Μέχρι το υπουργείο έφτασε η υπόθεση του κτηνοτρόφου που αγόρασε ζώα και δεν ΄έβρισκε πλοίο να τα φέρει στη Ρόδο

Μέχρι το υπουργείο έφτασε η υπόθεση του κτηνοτρόφου που αγόρασε ζώα και δεν ΄έβρισκε πλοίο να τα φέρει στη Ρόδο

Μέχρι το υπουργείο έφτασε η υπόθεση του κτηνοτρόφου που αγόρασε ζώα και δεν ΄έβρισκε πλοίο να τα φέρει στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1775 ΦΟΡΕΣ

Μέχρι το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έφτασε το θέμα με τον κτηνοτρόφο της Ρόδου που δεν μπορούσε να μεταφέρει στο νησί μας τα ζώα που αγόρασε από χώρα της Ευρώπης, ελλείψει μεταφορικού μέσου.


Η περίπτωση του συμπατριώτη μας κτηνοτρόφου, ενός από τους λίγους που έχουν μείνει στο νησί, ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν και δραστηριοποιούνται στις νησιωτικές περιοχές και οι οποίοι αγωνίζονται μόνοι τους για να επιβιώσουν και να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.
Συγκεκριμένα, ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης που ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση, ενημέρωσε τόσο τον υπουργό όσο και το γενικό γραμματέα του υπουργείου, πέρα από τις όποιες άλλες προσπάθειες κατέβαλε προς άλλες κατευθύνσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα.


Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή», ο κτηνοτρόφος της Ρόδου είχε παραγγείλει από χώρα της Ευρώπης χοίρους για να τους μεταφέρει στη φάρμα που διατηρεί στο νησί μας και να ενισχύσει το ζωικό του κεφάλαιο. Ο άνθρωπος πλήρωσε για τα ζώα όλα τα έξοδα μεταφοράς και ξεκίνησαν το ταξίδι για την Ελλάδα. Όταν το φορτηγό έφτασε στον Πειραιά, μαθαίνει ότι η εταιρεία με την οποία έκλεισε εισιτήριο για να τα μεταφέρει είχε ακυρώσει το δρομολόγιο του πλοίου της.
Αναζήτησε μέσο με άλλη εταιρεία, όμως ενημερώθηκε ότι το πλοίο cargo βρισκόταν εκτός γραμμής για δεξαμενισμό και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γίνει η μεταφορά, καθώς με το επιβατηγό/οχηματαγωγό το οποίο διέθετε δεν επιτρεπόταν να γίνει μεταφορά ζώων.


Αμέσως ξεκίνησε μία προσπάθεια να καταλάβει η εταιρεία ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μεταφερθούν τα ζώα, όμως παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν ακόμα και από το υπουργείο μετά την ενημέρωση που έγινε από τον αντιπεριφερειάρχη, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Τα ζώα τελικά έμειναν στην Αθήνα, και ο κτηνοτρόφος αναγκάστηκε πέρα από τα έξοδα που ήδη είχε κάνει, να πληρώσει έξτρα χρήματα για να φιλοξενηθούν εκεί μέχρι να εκτελεστεί κάποιο δρομολόγιο πλοίου για Ρόδο.


Επί της ουσίας το φορτηγό με τα ζώα διέσχισε σχεδόν τη μισή Ευρώπη χωρίς κανένα πρόβλημα για να φτάσει στην Ελλάδα και για να μεταφερθεί από τον Πειραιά στη Ρόδο δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση του κτηνοτρόφου, καθώς τα ζώα έκαναν τελικά δέκα μέρες να φτάσουν στον προορισμό τους.


«Πρόκειται για πραγματικό, πρόσφατο γεγονός. Το θέμα το ψάξαμε, ασχοληθήκαμε πολύ. Δεν μπορούσε όμως, κανένας να υποχρεώσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο να βάλει τα ζώα μέσα, γιατί δεν προβλέπονται τέτοιες μεταφορές» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης ο οποίος όμως επειδή όπως είπε, αλλάζει το φορτηγό όταν φτάσουν τα ζώα, και μπουν σε νέο φορτηγό δεν υπάρχουν οσμές, καθώς για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες. «Δεν έρχονται σε ένα φορτηγό από τη χώρα της Ευρώπης και με αυτό μεταφέρονται μέχρι τον τελικό τους προορισμό» είπε.


Ο αντι-περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και το γενικό γραμματέα, ζητώντας να θεσμοθετηθεί αποζημίωση σε τέτοιες περιπτώσεις, αν αυτό δεν προβλέπεται και να εισαχθεί σε σχετική διάταξη.
«Τη νησιωτικότητα δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Δυστυχώς ακόμα και νησιώτες που καταλαμβάνουν καίριες θέσεις δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν. Πρέπει να πάρουν μέτρα σε περίπτωση που ακυρωθεί δρομολόγιο, δηλαδή να προβλέπεται αποζημίωση τυχόν τέτοιων περιπτώσεων» κατέληξε ο κ. Ζαννετίδης που έκανε γνωστό ότι παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και για άλλα νησιά μας.


Σχετικά με την υπόθεση του κτηνοτρόφου από τη Ρόδο, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα εξής:
«Νησιωτικότητα! Λέξη για αρκετούς όπως φαίνεται ακατανόητη.
Τι σημαίνει λοιπόν; Σημαίνει για κάποιους, ότι πρέπει να εφαρμόζονται πολιτικές ίσες σε όλο το κράτος.
Ίδιες στην ηπειρωτική χώρα, ίδιες και στα νησιά. Διαφορά γι’ αυτούς δεν υπάρχει.
Ας προβλέπει και το σύνταγμά μας σχετική διάταξη.


Παράδειγμα: Κτηνοτρόφος από την ηπειρωτική χώρα μεταφέρει ζώα από το εξωτερικό με φορτηγό που πληροί τις προδιαγραφές υγιούς και ασφαλούς μεταφοράς.
Τα μεταφέρει χωρίς κανένα πρόβλημα σε οποιοδήποτε σημείο της ηπειρωτικής χώρας θέλει, αφού δεν περνάει θάλασσα.
Πάμε τώρα στον νησιώτη κτηνοτρόφο!

Μεταφέρει και αυτός ζώα από το εξωτερικό με φορτηγό που πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλούς και υγιούς μεταφοράς.
Πριν φτάσει στο λιμάνι για να μπει σε πλοίο μεταφοράς τέτοιων φορτίων, ενημερώνεται για την ακύρωση του τακτικού δρομολογίου.
Ψάχνει το πλοίο άλλης εταιρείας για τέτοια φορτία, όμως τον ενημερώνουν ότι το εν λόγω πλοίο είναι σε προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση.
Αναγκάζεται, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος, να ζητήσει την μεταφορά τους με το Ε/Ο πλοίο της καθημερινής γραμμής για το νησί του.
Εισπράττει ένα μεγαλόπρεπες ΟΧΙ παρά το ότι απευθύνθηκε για να εξυπηρετηθεί σε μεγάλα μέσα.


Τι να κάνει ο χριστιανός αναγκάζεται να πληρώσει για όσο διάστημα θα γινόταν το επόμενο Cargo δρομολόγιο ένα αρκετά μεγάλο ποσό επιπλέον για να διαφυλάξει με ασφάλεια τα ζώα του σε ειδικό χώρο φιλοξενίας.
Ίδια λοιπόν πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ενός κτηνοτρόφου με τον άλλον;
Κάποιοι, επί όλων των κυβερνήσεων, έτσι τους αντιμετωπίζουν δυστυχώς!
Και είναι πολλά τα παραδείγματα. Ο νησιώτης πληρώνει αδρά την επιλογή του να ζήσει στον τόπο που γεννήθηκε».

Διαβάστε ακόμη

Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Το μήνυμα του δημάρχου Νισύρου για την Πρωτομαγιά

Συνάντηση του Αντιδημάρχου Ιαλυσού με τον Περιφερειάρχη

Το εισιτήριο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και στις "Πηγές Καλλιθέας" τη φετινή σεζόν

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Κώστας Χαλκιάς, νέος Αναπληρωτής Δημάρχου

Το μήνυμα του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, για την πρωτομαγιά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου για τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών

Ο Δήμος Ρόδου μοίρασε ευχές και δώρα στα ιδρύματα