Με επιτυχία η αιμοδοσία στη μνήμη του Δ. Κρεμαστινού

Με επιτυχία η αιμοδοσία  στη μνήμη του Δ. Κρεμαστινού

Με επιτυχία η αιμοδοσία στη μνήμη του Δ. Κρεμαστινού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 696 ΦΟΡΕΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Ιατρικής Δημήτρη Κρεμαστινού, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου «Αγιος Εφραίμ» σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου και άλλους φορείς του νησιού μας.

Σημειώνεται ότι φέτος στην αιμοδοσία συμμετείχαν και περίπου 40 μαθητές ηλικίας 17 ετών από σχολεία της Ρόδου, καθώς από αυτή την ηλικία μπορούν να αρχίσουν να προσφέρουν αίμα εθελοντικά, όπως επίσης και στρατευμένοι αλλά και διάφοροι συμπατριώτες μας.

Στην αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε στη στέγη του Ιατρικού Συλλόγου παρευρέθηκε και η σύζυγος του καθηγητή Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, καθώς και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Κω Κατερίνα Γαβαλά.

Σε δηλώσεις που έκανε η κ. Γαβαλά, ανέφερε τα εξής: «θεωρώ υποχρέωσή μου να συμμετέχω σε οποιαδήποτε δραστηριότητα συμβάλει στην αξία της ζωής και αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό .

Στη μνήμη του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού είμαστε εδώ για να προσφέρουμε αίμα. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι άνθρωποι να καταλάβουν την αξία της προσφοράς της αιμοδοσίας. Η αιμοδοσία σώζει ζωές και δεν στοιχίζει τίποτα σε κανέναν. Υπάρχουν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες παίρνουν σύλλογοι και θεωρώ υποχρέωση όλων μας να είμαστε παρόντες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ρόδου Φιλήμονας Νικολάου δήλωσε: «Θέλουμε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο να γίνει θεσμός γιατί όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχίες. Ευχαριστώ τον ΙΣΡ και τον πρόεδρο που αγωνίζεται για αυτή την προσπάθεια κάλυψης των ελλείψεων που υπάρχουν.

Προσπαθούμε να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο και βλέπω μία καλή συμμετοχή σήμερα και αυτό μας δίνει χαρά, έχουν έρθει και παιδιά από σχολεία. Φέτος γίνεται για δεύτερη χρονιά αυτή η αιμοδοσία στη μνήμη του καθηγητή Κρεμαστινού και ευελπιστώ να έχουμε καλά αποτελέσματα γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες είχαμε σοβαρό θέμα καθώς αυξάνονται οι ανάγκες, ο κόσμος εργάζεται και δεν προλαβαίνουν να έρθουν στο σταθμό αιμοδοσίας τις περισσότερες μέρες. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να γίνει διεύρυνση του ωραρίου, τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύπτονται οι ανάγκες. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε και εξωτερικές αιμοληψίες».

Ο δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης που επίσης παρευρέθηκε είπε τα εξής: « ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός έδινε ζωή όσο ζούσε και συνεχίζει να δίνει ζωή και από εκεί που βρίσκεται. Είναι μία πάρα πολύ όμορφη πρωτοβουλία της συζύγου του Τζένης εμείς ως δήμος Χάλκης συμμετέχουμε μαζί με όλους τους φορείς και με χαροποιεί που βλέπω νέα παιδιά τα οποία πήραν την απόφαση να έρθουν και να δώσουν αίμα χαρίζοντας τη ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας και από μόνο του αυτό δίνει μία αισιοδοξία για την κοινωνία της περιοχής μας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης ανέφερε τα εξής: «Είναι η δεύτερη αιμοδοσία που γίνεται στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Δημητρίου Κρεμαστινού ανήμερα της ονομαστικής του εορτής και με αυτό τον τρόπο τιμούμε τη δράση και την εμβέλεια του μεγάλου πολιτικού ανδρός που γνώρισαν τα νησιά μας, γιατί ήταν άνθρωπος της προσφοράς, μέγας ευεργέτης του συστήματος υγείας και από τους μεγάλους μεταρρυθμιστές του. Είμαστε ευγνώμονες για όσα προσέφερε, είναι τεράστιο το έργο του και γι΄αυτό θέλουμε να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη του.

Η αιμοδοσία είναι ένα πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις ,ως χώρα έχουμε ελλείψεις σε φιάλες αίματος και γι αυτό θέλουμε να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε στο έργο των εθελοντών αιμοδοτών για να παρακινήσουμε νέους αιμοδότες να έρθουν και να δώσουν αίμα, καθώς υπάρχουν φοβερές ελλείψεις.

Για να υπάρχει επάρκεια σε αίμα θα πρέπει το 1% έως 3% του πληθυσμού να είναι εθελοντές αιμοδότες και να δίνουν αίμα τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Αναγκαζόμαστε να εισάγουμε αίμα, κάτι που δεν μας τιμά.

Τα νησιά ειδικά έχουν πρόβλημα καθώς δεν είναι μόνο τα άτομα με χρόνια νοσήματα, αλλά είναι και τα τακτικά χειρουργεία και τα τροχαία ατυχήματα, που είναι πλήγμα για την περιοχή μας. Η μεγαλύτερη συλλογή αίματος γίνεται από συγγενείς, φίλους, ενώ στις άλλες χώρες προέρχεται από τους εθελοντές αιμοδότες. Απευθύνω κάλεσμα σε όσους είναι εθελοντές να συνεχίσουν και σε όσους επιθυμούν να έρθουν να γίνουν εθελοντές για να συνεισφέρουμε τα μέγιστα και ειδικά κοινωνική αλληλεγγύη σε όλους τους συμπολίτες που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας