Θα καταγραφούν και θα σημανθούν όλα τα ιπποειδή στην περιοχή μας

Θα καταγραφούν και θα σημανθούν όλα τα ιπποειδή στην περιοχή μας

Θα καταγραφούν και θα σημανθούν όλα τα ιπποειδή στην περιοχή μας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 575 ΦΟΡΕΣ

Στην νέα αρμοδιότητα που ανατέθηκε στην περιφέρειά μας και ειδικά στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, και αφορά την καταγραφή και σήμανση των ιπποειδών με τη δημιουργία του αντίστοιχου μητρώου, αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Σημειώνεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί η «Ροδιακή» την Κυριακή, καθώς υπήρξε σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου προς όλους τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να συνεχίσουν να τα έχουν στην κατοχή τους, αφού σε διαφορετική περίπτωση περνούν στην ιδιοκτησία της περιφέρειας.

Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ηλίας Οικονομίδης, που παρευρέθηκε αναφέρθηκε διεξοδικά στο τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των ζώων αυτών (άλογα, γαϊδούρια, μουλάρια ακόμα και αν ανήκουν σε συλλόγους.

Ξεκινώντας την αναφορά του στο θέμα ο κ. Ζαννετίδης υπογράμμισε ότι με απόφαση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης ανατέθηκε στις διευθύνσεις κτηνιατρικής της περιφέρειάς μας, το μητρώο των ιπποειδών, οι οποίες παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσουν και στην απογραφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Μάλιστα δεν παρέλειψε να εκφράσει την αγανάκτησή του για το γεγονός ότι έρχονται αρμοδιότητες και αντικείμενα σε μία τραγικά υποστελεχωμένη περιφέρεια που διαθέτει λιγοστούς κτηνιάτρους και γεωπόνους.
«Είναι κάτι που το επισημαίνουμε συνεχώς στα υπουργεία αλλά η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.
Σε λίγο δεν θα μπορούμε να εκτελούμε το υπάρχον αντικείμενο που έχουμε από την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις 6 Νοεμβρίου τα ελαιοτριβεία
Παράλληλα αναφερόμενος σε άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του, έκανε γνωστό ότι από τις 6 Νοεμβρίου τα ελαιοτριβεία στη Δωδεκάνησο θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσα είναι έτοιμα μπορούν να ανοίξουν και οι παραγωγοί μας να ετοιμάζονται για τη συλλογή του καρπού. Μάλιστα όπως υπογράμμισε φέτος αναμένεται μία πάρα πολύ καλή ελαιοκομική χρονιά, όπως φαίνεται από τις ενδείξεις αλλά και η ποιότητα του ελαιολάδου θα εξακολουθήσει να είναι καλή, δίνοντας καλές τιμές στους παραγωγούς. Πάντως με την ευκαιρία ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, φέτος θα λειτουργήσει και το πυρνηνελαιουργείο στη Ρόδο.

Η νέα αγροτική πολιτική
Σε ό,τι αφορά τη νέα αγροτική πολιτική, θα έχει έναρξη σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη από την 1/1/2023 και όπως τόνισε οι στόχοι της είναι φιλοπεριβαλλοντικοί και οι παραγωγοί μας φέτος στις δηλώσεις τους πρέπει να το προσέξουν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν ψαλιδισμένες επιδοτήσεις. Πρέπει λοιπόν στις δηλώσεις τους να φαίνεται το φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εκθέσεις του 2023
Ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό εκθέσεων και δράσεων στις οποίες θα συμμετάσχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την επόμενη χρονιά, ώστε να προβληθούν τα προϊόντα του τόπου μας.

Από τη χθεσινή συνέντευξη
«Έχουμε κάνει προγραμματισμό για τις εκθέσεις του 2023 και για το ποιες γαστρονομικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει η περιφέρεια. Στοχεύουμε να έχουμε παρουσία και σε εκθέσεις του εξωτερικού, προκειμένου να προβάλουμε και εκεί τα πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται στα νησιά μας.

Στην έκθεση Anuga στην Κολωνία της Γερμανίας θα συμμετάσχει η περιφέρειά μας, καθώς και σε εκθέσεις στην Ελλάδα όπως η Food expo η Expotrof, ενώ θα διεξαχθούν και γαστρονομικές εκδηλώσεις σε όλα τα νησιά καθώς και το street food» είπε ο κ. Ζαννετίδης.

Καταγραφή ζωικού κεφαλαίου
Ο κ. Οικονομίδης μίλησε και για την καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, λέγοντας ότι οι περίοδοι είναι κάθε χρόνο οι ίδιοι. Κάθε καταγραφή αιγοπροβάτων και χοίρων περνά σε ψηφιακή πλατφόρμα και στην περίπτωση που δεν γίνει, υπάρχει ένα alert από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιβολή προστίμων. Η απογραφή για τα αιγοπρόβατα γίνεται από την 1 Δεκεμβρίου μέχρι τέλος του μήνα και για τα χοιρινά ξεκινά μέσα στο Δεκέμβρη αλλά μπορούν οι παραγωγοί να την παρουσιάσουν μέχρι και το Φεβρουάριο στην υπηρεσία.
Σημειώνεται ότι αν κάποιος δεν έχει στην κατοχή του ζώα μπορεί να κάνει διακοπή του κωδικού και της εκμετάλλευσης. Αν δεν την κάνει εντός τριών ετών, υπάρχει πρόστιμο.

Για τα ιπποειδή
Μιλώντας τέλος για τα ιπποειδή, είπε ότι ξεκινά η καταχώρηση για γαϊδούρια και άλογα ακόμα και όσα συμμετέχουν σε συλλόγους που έχουμε στην περιφέρειά μας και ότι η υποχρέωση αφορά όλους, είτε πρόκειται για ζώα εργασίας, είτε για ζώα αναψυχής, που πρέπει να καταγραφούν. Σε δεύτερη φάση πρέπει σε κάθε ζώο να τοποθετηθεί πομποδέκτης (μικροτσίπ) που οι ιδιοκτήτες δηλώνουν στην υπηρεσία και εκδίδεται ένα είδος διαβατηρίου με τον αριθμό του τσιπ. Το τηλέφωνο για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν πληροφορίες είναι το 22413 64880.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»