Εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στη Ρόδο

Εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στη Ρόδο

Εκδηλώσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1058 ΦΟΡΕΣ

Το μήνυμα της πρόληψης του καρκίνου και δη του καρκίνου του μαστού, για τις γυναίκες αλλά και για τους άνδρες, θα δώσουν για άλλη μία χρονιά, αυτό τον Οκτώβριο, εθελοντικές οργανώσεις της Ρόδου, με τη στήριξη και της δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Σάββατο 22 Οκτωβρίου, που θα συμμετάσχει και η κα Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή αλλά και με την πολύτιμη προσφορά δωρεάν μαστογραφίας σε συμπολίτισσές μας από ακτινοδιαγνωστικά κέντρα του νησιού.

Για τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτό τον μήνα ο οποίος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου η εντεταλμένη σύμβουλος και Πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής ισότητας του Δήμου Ρόδου, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, η Πρόεδρος του παραρτήματος Ρόδου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κα Μαρία Κούκουλα, η Πρόεδρος του Συλλόγου στήριξης καρκινοπαθών Ρόδου κα Μαρία Κρητικού, η εκπρόσωπος του Συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια κα Καραντάνη καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Save an Angel”, κ. Μερκούρης Αρφαράς.

Ξεκινώντας η κα Πάττα είπε ότι ο Οκτώβριος είναι ο μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά στο νησί μας, συνεργάζονται η Επιτροπή μαζί με αντικαρκινικούς συλλόγους «για να δώσουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα».

Συγκεκριμένα, το παράρτημα Ρόδου της Αντικαρκινικής, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, διοργανώνει ανοιχτή συγκέντρωση εθελοντικών συλλόγων που απασχολούνται με τον αντικαρκινικό αγώνα στην πλατειά Κύπρου αύριο, Σάββατο 22 Οκτωβρίου, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι, όπου στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχει και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου με το παράρτημα Ρομά και το μουσικό σχολείο Ρόδου.

Την ίδια ημέρα, η δημοτική επιτροπή ισότητας διοργανώνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο Ρόδος-Palace, στην αίθουσα Δελφοί, στις 7:00 το βράδυ, με κεντρική ομιλήτρια την κα Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή, γενική χειρουργό, ειδική χειρουργό μαστού, με θέμα ομιλίας «καρκίνος του μαστού: πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία. Μάθε και προφυλάξου».

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Αργυρώς Αγγελοπούλου «μια κορδελίτσα που την έλεγαν Ιππόλυτη», στο οποίο συμμετέχει με σημείωμα προς τη μητέρα η κα Νατάσα Παζαΐτη.

Στη συνέχεια, οι αντικαρκινικοί σύλλογοι, ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος γονέων και φίλων παιδιών που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών, «Ροδαυγή», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παράρτημα Ρόδου, η «Φλόγα», ο Σύλλογος στήριξης καρκινοπαθών Ρόδου «Μαζί με δύναμη για τη ζωή» και «Save an angel», αφού παρουσιάσουν το έργο τους, θα τιμηθούν από τον Δήμο Ρόδου, μέσα από την Επιτροπή, για την κοινωνική τους προσφορά. Το ίδιο βράδυ, θα γίνει η φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου σε χρώμα ροζ από τη Διεύθυνση τη Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της ενημέρωσης και της πρόληψης.

Και είπε κλείνοντας η κα Πάττα: «Ο καρκίνος του μαστού είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος αν εντοπιστεί εγκαίρως, γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας η ετήσια προληπτική εξέταση. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 1,47% ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται στο 56%.

Η παρουσία, λοιπόν, όλων στις εκδηλώσεις θα ενισχύσει σημαντικά το μήνυμα της ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού», είπε και ευχαρίστησε όλους τις οργανώσεις που συμμετέχουν.

Στη συνέχεια, η κα Κούκουλα, αφού ευχαρίστησε τον Δήμο και βέβαια τους Συλλόγους, ανέφερε ότι ο μήνας αυτός είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου αφού στις 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα. Στην Ελλάδα η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει βάλει τον μήνα Οκτώβριο μέσα στο πάνελ της περιόδου πρόληψης για τον καρκίνο διότι ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια που βάλει τις γυναίκες, δυστυχώς με μεγάλη συχνότητα.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κάτι που δεν είναι βέβαια καθόλου καλό, καθώς 4500-5000 γυναίκες, Ελληνίδες, κάθε χρόνο προσβάλλονται από τον καρκίνο και το λυπηρό είναι ότι 40% από αυτές δεν έχουν κάνει ποτέ μαστογραφία.

«Βλέπουμε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση των γυναικών στο να πάνε και να κάνουν κάποιες απλές εξετάσεις στο γιατρό τους. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε και γι’ αυτό γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια τον μήνα Οκτώβριο», είπε.

Στη συνέχεια, θύμισε ότι η Αντικαρκινική κάνει κάθε Οκτώβριο δράσεις, όπως πέρυσι αρχές του Νοεμβρίου, είχαν φέρει την κινητή μονάδα μαστού της Αντικαρκινικής από την Αθήνα μπροστά στο Δημαρχείο Ρόδου όπου πραγματοποίησαν με τους ακτινοδιαγνώστες 200 μαστογραφίες και τα αποτελέσματα και τα ευρήματα στάλθηκαν στις συμπολίτισσές μας.

Αύριο λοιπόν, Σάββατο, για την αντίστοιχη δράση συμφώνησαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, μία ανοιχτή συγκέντρωση και όχι μία τυπική ομιλία όπως κάνουν κάθε χρόνο, την οποία θα διοργανώσουν στην πλατεία Κύπρου με ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλα τα Σωματεία, όχι μόνο αυτά που ασχολούνται με τον καρκίνο αλλά σε όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που θέλουν να συμμετάσχουν για να περάσουν το μήνυμα στις γυναίκες.

Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι επειδή μιλάμε για την ανάγκη πραγματοποίησης μαστογραφίας και επειδή υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία, ζήτησαν από όλα τα ακτινοδιαγνωστικά της Ρόδου να τους δώσουν για τον μήνα Οκτώβριο μία προσφορά δωρεάν μαστογραφιών τις οποίες θα προσφέρουν σε γυναίκες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και αυτά είναι: ότι πρέπει να είναι πάνω από 40 ετών, τον τελευταίο χρόνο να μην έχουν κάνει μαστογραφία και να μην έχουν τη δυνατότητα να την κάνουν για δικούς τους λόγους.

Το Σάββατο θα αφήσουν το όνομά του και θα κλειστούν τα ραντεβού με τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια. Αυτά είναι:

Γενική Κλινική Δωδεκανήσου η οποία δίνει 20 ψηφιακές μαστογραφίες και 20 υπερηχογραφήματα μαστών, το διαγνωστικό κέντρο Στέφανος και Μάνος Σταυρούλης 10 ψηφιακές μαστογραφίες, Απεικόνιση Αιγαίου με τον κ. Τάσο Βενετοκλή 10 τρισδιάστατες μαστογραφίες, Αγγελίδης Σωτήριος 10 μαστογραφίες, Μουστάκας Βασίλειος 3 μαστογραφίες και η κα Χρυσάνθη Παπαγιαννοπούλου 10 μαστογραφίες. Η κα Κούκουλα τους ευχαρίστησε ολόθερμα για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, και ευχήθηκε να είναι πάντα κοντά στις γυναίκες της Ρόδου.

Η κα Κρητικού εξέφρασε τη χαρά της που βρεθήκαν τόσοι εκπρόσωποι για θέματα που αφορούν στον καρκίνο γιατί «αυτό δείχνει μία ενότητα και μία συμμαχία στο να δείξουμε στον κόσμο έξω ότι όλοι νοιαζόμαστε για τη συγκεκριμένη μέρα».

Όπως είπε, ο καρκίνος του μαστού, δυστυχώς, όσο πάει και αυξάνεται. Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψή του, αλλά σκοπός τους είναι να θυμίζουν στις γυναίκες όλο το χρόνο ν’ ασχοληθούν με το στήθος τους. «Ας κρατήσουν τον μήνα Οκτώβριο ως έναν μήνα που θα τους υπενθυμίζει να κλείσουν το ραντεβού τους.

Είναι πολύ σημαντικό να είναι στον έλεγχο, είναι πολύ σημαντικό να κάνουν αυτοεξέταση, είναι πολύ σημαντικό στη συγκεκριμένη ηλικία να ξεκινάνε με τη μαστογραφία, την πρώτη η οποία ενδείκνυται από τα σαράντα έτη και μετά», είπε και απίθανε έκκληση επειδή και η ίδια έχει εμπειρία, οι γυναίκες να έχουν προτεραιότητα αυτή την εξέταση. Δεν παρέλειψα να σημειώσουν ότι η εξέταση αυτή αφορά και τους άνδρες.

Η κα Καραντάνη εκπροσωπώντας τη «Φλόγα», είπε ότι ιδρύθηκε το 1982 από λίγους γονείς και φέτος γιόρτασαν τα σαράντα χρόνια της με μία μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα και τα είκοσι χρόνια που το πρώτο παιδί φιλοξενήθηκε στους ξενώνες της.

Όπως είπε, δεν μένει μόνο στη φιλοξενία τους, που αυτή τη στιγμή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 50 παιδιά ταυτόχρονα, αλλά αγοράζει μηχανήματα και τα δωρίζει στα νοσοκομεία, κάνει ανακαινίσεις και ιδρύει τμήματα σε παιδιατρικά νοσοκομεία. Συνεχάρη όλους για το έργο και την πρωτοβουλία τους και ευχήθηκε αυτή τη στιγμή ο καρκίνος να μην υπάρχει, ούτε στα παιδιά ούτε στους ενήλικες.

Τέλος, ο κ. Αρφαράς, είπε ότι ο σύλλογός τους μετράει περίπου δέκα χρόνια και θέλησαν να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι σε σχέση με τον παιδικό καρκίνο του οποίου η παγκόσμια ημέρα είναι η 15η Φεβρουρίου και προσπαθούν να βοηθούν τους γονείς που μεταβαίνουν στην Αθήνα.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, από αριστερά: Ο κ. Αρφαράς, η κα Καραντάνη, η κα Κούκουλα, η κα Πάττα-Αποστολίδη και η κα Κρητικού
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, από αριστερά: Ο κ. Αρφαράς, η κα Καραντάνη, η κα Κούκουλα, η κα Πάττα-Αποστολίδη και η κα Κρητικού


Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια