Διαγραφή χρεών και μνήμης

Διαγραφή χρεών και μνήμης

Διαγραφή χρεών και μνήμης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1812 ΦΟΡΕΣ

Γράφει o Kωνσταντίνος Ταμπάκης
Δικηγόρος/Lawyer, LL.M.
(Munich)

Τον τελευταίο καιρό πληροφορείται ο ροδιακός λαός για επικείμενες διαγραφές χρεών επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου από τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., με ευφάνταστες δικαιολογίες, όπως μεταξύ άλλων, διότι δήθεν έχουν υποστεί υπέρμετρη επιβάρυνση από τις αυξημένες αφίξεις επισκεπτών τουριστών και έχουν γίνει κατασκευές πολλών υδατοδεξαμενών για την ψυχαγωγία τους.

Διερωτάται κανείς για το νόημα τέτοιων δηλώσεων και για τη σκοπιμότητα των φημολογούμενων διαγραφών κατά προφανή διακριτική μεταχείριση ορισμένων έναντι άλλων. Εάν υφίστανται υπέρμετρες αλλά πραγματικές χρεώσεις λόγω μαζικών αφίξεων τουριστών, τότε κατ' ανάγκη θα υφίστανται και αυξημένα έσοδα, αφού αποτελούν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

Αν πάλι εννοούν ότι έχουν υπέρμετρες αλλά λανθασμένες καταμετρήσεις, το οποίο διόλου αποκλείεται, τότε ας εντοπιστούν τεκμηριωμένα τα σφάλματα, αλλά ας αναζητηθούν ταυτόχρονα και ευθύνες των αρμόδιων στις καταμετρήσεις.

Αν πάλι κατασκευάστηκαν πολλές υδατοδεξαμενές, είναι εύλογο πώς έπρεπε να γνώριζαν όσοι τις κατασκεύασαν ότι χρειάζεται να τις χρησιμοποιήσουν γεμίζοντάς τες. Για τον ίδιο λόγο θα έπρεπε και όποιος φιλοξένησε επισκέπτες στην οικία του φέτος το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς αντίτιμο ή έφτιαξε καινούρια πισίνα, να ζητήσει έκπτωση από τον λογαριασμό του προς τη ΔΕΥΑΡ.

Πριν όμως καταλήξει η συζήτηση σε σημείο ακραίας φαιδρότητας, ας μην λησμονείται ότι η ΔΕΥΑΡ συνιστά μεν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που όμως διαχειρίζεται δημοτική περιουσία και ότι ελέγχονται οι αποφάσεις του Γενικού Διευθυντή της αλλά και του Διοικητικού της Συμβουλίου υποχρεωτικά κατ' άρθρο 225 και αυτεπάγγελτα κατ' άρθρο 226 του ν. 3852/2010 από τον Ελεγκτή Νομιμότητας, δηλαδή από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως.

Παρεκβαίνοντας, η δημοτική αρχή είχε υποσχεθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 με το στόμα του νεοεκλεγέντος τότε δημάρχου ο οποίος παρέστη στον αγιασμό των δημοτικών σχολείων της Ακαδημίας με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ότι θα προέβαινε σε ριζική ανακαίνιση του ιστορικού και εμβληματικού αυτού κτηρίου.

Η σημερινή εικόνα του ωστόσο, ήδη από την κεντρική εξώθυρα, της οποίας το πάνω μέρος είναι θρυμματισμένο και κάτω από το οποίο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, αποδεικνύει ότι μαζί με τις διαγραφές χρεών υπάρχει και διαγραφή μνήμης.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου