Εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης μεταναστών χθες ανοικτά της Λίνδου

Εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης μεταναστών χθες ανοικτά της Λίνδου

Εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης μεταναστών χθες ανοικτά της Λίνδου

Ελευθερία Πελλού

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 946 ΦΟΡΕΣ

Από το Λιμενικό Σώμα και τη Frontex

Ρεπορτάζ:
Eλευθερία Πελλού

pelloue@rodiaki.gr
Λίζα Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες ανοικτά της Λίνδου της Ρόδου, πρακτική άσκηση διαχείρισης περιστατικού Έρευνας και Διάσωσης, από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Frontex.

Το σενάριο της άσκησης ήταν ρεαλιστικό και αφορούσε αρχικά, τη διάσωση παράνομων μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος, προερχόμενο από τα τουρκικά παράλια, και βρίσκονταν σε δυσχερή θέση, πυρκαγιά επί του σκάφους αλλά και τη διάσωση ενός ανθρώπου ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα.

Η όλη άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ σε αυτή συμμετείχαν με συντονιστικό ρόλο το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά(ΕΚΣΕΔ) καθώς και πλωτά Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Γαλλικό περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης Γαλλικών Τελωνειακών Αρχών (FRA OPV), Ιταλικό περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης Ιταλικής Ακτοφυλακής (ITA OPV), Αεροσκάφος Λετονικής Κρατικής Συνοριοφυλακής (LVA FWA), μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), E/Π της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α) και Τ/Χ σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ).

Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιώργος Χριστιανός πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, επικεφαλής για το μεταναστευτικό και της επιχείρησης «Ποσειδών» σε συνεργασία με τη Frontex, τόνισε τα εξής:

«Για το λιμενικό σώμα προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, κάτι που κάνουμε πράξη διοργανώνοντας τέτοιες διημέριδες. Είναι η πέμπτη που διοργανώνεται αλλά είναι η πρώτη φορά που είχαμε τέτοια συμμετοχή.

Δεν ήταν μόνο το Λιμενικό Σώμα, η Eλληνική Aκτοφυλακή και η Frontex σήμερα εδώ. Είχαμε εκπροσώπους από τις μεγαλύτερες ακτοφυλακές της Ευρώπης. Ήταν μαζί μας εκπρόσωποι από την Ιταλία, από την Ισπανία, από τη Γαλλία, εκπρόσωποι από ακτοφυλακές όπως η Φινλανδία, η Λετονία, η Εσθονία.

Επίσης τρίτες χώρες, από Λίβανο και από Τυνησία και όλοι μαζί σήμερα, εδώ στο πεδίο, σε ένα άκρως ρεαλιστικό σενάρια το οποίο διήρκησε περίπου δύο ώρες, είδαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα για το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι σε πραγματικές συνθήκες, μέρα- νύχτα ακόμη και σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, να μπορέσουμε να πετύχουμε τη διάσωση όλων και να μην έχουμε ούτε μια ανθρώπινη απώλεια.

Αυτό κάναμε λοιπόν και στη συγκεκριμένη άσκηση. Η διημερίδα έρευνας και διάσωσης, διοργανώνεται κάθε χρόνο και πιστεύω πως με τον πιο τρανταχτό τρόπο δείχνουμε και εμείς πως πραγματικά το θέμα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, για εμάς είναι προτεραιότητα».

Ερωτηθείς για το αν αυτό είναι το γενικότερο μήνυμα επειδή έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα, ο κ. Γιώργος Χριστιανός απάντησε πως «ένα σημαντικό κομμάτι βεβαίως το οποίο σχετίζεται με την έρευνα και διάσωση, είναι και το μεταναστευτικό γιατί είναι σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζουμε και εμπλέκονται μετανάστες.

Δυστυχώς, τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν κοιτάζουν αν είναι νύχτα ή αν είναι δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες, προσπαθούν με κάθε τρόπο, παράνομα, πιέζοντας τους μετανάστες, να τους περάσουν στη χώρα, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά κύριο λόγο και για αυτό το γεγονός έχουμε σε εγρήγορση τα πλωτά του λιμενικού σώματος, τους κοινοτικούς συναδέλφους και όλοι από κοινού κάνοντας πράξη αυτό που είδατε σήμερα εδώ πέρα, σχεδόν κάθε βράδυ γίνεται αυτό και στο ανατολικό Αιγαίο, κοιτάμε βεβαίως να επιτηρούμε τα σύνορά μας, αλλά ταυτόχρονα, όποτε χρειαστεί και απαιτηθεί να είμαστε εκεί για να διασώσουμε τον οποιονδήποτε πραγματικά κινδυνεύει. Και αυτό κάνουμε».

Μεταξύ των σκαφών που συμμετείχαν στην άσκηση ήταν και το περιπολικό σκάφος ΛΣ 090 «Γαύδος», το οποίο ανήκει στο στόλο των περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ), και θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα σκάφη ακτοφυλακής παγκοσμίως.

Το 460 τόνων περιπολικό σκάφος ΛΣ 090 «Γαύδος» έχει μήκος 58 μέτρων, πλάτος 9,55 μέτρων, βύθισμα 2,9 μέτρων και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβων.

Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα, φθάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του τις 21 ημέρες.

Η γάστρα του σκάφους είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, ενώ η υπερκατασκευή από κράματα αλουμινίου.

Βασικό χαρακτηριστικό του σκάφους είναι η επαναστατική σχεδίαση Axe bow (πλώρη σε σχήμα πέλεκυ), και επιτρέπει στο σκάφος να διατηρεί υψηλές ταχύτητες σε ισχυρούς ανέμους και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σε δηλώσεις, ο υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Εμμανουήλ Βογιατζάκης, κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΛΣ 090 είπε τα εξής:

«Η άσκηση που έγινε σήμερα είναι μία καθημερινότητα για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, αυτός ο αγώνας γίνεται καθημερινά και είναι υποχρέωση και καθήκον η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας».

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών