είναι οι πρώτοι που στήριξαν το φεστιβάλ το 2020 και για πρώτη φορά όλοι οι φορείς είναι ευθυγραμμισμένοι σ’ αυτή την κατεύθυνση, σ’ αυτό το ξεχωριστό τουριστικό κομμάτι αλλά και στην κρουαζιέρα και μετά από όλη αυτή την πολύ καλή διαχείριση του κορωνοϊού, το 2020 βλέπουμε αυτά τα πολύ καλά αποτελέσματα στον τουρισμό.

Είπε, ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντικό έσοδο για τα νησιά μας και για τα πολύ μικρά νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια καθώς υπάρχει πολύς κόσμος που του αρέσει και είναι μία πολύ καλή ένεση για τον τουρισμό μας και για τα νησιά μας.

Ο κ. Βυρίνης, στη συνέχεια, θύμισε όταν ξεκίνησε το εγχείρημα δειλά-δειλά και στόχος ήταν να αποτελέσει θεσμό, κάτι που πέτυχε ο κ. Κωνσταντάρος, όπως είπε. Τόνισε, ακόμη, ότι οι συνέργειες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο τουρισμός αυτός είναι μία πολύ καλή συνιστώσα παράλληλου τουρισμού και μπορεί να έχει μικρότερο μήκος ως συνιστώσα, ωστόσο έχει πολλαπλάσιο βάρος και αυτό αποτυπώνεται αρχικά από το μέρος του ΑΕΠ στο οποίο συνεισφέρει, το οποίο ανέρχεται στο 1,8%.

Επίσης, η δαπάνη είναι στο πενταπλάσιο από την επισκεψιμότητα ενός μέσου τουρίστα, ενώ προτιμάει περιοχές που δεν είναι τόσο επισκέψιμες και ταυτόχρονα προβάλλει και τον πολιτισμό του τόπου.

Επομένως -συνέχισε ίδια- ο δήμος, η Δημοτική Αρχή του κ. Αντώνη Καμπουράκη, στηρίζει κάθε είδους συνιστώσα του τουρισμού και θέλει να συνεχίσει καθώς η αναπτυξιακή πολιτική του δήμου σε νέες μορφές τουρισμού, έχει ήδη αποτελέσματα.

Στο σημείο αυτό ο κ Πάππου είπε ότι μπορεί ως ποσοστό να φαίνεται μικρό αλλά μιλάμε για 1,8 δισ. ευρώ και στη μικρή κοινωνία που ζούμε και ειδικά για τα μικρά νησιά, η συνεισφορά ξεπερνάει το 70%, αφού φερνει οφέλη στην τοπική οικονομία και από τις εργασίες που πρέπει να γίνονται στα σκάφη «και εμείς οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε αυτή τη μορφή τουρισμού», όπως είπε.

Ο κ. Παπαοικονόμου, επισήμανε ότι το Λ.Τ. σε συνεργασία με τον δήμο, τον δήμαρχο και την περιφέρεια, και τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν αρωγός σε οτιδήποτε ζητήθηκε για τη διοργάνωσή του φεστιβάλ. Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να επισημάνει το γεγονός ότι η πορεία της κρουαζιέρας και του τουρισμού στο νησί μας είναι εκπληκτική δεν είναι τυχαίο.

Όσον αφορά στην κρουαζιέρα, το Λ.Τ. ήταν από τα πρώτα λιμάνια στη χώρα που είχε εκπονήσει σχέδιο αντιμετώπισης κρουσμάτων κορωνοϊού και το προώθησε σε όλες τις Εταιρείες κρουαζιέρας και επιπλέον το 2021 όταν δεν υπήρχε η κρουαζιέρα, το Λ.Τ. είχε προσφέρει στις Εταιρείες κρουαζιέρας τρεις θέσεις ελλιμενισμού παροπλισμένων κρουαζιερόπλοιων γιατί έψαχναν λιμάνια να προσεγγίσουν.

Έτσι, όλη αυτή η συμπεριφορά και η επαφή με τις εταιρείες βοήθησε στην αύξηση που έφθασε στο 23,3% για τους επιβάτες ενώ για τις προσεγγίσεις πλησιάζει το 46%.

Ο κ. Κωνσταντάρος, τέλος, μίλησε για μία γιορτή πλέον του θαλάσσιου τουρισμού και του τουρισμού με σκάφη αναψυχής στη νοτιοανατολική Μεσόγειο που μας τοποθετεί στο χάρτη των επαγγελματιών του κλάδου ανά τον κόσμο.

Φέτος, οι συμμετοχές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε σχέση με πέρυσι. Από όλη την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική αλλά και την Αμερική brokers, εκθέτες, επισκέπτες, θα βρίσκονται εδώ.

Και είπε o διοργανωτής:

«Προτεραιότητά μας αποτελεί η ανάδειξη της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού και των υπηρεσιών που συνδέονται με αυτήν.

Οφείλουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το Αιγαίο μας και οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Με βάση έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρεία τον τελευταίο χρόνο σε όλο το Αιγαίο και θα δημοσιευθεί, σε ερώτηση προς το κοινό εάν έχει ανέβει σε σκάφος οποιασδήποτε κατηγορίας, μόνο το 30% απάντησε καταφατικά και είμαστε νησιώτες»!

Όπως είπε, οφείλουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να στρέψουμε το βλέμμα όλων μας προς τη θάλασσα που μας έκανε στο παρελθόν να ξεχωρίσουμε και την έχουμε παραμελήσει.

Ο λόγος που πραγματοποιείται το φεστιβάλ δεν είναι για να γίνει η Ρόδος ένας σταθμός ανάδειξης του παγκόσμιου yachting όπως είναι το Μονακό, ούτε για να γίνουμε η… Μέκκα του yachting με παρουσιάσεις σκαφών, αλλά ο λόγος είναι απλός: να προβάλουμε τα νησιά μας ως προορισμούς που θα κάνουν τη στάση τους, θα εκκινήσουν το ταξίδι τους ή θα επιλέξουν να ελλιμενιστούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα περισσότερα σκάφη.

Κάθε σκάφος σημαίνει αυξημένα έσοδα για την κοινωνία αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται με κάθε σκάφος που ελλιμενίζεται και προσφέρει προοπτικές για εργασία που είναι καλά αμειβόμενες.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το φεστιβάλ μεγαλώνει και αυξάνονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται χρόνο με το χρόνο στην περιοχή ενώ αρκετοί νέοι επενδύουν σ’ αυτό τον κλάδο και οι φορείς στηρίζουν ενεργά αφού αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τι προσφέρει.

Φέτος, λοιπόν, θα συμμετέχουν τριάντα εκθέτες, 40 σκάφη όλων των κατηγοριών που τα περισσότερα από αυτά θα είναι επισκέψιμα για το κοινό, επίσης θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις παράλληλα με την έκθεση, ένα σημαντικό net working party για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκθετών και του κοινού, ένα ενημερωτικό σεμινάριο την πρώτη ημέρα με σημαντικούς επαγγελματίες του κλάδου με τίτλο “go green, go blue, go smart” καθώς θέλουν να αναδείξουν τη γαλάζια και πράσινη ανάπτυξη, αλλά και τις ευκαιρίες ενασχόλησης με τον κλάδο.

Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία της Διοίκησης αδελφοποιημένης έκθεσης από τη Γαλλία.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aegeanyachting festival.com. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 9:00 το βράδυ.

O κ. Τσιλιγκίρης χαρακτήρισε το φεστιβάλ «ένα κόσμημα για το νησί» και πολύ σημαντική εκδήλωση, όχι για σήμερα, αλλά για το μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν