Προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για το Νεστορίδειο Μέλαθρο

Προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για το Νεστορίδειο Μέλαθρο

Προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού για το Νεστορίδειο Μέλαθρο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 301 ΦΟΡΕΣ

Στην προστασία της ανεκτίμητης συλλογής του, στη λειτουργική αναβάθμισή του αλλά και στη βελτίωση της επισκεψιμότητάς του, στοχεύει το φιλόδοξο έργο της αναβάθμισης του κτηρίου του Νεστορίδειου Μελάθρου, το οποίο είναι το αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης που θα υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του δήμου.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση που πήρε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ρόδου κατά την τελευταία συνεδρίασή της στις 25 Οκτωβρίου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο 2022 τη διαδικασία υποβολής αίτησης χρηματοδότησης για το έργο «Αναβάθμιση υποδομών στο κτήριο Νεστορίδειο Μέλαθρο του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης (δήμου Ρόδου)» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Πυλώνας Ανάκαμψης 4 - Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας, Άξονας 4.6 - Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας, Δράση 16293 - Ο Πολιτισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης).

Σημειώνεται ότι, το τεχνικό δελτίο του έργου έχει υπογραφεί ήδη από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη.
Εμπλεκόμενοι φορείς είναι, βέβαια, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης που είναι ο φορέας Υλοποίησης, κύριος του έργου, φορέας λειτουργίας και συντήρησης, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του υπουργείου ως εταίρος, το υπουργείο που είναι ο φορέας χρηματοδότησης και υπουργείο ευθύνης, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας θα υλοποιηθεί το έργο και ο δήμος Ρόδου ως κύριος του ακινήτου του έργου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 729.393,00 € (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και θα καλυφθεί από τη ΣΑΤΑ.
Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμοσθεί σύμφωνα με υποδείξεις της Επιτροπής Παρακολούθησης μετά τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ισχύς της π.σ. ξεκινάει από την ημερομηνία υπογραφής της και η συνολική διάρκειά της προσδιορίζεται στους 19 μήνες, και, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εκτιμάται ότι η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2023 και θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2024.

Σκοπός του έργου
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης οι συμβαλλόμενοι φορείς, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και προτεραιότητα της λειτουργικής αναβάθμισης του κτηρίου του Νεστορίδειου Μελάθρου, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, στοχεύουν με την υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών:

- στην ενίσχυση των μέτρων προληπτικής συντήρησης της συλλογής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης (δήμου Ρόδου), η οποία θεωρείται μια από τις σημαντικότερες και πληρέστερες συλλογές έργων νεοελληνικής τέχνης στη χώρα μας,

- στην οργάνωση των εργαστηρίων συντήρησης και των αποθηκευτικών χώρων του Μουσείου,
- στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εκθεσιακών υποδομών του κτηρίου και στη δημιουργία ερμηνευτικών μέσων της μόνιμης έκθεσης,

- στη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής κατανάλωσης,
- στη βελτίωση της εσωτερικής τοιχοποιίας του κτηρίου,

Όλες οι παραπάνω εργασίες, κρίνεται απαραίτητο να γίνουν προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η προστασία της συλλογής και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι προδιαγραφές παρουσίασης των εκθεμάτων της μόνιμης έκθεσης και αφετέρου να βελτιωθούν οι συνθήκες επισκεψιμότητας και η εν γένει εύρυθμη λειτουργία του εν λόγω μουσειακού φορέα.

Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλλουν στην ένταξη του φορέα στη διαδικασία αναγνώρισης διατάξεις του άρθρου του σχετικού νόμου. Ειδικότερα, η προγραμματική σύμβαση αποτελεί το πλαίσιο καθορισμού των όρων χρηματοδότησης και εν γένει συνεργασίας των φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν για την απρόσκοπτη υλοποίηση του ενταγμένου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργου.

Αντικείμενο του έργου
Το Έργο συνοπτικά περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

1. Βελτίωση εκθεσιακών υποδομών και συγκεκριμένα:
- Προμήθεια 16 επιδαπέδιων προθηκών (4 σε κάθε επίπεδο) για την ανάδειξη και προστασία ευαίσθητων αρχείων, χαρακτικών, συλλογών νομισμάτων και κεραμικών της συλλογής Ιωαννίδη (Ιζνίκ).

- Προμήθεια προστατευτικού γυαλιού για την προστασία 91 έργων της μόνιμης συλλογής με 70% προστασία από UV ακτινοβολία και λιγότερο από 1% αντανάκλαση στο φως.
- Προμήθεια 6 καθιστικών επίπλων (καναπέδων).

2. Δημιουργία ερμηνευτικών μέσων της μόνιμης έκθεσης και προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού για την προβολή τους και συγκεκριμένα:
- Παραγωγή ερμηνευτικών βίντεο με υποτιτλισμό στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και προμήθεια 6 οθονών για την προβολή τους στην έκθεση και σε άλλους χώρους εκδηλώσεων.

3. Βελτίωση ενεργειακού αποτυπώματος και εσωτερικής τοιχοποιίας κτηρίου Νεστορίδειου Μελάθρου και συγκεκριμένα:
Α. για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου Νεστορίδειου Μελάθρου:
- Προμήθεια αντλιών θερμότητας, εσωτερικών μονάδων fan coil, ανεμιστήρων, υδραυλική εγκατάσταση δικτύων, τοποθέτηση και σύνδεση δικτύων και παράδοση σε πλήρη λειτουργία.

- Ηλεκτρολογική εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας και φωτισμού καθώς και εποπτείας της ηλεκτρομηχανικής εγκατάστασης για σταθερή θερμοκρασία για την προστασία των έργων και εξοικονόμηση ηλεκτρικής κατανάλωσης.

- Προμήθεια και τοποθέτηση φωτιστικών (300 λαμπτήρες) Led 15Watt 220V 960Lumens και θερμοκρασία χρώματος 3000 kelvin κατάλληλο για τοποθέτηση σε ράγα (200 μέτρα) 3 φάσεων Universal στους 3 ορόφους του Νεστορίδειου Μελάθρου.

Β. για τη βελτίωση της εσωτερικής τοιχοποιίας του κτηρίου Νεστορίδειου Μελάθρου:
- Αποκατάσταση τοιχοποιίας και οροφής μετά τις εργασίες που θα προηγηθούν για τη βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του κτηρίου.

- Τελική βαφή - αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων των εκθέσεων που θα πραγματοποιηθούν εργασίες τοποθέτησης ραγών, αεραγωγών και αισθητήρων.
- Στεγανοποίηση εκθεσιακών χώρων και του χώρου αποθήκευσης των έργων για την αποφυγή εισροής υδάτων.

4. Εκτέλεση εργασιών προληπτικής συντήρησης και συγκεκριμένα:
- Εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης της συλλογής με ιεραρχημένες προτάσεις συντήρησής της. Συντήρηση επιλεγμένων έργων (σε κακή κατάσταση με άμεση ανάγκη).

5. Προμήθεια καταγραφικών συσκευών.
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής περιβαλλοντικών παραμέτρων στους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους του Μουσείου προκειμένου να παρακολουθείται το περιβάλλον διατήρησης της συλλογής.

6. Προμήθεια αποθηκευτικών μονάδων και υλικών συσκευασίας
- Προμήθεια και εγκατάσταση αποθηκευτικών μονάδων καθώς και προμήθεια υλικών συσκευασίας για την ασφαλή αποθήκευση της συλλογής.

7. Οργάνωση εργαστηρίων συντήρησης των έργων της συλλογής του Μουσείου.
- Προμήθεια και εγκατάσταση κατάλληλου και εξειδικευμένου εξοπλισμού για την οργάνωση εργαστηρίων συντήρησης των έργων της συλλογής.

Διαβάστε ακόμη

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «Δια Πυρός 2024» στη Ρόδο

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου