Στο εδώλιο πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρόδο για υπεξαίρεση 1,8 εκατ. ευρώ

Στο εδώλιο πρώην διευθυντής τράπεζας  στη Ρόδο για υπεξαίρεση 1,8 εκατ. ευρώ

Στο εδώλιο πρώην διευθυντής τράπεζας στη Ρόδο για υπεξαίρεση 1,8 εκατ. ευρώ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3799 ΦΟΡΕΣ

Συνεχίζεται μετά από διακοπή η σχετική δίκη

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα απολογηθεί σήμερα ο 61χρονος πρώην διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στη Ρόδο, ο οποίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσό περίπου 1,8 εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμούς πελατών.

Η δίκη ξεκίνησε (μετά από διακοπή από τις 10 Νοεμβρίου) χθες το πρωί και κατά τη διάρκειά της εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες της υπόθεσης, ενώ διεκόπη για σήμερα το πρωί για την απολογία του κατηγορουμένου.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, οι αγορεύσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας κ.κ. Έλενας Κορδέλλα, Χαράς Παπαδοπούλου, Μιχάλη Καντιδενού και Ιωάννη Καρατζαφέρη, καθώς και του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Άκη Δημητριάδη.
Ο 61χρονος πρώην διευθυντής κατηγορείται για πέντε συνολικά αδικήματα τα οποία φέρεται (σύμφωνα με τη σχηματισθείσα δικογραφία) να διέπραξε το χρονικό διάστημα από 31 Ιανουαρίου 2012 έως τις 18 Ιουνίου 2015, και είναι τα εξής:

• Πλαστογραφία με την ειδικότερη μορφή της κατάρτισης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ

• Πλαστογραφία με την ειδικότερη μορφή της νόθευσης κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ

• Απάτη κατ’ εξακολούθηση με συνολική ζημία και αντίστοιχη ωφέλεια άνω των 120.000 ευρώ

• Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα

• Απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση εκ της οποίας η ζημία που προέκυψε και το αντίστοιχο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Η υπόθεση, αφορά – σύμφωνα με τα όσα οι ιδιώτες – καταθέτες καταγγέλλουν στις μηνύσεις τους – τις ενέργειες που φέρεται να έκανε από το 2012 και έπειτα ο πρώην διευθυντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο 61χρονος φέρεται να υπεξαίρεσε ποσά αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τους λογαριασμούς τους και προκειμένου να το πετύχει αυτό, πλαστογραφούσε εντάλματα πληρωμής, με τα οποία και εισέπραττε τα χρήματα για λογαριασμό δήθεν των πελατών. Σε κάποια περίπτωση, ο 61χρονος διευθυντής φέρεται να έκανε χρήση πλαστής υπογραφής ή ακόμη και πλαστών βιβλιαρίων καταθέσεων προκειμένου να καταφέρει να «σπάσει» τις καταθέσεις συναλλάγματος ή τις προθεσμιακές.

Το έκανε για να αυξήσει το πελατολόγιο

Πάντως ο πρώην διευθυντής αν και έχει αποδεχτεί εν μέρει τις πράξεις του, αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του καταλογίζονται και ισχυρίζεται ότι το έκανε καθώς υπήρχε μεγάλη πίεση να αποδείξει την αξία του αλλά και για να ανταπεξέλθει στην απαίτηση της διεύθυνσης της τράπεζας να κρατήσει όλους του πελάτες της αλλά και να τους αυξήσει.

Αυτό τουλάχιστον είχε αναφέρει κατά την πολύωρη (πέντε ώρες είχε διαρκέσει) απολογία του τον Νοέμβριο του 2018 στην Ειδική Ανακρίτρια Διαφθοράς της περιοχής μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απολογητικό υπόμνημά του στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ο 61χρονος είχε αναφέρει πως παρά τις απαιτήσεις της Διεύθυνσης της τράπεζας να κρατήσει όλους του πελάτες της αλλά και να τους αυξήσει, τα επιτόκια δεν ήταν ανταγωνιστικά, αφού άλλη τράπεζα προσέφερε καλύτερα επιτόκια.

Τότε ο 61χρονος άρχισε να υπόσχεται σε πελάτες της τράπεζας επιτόκια που ήταν κατά πολύ ανώτερα της αγοράς.

Για να τα καλύπτει, έκανε χρήση λογαριασμών πελατών προς όφελος της τράπεζας.

Ο 61χρονος είχε επισημάνει ωστόσο πως η τράπεζα έχει μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών οι οποίες όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Ο ίδιος είχε ζητήσει επίσης να ανοιχθούν από την τράπεζα, με εισαγγελική εντολή, οι λογαριασμοί των πελατών του ώστε να διαπιστωθούν τα κατατεθέντα από εκείνον ποσά σε αυτούς ως τόκοι και καταβολές έναντι καρτών.

Ο 61χρονος είχε προσθέσει ότι σε αυτούς τους πελάτες είχε καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό του ελλείμματος , ενώ το ποσό που χρησιμοποίησε για την οικογένεια του ανέρχεται σε περίπου 270.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει χρήματα για την εξόφληση δικών του οφειλών. Ούτε ακόμη και όταν παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα υγείας στη σύζυγο του, ενώ ουδέποτε αγόρασε ακίνητα στο όνομα του ή για άλλα μέλη της οικογενείας του, αντίθετα έχει προβεί σε πωλήσεις περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να καλύψει τα έξοδα διαβίωσης τους.

Ο κατηγορούμενος είχε τονίσει επίσης πως από την πρώτη στιγμή που η τράπεζα ανακάλυψε το έλλειμμα, παρέμεινε στο νησί κοντά στην οικογένεια του και έκτοτε καταβάλλει προσπάθειες να επανορθώσει την κατάσταση όσο δύναται. Ο ίδιος είχε εκφράσει την λύπη του για αυτό που συνέβη και είχε προσθέσει πως όλα ξεκίνησαν από την επαγγελματική του εμμονή ή άλλως διαστροφή να γίνει πρώτο το κατάστημά του και εκείνος ο πιο παραγωγικός διευθυντής . «Δυστυχώς, η μέθοδος ήταν παντελώς λανθασμένη» είχε χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ο 61χρονος όμως είχε επισημάνει πως αυτό που θα πρέπει να του αναγνωρισθεί είναι ότι δεν υπήρξε δόλος από μέρους του να βλάψει. Είχε τη βεβαιότητα ότι με τον τρόπο αυτό δεν έβλαπτε κάποιον, αφού όποτε κάποιος ζητούσε τα χρήματα, τα επέστρεφε. Οι καταθέσεις που χρησιμοποιούσε ήταν ανθρώπων που δεν κινούσαν τα χρήματα και με αυτόν τον τρόπο μπορούσε να δίνει επιτόκια πάνω από όλες τις τράπεζες .

Ο 61χρονος είχε τονίσει επίσης πως σε καμία περίπτωση δεν είναι εγκληματική προσωπικότητα , γεγονός που αποδεικνύει και η μακρόχρονη επαγγελματική πορεία του. Μάλιστα είχε εργασθεί σε θέση ταμεία, υπεύθυνου ταμείων και ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα. Η άνοδός του ήταν και το πρόβλημα αργότερα. Είχε αγχωθεί με τις απαιτήσεις που είχαν από εκείνον οι ανώτεροί του και δεν ήθελε να απογοητεύσει αυτούς αλλά και την οικογένειά του.

Ο πρώην διευθυντής μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.


Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών