Kαταστροφικός ο λαγοκέφαλος, βρώσιμα λεοντόψαρα και τρομπέτα

Kαταστροφικός ο λαγοκέφαλος, βρώσιμα λεοντόψαρα και τρομπέτα

Kαταστροφικός ο λαγοκέφαλος, βρώσιμα λεοντόψαρα και τρομπέτα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1468 ΦΟΡΕΣ

Μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τους λεσεψιανούς μετανάστες, ή τα εισβολικά είδη όπως αλλιώς ονομάζονται που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες και κατ’ επέκταση στη Μεσόγειο.

Κάποια από αυτά και ειδικά ο λαγοκέφαλος, καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του αλιεύματος και προκαλεί και αρκετές ζημιές στα δίχτυα, ενώ επίσης μεγάλο κομμάτι αρχίζουν να καταλαμβάνουν το λεοντόψαρο και η τρομπέτα.

Ο ιχθυολόγος του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του ΕΛΚΕΘΕ Γεράσιμος Κονδυλάτος, με αφορμή επιστημονική ημερίδα που διεξήχθη στο ενυδρείο μας για τα συγκεκριμένα αυτά τρία είδη λεσεψιανών μεταναστών και στην οποία ήταν ομιλητής, υπογραμμίζει ότι ο μεν λαγοκέφαλος είναι καταστροφικός από όλες τις απόψεις και δεν τρώγεται, ενώ το λεοντόψαρο και η τρομπέτα μπορούν να γίνουν τροφή για τον άνθρωπο.

«Η Μεσόγειος καταμετρά αυτή τη στιγμή περίπου 1000 είδη. Δεν είναι όλα λεσεψιανοί, προέρχονται από Ερυθρά θάλασσα, ινδικό ωκεανό και ειρηνικό μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Παρακολουθούμε την εξέλιξή τους δηλαδή πώς επεκτείνονται και ιδρύουν πληθυσμούς μέσα στη Μεσόγειο και σίγουρα τα δικά μας ύδατα είναι κομβικό σημείο της εξάπλωσής τους από την ανατολή προς το Αιγαίο και μετά προχωρούν προς το Ιόνιο, την Αδριατική και τη δυτική Μεσόγειο» δήλωσε και αναφερόμενος αναλυτικά σε κάθε ένα από τα τρία πρόσθεσε:

«Επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και βλέπουμε ότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της βιομάζας του αλιεύματος αποτελεί ο λαγοκέφαλος. Ειδικότερα για τα εργαλεία που έχουν αγκίστρι, δηλαδή παραδάγια και καθετές.

Και στα δίχτυα όμως παίζουν σημαντικό ρόλο, σε ποσοστό αλιεύματος αλλά μετά έχουμε και το λεοντόψαρο που αρχίζει και παίρνει μεγάλο κομμάτι, και η τρομπέτα. Αυτά είναι τα τρία είδη για τα οποία κάναμε και τη στοχευμένη αλιεία, την πειραματική αλιεία.

Το καλό είναι ότι το λεοντόψαρο και η τρομπέτα μπορούν να καταλήξουν στο πιάτο μας, καθώς ο αλιέας μπορεί να τα πουλήσει. Ο λαγοκέφαλος έφτασε να αποτελεί το 65% του αλιεύματος όλων των δειγματοληψιών που κάναμε. Μιλάμε για πάνω από 500 κιλά που μαζέψαμε».

Ερωτηθείς ειδικά για το λαγοκέφαλο, δήλωσε ότι δεν εκτοπίζει άλλα είδη αλλά καταναλώνει είδη τα οποία είναι απαραίτητα στο οικοσύστημα αλλά και απαραίτητα για τον αλιέα, όπως χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, ενώ παράλληλα καταστρέφει και τα δίχτυα τους, γιατί όταν πιαστούν σε αυτά, τα τρώει. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι καταστροφικό από όλες τις απόψεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως είπε, υπάρχει τρόπος τουλάχιστον να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός του, αν ξεκινήσει η συστηματική αλίευσή του καθώς είναι χρήσιμος για την Παρασκευή φαρμάκων τροφών και καλλυντικών.

«Εμείς κοιτάμε πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την παρουσία του γιατί αν μπορούμε να βρούμε μία χρηστικότητα του λαγοκέφαλου (τροφές, φάρμακα) τότε μπορούμε να τον βάλουμε στο στόχαστρο της αλιείας. Όλο αυτό θέλει οργάνωση και συντονισμό, δεν είναι εύκολο και μέσα από το πρόγραμμα είδαμε ότι ο λαγοκέφαλος μπορεί να χρησιμεύσει, παίρνοντας την τοξίνη και τα Ω3 και αυτά έχουν δοκιμαστεί για την παρασκευή καλλυντικών και χυμών.

Αυτό είναι ίσως η μοναδική λύση στο να περιοριστεί ο πληθυσμός του. Αν στοχεύουμε να τον πιάνουμε ο πληθυσμός του δεν θα μειωθεί αλλά θα περιμένουμε μία σταθεροποίηση και αυτό είναι μία καλή κίνηση» κατέληξε ο κ. Κονδυλάτος που έκανε γνωστό ότι τα εισβολικά είδη είναι περίπου 10 στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο