Κοσμάς Σφυρίου: Οι «φουρτούνες» της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η αδυναμία του πρωθυπουργού να πείσει

Κοσμάς Σφυρίου: Οι «φουρτούνες» της κυβέρνησης της Ν.Δ.  και η αδυναμία του πρωθυπουργού να πείσει

Κοσμάς Σφυρίου: Οι «φουρτούνες» της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η αδυναμία του πρωθυπουργού να πείσει

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 297 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο
Κοσμάς Σφυρίου

Η χώρα μας οδηγείται προς τις βουλευτικές εκλογές, περίπου, σε έξι (6) μήνες. Λογικό είναι να μη γνωρίζουμε ποιο πολιτικό «κλίμα» θα επικρατεί τότε. Εκτιμήσεις όμως, μπορούμε να κάνουμε.

Αν αναφερθούμε στο σήμερα, βιώνουμε την καθημερινότητά μας, μέσα σε πολιτικό «κλίμα», που διαμορφώνουν τα σοβαρότερα γεγονότα των ημερών μας:

• οι καθημερινές προκλήσεις και απειλές πολέμου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, συντηρούν (μεθοδικά) «κλίμα» έντασης, που θα συνεχιστεί μέχρι τις τουρκικές εκλογές (και μετά απ’ αυτές), αν εν τω μεταξύ δεν έχει προκληθεί θερμό επεισόδιο.

• Ο ψηλός πληθωρισμός (επισήμως στο 12%, στην πραγματικότητα πόσο;), είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες, γιατί «κατατρώει» το εισόδημά τους.

Και η κυβέρνηση :

(α) λέει πως οφείλεται μόνο στον πόλεμο, ενώ αποδεικνύεται ανίκανη να τιθασεύσει τις αισχροκέρδειες,

(β) αρνείται να θεσμοθετήσει την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και

(γ) αρνείται να μειώσει την έμμεση φορολογία (Φ.Π.Α, ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων κ.λ.π), αφήνοντας τον ελληνικό λαό απροστάτευτο, από την ακρίβεια, που θα διαμορφώνει βαρύ «κλίμα» μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

• Σήμερα, το πολιτικό «κλίμα» για τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι νοσηρό, γιατί το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο: το σκάνδαλο του Πάτση, βουλευτή της Ν.Δ, με το οποίο ασχολείται πλέον η ελληνική Δικαιοσύνη, ξέσπασε πριν σιγάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών των τηλεφωνικών επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ Νίκου Ανδρουλάκη (και όχι μόνο αυτού).

Η συγκάλυψη: (α) με την επίμονη επίκληση του «απορρήτου» (!), το οποίο αρνείται να άρει ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να μην αποκαλύπτεται η αλήθεια,

(β) με ωμή παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά δικαιοδοσίες των Ελλήνων βουλευτών, παρεμποδίστηκε η Εξεταστική Επιτροπή της βουλής, να διερευνήσει αυτό το σκάνδαλο, που πλήττει τη λειτουργία της Δημοκρατίας και

(γ) η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσουν οι υπηρεσίες της τα στοιχεία, που ζήτησε η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διερευνά αυτό το ζήτημα (μην ξεχνούμε, πως η υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκάλυψε αυτό που συνέβη σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη).

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σχετική έκθεση αυτής της Επιτροπής, αφού η διερεύνηση τόσο της Α.Δ.Α.Ε, όσο και της Ελληνικής Δικαιοσύνης (στην οποία έχει προσφύγει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ) σκοντάφτουν στην επιμονή του πρωθυπουργού, να μην αρθεί το λεγόμενο «απόρρητο», πίσω από το οποίο συγκαλύπτεται το σκάνδαλο!

Και πρόσφατα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε, με έμφαση, ότι «είναι αδιανόητο, να κατηγορούμαι για υποκλοπές επικοινωνιών των υπουργών μου !» Για τις υποκλοπές κατά Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης, δεν είπε ούτε λέξη...

Απόλυτη αμηχανία, που προδίδει την - προφανή - προσωπική ευθύνη του.

Γνωρίζει, αλλά αρνείται να πει την αλήθεια ! Για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης; Είχε χθες ακόμη μια ευκαιρία, να απαντήσει σ’ αυτό το αμείλικτο ερώτημα, αλλά δεν το έπραξε. Προτίμησε τη συσκότιση, τη συγκάλυψη.

Μπορεί να μην έχει γίνει, ακόμη, γνωστή η ακριβής ημερομηνία των εκλογών - που θα γίνουν με την απλή αναλογική - αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο και όλα τα κόμματα προετοιμάζονται.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ πορεύεται μέσα σε πολιτικές «φουρτούνες», λόγω των σοβαρών ζητημάτων που προανέφερα και λόγω πολλών άλλων προβλημάτων.

Ήδη είδε το φως της δημοσιότητας δημοσκόπηση (της εταιρείας MRB, που έγινε από 31 Οκτώβρη -2 Νοέμβρη) και δεν είναι η πρώτη, που καταγράφει πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν.Δ κάτω από 30% (η συγκεκριμένη δίνει στη Ν.Δ 29,1 %).

Αν κατορθώσει να εκλεγεί 1ο κόμμα (;), η κυβερνητική παράταξη, με τέτοιο ποσοστό θα αναδείξει:
• με την απλή αναλογική 114 βουλευτές και
• με την ενισχυμένη αναλογική (του νόμου Μητσοτάκη), σε δεύτερες εκλογές εντός μηνός, 144 βουλευτές (γιατί η πριμοδότηση στο 1ο κόμμα θα είναι 30 έδρες).

Και μετά τη δεύτερη ψηφοφορία - όπως θα συμβεί σίγουρα και μετά τις πρώτες εκλογές - θα απαιτηθούν προγραμματικές συγκλήσεις και σύμπραξη δύο ή τριών πολιτικών κομμάτων, για να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Με τη βαριά σκιά των υποκλοπών εις βάρος του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ και άλλων πολιτικών της αντιπολίτευσης, ο μόνος με τον οποίο θα μπορέσει (;) να συγκυβερνήσει ο κ. Μητσοτάκης,­ θα είναι (;) ο κ. Βελόπουλος.

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου