Ομαδικά «πυρά» κατά του Α. Γεωργιάδη από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου

Ομαδικά «πυρά» κατά του Α. Γεωργιάδη από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου

Ομαδικά «πυρά» κατά του Α. Γεωργιάδη από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1044 ΦΟΡΕΣ

Ομαδικά «πυρά» δέχεται από τον εμπορικό κόσμο της Ρόδου ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μετά την αιφνιδιαστική απόφαση να επιτρέψει τελικά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, παρά το ότι το καθεστώς των ενδιάμεσων εκπτώσεων που το προέβλεπε έχει πλέον καταργηθεί!

Όπως φαίνεται, ο υπουργός αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς μόλις προχθές κατέθεσε τη σχετική τροπολογία χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση και διαβούλευση, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο τα συνδικαλιστικά όργανα των εμπόρων να τη χαρακτηρίζουν και ως αδικαιολόγητη.

Στην ουσία, ο κ. Γεωργιάδης έφερε τα πάνω κάτω τον εμπορικό κόσμο και στη Ρόδο, καθώς μόλις τη Δευτέρα ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου είχε ανακοινώσει ότι επειδή ακριβώς οι ενδιάμεσες εκπτώσεις με το νόμο 4965/2022 καταργήθηκαν και το διάστημα από 1 έως 15 Νοεμβρίου δεν αποτελεί εκπτωτική περίοδο, τα καταστήματα την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα είναι κλειστά.

Χθες λοιπόν μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν ο εμπορικός σύλλογος Ρόδου επανήλθε και με νέα ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η αγορά αιφνιδιάστηκε, καθώς καμία από τις Συνομοσπονδίες δεν ζήτησε το άνοιγμα των καταστημάτων την επόμενη Κυριακή, αφήνοντας μάλιστα ερωτηματικά για το ποιους εξυπηρετεί τελικά η τροπολογία του υπουργείου!

Προαιρετικό άνοιγμα καταστημάτων στη Ρόδο μετά τις 13.00

Ωστόσο, επειδή εκείνη τη μέρα διεξάγεται και πάλι στη Ρόδο μετά από δύο χρόνια απουσίας η μεγάλη εκδήλωση με τον τίτλο «Η Ρόδος για τη Ζωή» με φιλανθρωπικό σκοπό, ο Εμπορικός Σύλλογος προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων προαιρετικά μετά τις 13.00 που θα ολοκληρωθεί.

Όπως επισημαίνει, ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο σημαντικός από το άνοιγμα των καταστημάτων, καλώντας τους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν μαζικά στηρίζοντας την εκδήλωση και το σκοπό της.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Ο υπουργός Ανάπτυξης με έκτακτη τροπολογία αποφάσισε την Τρίτη 2/11/2022, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήτοι στις 6/11/2022.

Με την κίνηση του αυτή, εκτίθεται στο ελληνικό μικρομεσαίο εμπόριο δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για το ποιος, πότε, πώς και γιατί κατατέθηκε και ποιους εξυπηρετεί, η συγκεκριμένη τροπολογία.

Καμία από τις Συνομοσπονδίες, την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ΔΕΝ είχε αιτηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων τη συγκεκριμένη Κυριακή, αιφνιδιάζοντας την αγορά καθώς ο χρόνος που μεσολαβεί από την εφαρμογή της έκτακτης τροπολογίας, μέχρι την πρώτη Κυριακή, που τελικά θα ανοίξουν τα καταστήματα με παρέμβαση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ανεπαρκής και οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν, τόσο υλικά όσο και λογιστικά.

Αυτοί που σίγουρα προλαβαίνουν, γιατί είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, είναι όσοι γνώριζαν «κατ’ ιδίαν» τις προθέσεις της κυβερνήσεως και διέδωσαν το άνοιγμα της Κυριακής, προ της τροπολογίας!

Στις 6 Νοεμβρίου από τις 9:30 το πρωί έως τις 13:00, η ΑΜΚΕ «Η Ρόδος για τη Ζωή» επιστρέφει δυναμικά, ορίζοντας την εκδήλωσή της όπως κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη.

Ο φετινός στόχος είναι η αγορά φορητού Υπερηχοτομογράφου της Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας για το νοσοκομείο της Ρόδου, η χρήση του οποίου στον ογκολογικό ασθενή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία σε κάποιο βαθμό, μορφών καρκίνου και βοηθά στα μέγιστα για την ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο.

Ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο σημαντικός από το άνοιγμα των καταστημάτων και καλούμε τους πάντες να συμμετάσχουν μαζικά στηρίζοντας την εκδήλωση και το σκοπό αυτής.

Θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι, επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενοι, και γι’ αυτό προτείνουμε στο πλαίσιο και της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης το άνοιγμα των καταστημάτων, για όποιον το επιθυμεί, μετά το πέρας της εκδήλωσης, δηλαδή μετά τις 13:00.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου δηλώνει την ξεκάθαρη αντίθεσή του, όχι μόνο ως προς το κείμενο της τροπολογίας, αλλά και προς τον τρόπο της μεθόδευσης για την κατάθεσή της. Ο Νόμος μπορεί να δίνει τη δυνατότητα, αλλά η αγορά έχει τη μνήμη».

Κοινή Ανακοίνωση ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ

Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ που με κοινή ανακοίνωσή τους καλούν τον υπουργό ανάπτυξης να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία. Όπως αναφέρουν, δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.

«Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη, διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές.

Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις 6 Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη βουλή η εν λόγω τροπολογία.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας

«Σύνδεσμος Αγάπης»: Η αλληλεγγύη πάντα σε πρώτο πλάνο

Σκλαβενίτης: Νέο deal στη Ρόδο – Συμφώνησε με την αλυσίδα «Φλεβάρης»

Έκπτωση 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για 7 νησιά

Στην περιφέρεια Αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ

Λύση με χάραξη νέου δρόμου για τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Λειβάδας Αρχαγγέλου!

Πλειστηριασμοί: Μαζικό "σφυροκόπημα" στη Σύμη, στο "στόχαστρο" ξενοδοχείο 3 αστέρων στη Λέσβο

Σύλλογος ΑμεΑ: Απαλλαγή από τη μηνιαία παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις για τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%