Ποινή φυλάκισης 6 ετών για εκβίαση και σωματική βλάβη

Ποινή φυλάκισης 6 ετών για εκβίαση και σωματική βλάβη

Ποινή φυλάκισης 6 ετών για εκβίαση και σωματική βλάβη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 492 ΦΟΡΕΣ

Η έφεση ενός 48χρονου που κατηγορείται για απόπειρα εκβίασης, παράνομη κατακράτηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση, εξετάστηκε χθες από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 48χρονο, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού (όπως και πρωτοδίκως) και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης έξι ετών, την οποία ποινή μετά από αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Παναγιώτη Αβρίθη, μετέτρεψε προς πέντε ευρώ την ημέρα και δοσοποίησε το συνολικό ποσό σε 36 δόσεις με την καταβολή αυτών να ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2023.

Η υπόθεση είχε εκτυλιχθεί στην Κω, πριν επτά χρόνια, με αφορμή το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ που φέρεται να χρωστούσε 29χρονος σε δύο άνδρες ηλικίας 48 και 38 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον ξυλοκόπησαν άγρια, τον εκβίασαν και τον απήγαγαν, ενώ τελικά δέχτηκαν να τον ελευθερώσουν μόνο όταν ο πατέρας του θα τους έδινε τα χρήματα!
Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, ο παθών (τότε ήταν ηλικίας μόλις 22 ετών) φέρεται να χρωστούσε στον 48χρονο και στον 38χρονο το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν τους είχε δώσει.

Έτσι στις 16 Απριλίου 2015 περίπου στις 5.30 το απόγευμα, οι δύο άνδρες εντόπισαν στην πόλη της Κω τον νεαρό όπου και του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με τα χέρια τους. Ο 29χρονος (σήμερα) κατάφερε να τους ξεφύγει, όμως, τρεις ώρες αργότερα, οι δράστες βρήκαν και πάλι τον νεαρό, τον οποίο και απήγαγαν, επιβιβάζοντάς τον στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 48χρονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, για περίπου δύο ώρες ο 48χρονος και ο 38χρονος φέρονταν να μετακινούνταν με το αυτοκίνητο και τον 29χρονο μέσα σε αυτό, σε διάφορες απόμερες περιοχές του νησιού (Ψαλίδι, Άγιο Νεκτάριο κ.α.) προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί. Κατά τη διάρκεια της «βόλτας» οι δύο άνδρες φέρονται να ξυλοκόπησαν και πάλι τον 29χρονο, προκαλώντας του χτυπήματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματός του.

Όταν πλέον αντιλήφθηκαν ότι τα χρήματα από τον 29χρονο δεν επρόκειτο να τα λάβουν, οι δύο δράστες επικοινώνησαν με τον πατέρα του νεαρού από τον οποίο και ζήτησαν να τους δώσει εκείνος τα 500 ευρώ ώστε να ελευθερώσουν τον γιο του.

Ο πατέρας άμεσα κατήγγειλε το περιστατικό στο Τμήμα Ασφαλείας Κω και αμέσως οργανώθηκε επιχείρηση ασφαλούς απελευθέρωσης του 29χρονου και σύλληψης των δραστών.
Έτσι σε συνεργασία με τον πατέρα καθορίστηκε σημείο στο οποίο θα γινόταν η συνάντηση του με τους δύο δράστες. Περίπου στις 2 τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου 2015 πράγματι ο πατέρας πήγε στο σημείο του ραντεβού και εκεί βρήκε τους δράστες μαζί με τον γιο του. Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν διακριτικά πραγματοποίησαν «έφοδο» την κατάλληλη στιγμή και κατάφεραν να συλλάβουν τον 48χρονο και τον 38χρονο και να απελευθερώσουν τον 29χρονο.

Ο παθών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κω για παροχή πρώτων βοηθειών, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Μετά τις απολογίες τους οι δύο άνδρες είχαν αφεθεί ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.

Το πρωτόδικο δικαστήριο
Η υπόθεση αρχικά, επρόκειτο να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, ωστόσο το δικαστήριο κατά τη συνεδρίασή του έκρινε πως τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι δύο άνδρες, θα πρέπει να εξεταστούν από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ως πλέον αρμόδιο και παρέπεμψε εκεί την υπόθεση.

Οι δύο άνδρες (αρχικά) κατηγορούνταν για αρπαγή από κοινού, απόπειρα εκβίασης από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού, αντίσταση και παράνομη οπλοφορία.

Για αυτές τις κατηγορίες βρέθηκαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το Σεπτέμβριο του 2021 όπου αφού έγιναν δεκτοί οι αυτοτελείς ισχυρισμοί των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Νικήτα Μπόλκα και Γιώργου Λαμπαδάκη, επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 5 ετών και φυλάκιση 12 μηνών στον 48χρονο με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τον όρο της παρακολούθησης συνεδρίας με τον επιμελητή κοινωνικής αρωγής, και συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών με τριετή αναστολή στον 38χρονο.

Ειδικότερα, ο 48χρονος κρίθηκε ένοχος με το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, για τα αδικήματα της παράνομης κατακράτησης (μετατράπηκε η κατηγορία σε πλημμέλημα), επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίστασης και απόπειρας εκβίασης, ενώ έπαυσε εφ’ όρου η ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί για την οπλοφορία.

Σε ό,τι αφορά τον 38χρονο, καταδικάστηκε, λαμβάνοντας υπόψη το δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, για παράνομη κατακράτηση και συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη (του επιβλήθηκε έξι μήνες φυλάκιση για κάθε πράξη, κατά συγχώνευση 9 μήνες φυλάκιση) και αθωώθηκε για την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών