Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι για το ρυθμιστικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι για το ρυθμιστικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ικανοποιημένοι οι ξενοδόχοι για το ρυθμιστικό πλαίσιο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 753 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποίηση έχουν προκαλέσει σε πρώτη φάση στον ξενοδοχειακό κόσμο της Ρόδου , οι προτάσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς αρκετά χρόνια τώρα και οι ξενοδόχοι της Ρόδου ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας για ένα δίκαιο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Μάλιστα, οι θέσεις του κλάδου επανατέθηκαν κατά την πρόσφατη ημερίδα που διεξήχθη στην Αθήνα και αφορούσε το θέμα, και μάλιστα ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης γιγαντώθηκε μέσα σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς κανόνες, χωρίς ελέγχους, χωρίς πιστοποιήσεις, με «μαύρη εργασία» και πρακτικές παραοικονομίας.

Ο αριθμός των ακινήτων που ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση στη Ρόδο, είναι δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 5.000 ,αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος που φέτος ίσως να αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, λόγω της ζήτησης στον τομέα του τουρισμού. Επειδή λοιπόν και του χρόνου αναμένεται το τουριστικό ρεύμα να είναι στα ίδια επίπεδα, το φαινόμενο στη Ρόδο θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Αρχικά οι ξενοδόχοι ζητούν χρονικούς και χωρικούς περιορισμούς. Δηλαδή ζητούν τη θέσπιση ανώτατου ορίου 90 ημερών ετησίως, για όλη τη χώρα, ενώ το οριζόντιο όριο των 90 ημερών να μειώνεται σε 60 σε περιπτώσεις όπως των νησιών κάτω των 10.000 κατοίκων ή σε περιοχές με χαμηλή μέση πληρότητα των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Επίσης, με απόφαση του δήμου να μην επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.

Ένα άλλο αίτημα αφορά στον αριθμό ακινήτων ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή. Συγκεκριμένα το ΞΕΕ ζητά δύο ακίνητα κατ’ ανώτατο όριο ανά εκμισθωτή/υπεκμισθωτή, ο οποίος να είναι φυσικό και όχι νομικό πρόσωπο. Το νομικό πρόσωπο θα θεωρείται επαγγελματίας όταν προβαίνει σε βραχυχρόνια μίσθωση.

Παράλληλα, ζητείται η θεσμοθέτηση ελάχιστων τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών, δηλαδή να υπάρχει πρόβλεψη μεταξύ άλλων για εμβαδόν τουλάχιστον 10 τ.μ. για το δωμάτιο και 18 τ.μ. για το διαμέρισμα, να διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση, με ανώτατο αριθμό δωματίων (10 δωμάτια ), με πιστοποίηση υγιεινής και πυρασφάλειας, με ασφάλιση αστικής ευθύνης και υποχρέωση συμμόρφωσης με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα, όταν συντρέχουν λόγοι όπως στην περίπτωση της πανδημίας.

Σημαντικό είναι όμως ότι προτείνονται τέλη διαμονής παρεπιδημούντων υπέρ ΟΤΑ, τέλη καθαριότητας και φόρος διαμονής, καθώς και υψηλότερος φόρος εισοδήματος για τη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τη μακροχρόνια και η επιβολή ΦΠΑ για τα ακίνητα που πάνω από 3 συνεχή χρόνια διατίθενται για τουριστική διαμονή.

Είναι ζήτημα χρόνου λοιπόν να υιοθετηθούν μέτρα για το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς αυτές σύμφωνα με τους ειδικούς δημιουργούν σημαντικές απώλειες σε επίπεδο δημόσιων εσόδων λόγω του τρόπου φορολόγησής τους. Το 2016 οι απώλειες των δημόσιων εσόδων έφταναν τα 160,6 εκατ. ευρώ. Το 2022 η εκτίμηση για τις απώλειες των δημόσιων εσόδων ανέρχεται στα 316,7 εκατ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή διπλασιασμός των καθαρών απωλειών δημόσιων εσόδων κατά το διάστημα 2019-2022.

Διαβάστε ακόμη

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού

40 κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν τον Μάιο στο λιμάνι της Ρόδου