Αθωώθηκαν δύο Αφγανοί για τη μεταφορά 54 αλλοδαπών

Αθωώθηκαν δύο Αφγανοί για  τη μεταφορά 54 αλλοδαπών

Αθωώθηκαν δύο Αφγανοί για τη μεταφορά 54 αλλοδαπών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 412 ΦΟΡΕΣ

Αθώοι κρίθηκαν προχθές από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, 32χρονος και 36χρονος από το Αφγανιστάν που κατηγορούνταν για τη μεταφορά 54 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο νησί μας.

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί στις 19 Ιουνίου 2022 μετά την επιχείρηση διάσωσης που είχε πραγματοποιηθεί από λιμενικό σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κατταβιά της Ρόδου.
Από τους αλλοδαπούς που διασώθηκαν συνελήφθησαν οι δύο Αφγανοί ως οι διακινητές των λοιπών, σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στην ανάκριση όπου απολογούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο είχαν ισχυριστεί μεταξύ άλλων πως και αυτοί ήταν μεταφερόμενοι, μάλιστα είχαν καταβάλει χρήματα για τη μεταφορά των ιδίων αλλά και των συζύγων και των ανήλικων παιδιών τους (έχουν δύο ανήλικα παιδιά έκαστος), στα μέλη του κυκλώματος στην Τουρκία, ενώ επισήμαναν πως μαζί τους ταξίδευαν και οι οικογένειές τους και ότι ήθελαν να μεταβούν στην Ιταλία και από εκεί σε άλλες χώρες όπου βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα. Επίσης είχαν αναφέρει πως ο κυβερνήτης του σκάφους επέστρεψε με άλλο σκάφος στα τουρκικά παράλια. Τα ίδια δε είχαν ισχυριστεί και προανακριτικά.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και οι δύο είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι και οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Η δίκη τους έγινε προχθές και το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κας Μαρίας Μανώλακα και κ. Κώστα Πετράτου, απάλλαξε από τις κατηγορίες τους δύο Αφγανούς, κρίνοντάς τους αθώους.

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση αφορά τα συνολικά 56 άτομα που είχαν διασωθεί το απόγευμα της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022 σε κολπίσκο της Κατταβιάς, στο νότιο – νοτιοδυτικό τμήμα της Ρόδου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μεταξύ των διασωθέντων βρίσκονταν και οι δύο Αφγανοί οι οποίοι και μετά από προανάκριση που διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, συνελήφθησαν καθώς φέρονταν να είναι οι διακινητές. Πιο αναλυτικά, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενημερώθηκε μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 19 Ιουνίου 2022, για περιστατικό προσάραξης ιστιοφόρου σκάφους (αγνώστων λοιπών στοιχείων), με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι εξήλθαν από αυτό και παρέμειναν στην ακτή.

Στην εν λόγω περιοχή επιχείρησαν ένα (01) Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ένα (01) VAN της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρόδου, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι - βορειοδυτικοί έντασης 6 μποφόρ.

Συνολικά εντοπίστηκαν πενήντα έξι (56) αλλοδαποί, όλοι καλά στην υγεία τους, εκ των οποίων οι 28 άνδρες, 12 γυναίκες και 16 ανήλικοι. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου το οποίο διενήργησε και τη σχετική προανάκριση.

Διαβάστε ακόμη

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς