Κινητικότητα Erasmus+ του 3ου Γυμνασίου Ρόδου–«Βενετόκλειο» στην Ιταλία

Κινητικότητα Erasmus+ του 3ου Γυμνασίου Ρόδου–«Βενετόκλειο» στην Ιταλία

Κινητικότητα Erasmus+ του 3ου Γυμνασίου Ρόδου–«Βενετόκλειο» στην Ιταλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Έξι μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Ρόδου-«Βενετόκλειο» συμμετείχαν, κατά το χρονικό διάστημα από 6 έως 11 Νοεμβρίου 2022, στη 2η κινητικότητα του γαλλόφωνου σχεδίου Erasmus+/ΚΑ229 με τίτλο : «La ville durable, une ville écologique?» που πραγματοποιήθηκε στο μουσικό σχολείο ICS Centro Storico Moncalieri, στην ομώνυμη κοινότητα (Moncalieri), της βορειοδυτικής ιταλικής πόλης του Τορίνο.

Στη διάρκεια αυτής της κινητικότητας μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις 4 συμμετέχουσες χώρες του ευρωπαϊκού σχεδίου (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα) είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, να γνωριστούν και να εμπλακούν ενεργά σε ποικίλες ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες με θέμα την «Εξέλιξη από τη βιομηχανική πόλη στην πόλη-κήπο».

Τη θερμή υποδοχή από τοπικούς φορείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τη διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Susj Brotto, την Ιταλίδα συντονίστρια κ. Carmelina Bucca, τους Ιταλούς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς διαδέχθηκε η καθημερινή ενεργητική συμμετοχή όλων των ομάδων σε προγραμματισμένα κι επιμελώς οργανωμένα βιωματικά εργαστήρια στις εγκαταστάσεις του σχολείου, αλλά και περιήγηση στην κοινότητα του Moncalieri και το γειτονικό Τορίνο.

Τα πρωτότυπα εργαστήρια αισθήσεων, τα εργαστήρια καλλιτεχνικών, χημείας, μουσικής, κηπουρικής καθώς και η παρακολούθηση μαθημάτων και συμμετοχή σε διάφορες αίθουσες διδασκαλίας, έφεραν σε επαφή όλους τους συμμετέχοντες με μια ξεχωριστή σχολική καθημερινότητα, δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς διαφορετικών χωρών να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να μυηθούν στον κόσμο του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος, διαπιστώνοντας τόσο ομοιότητες όσο και διαφορές. Αναπτύχθηκαν συνεργασίες και διαπροσωπικές σχέσεις εντός ενός εκπαιδευτικού πλαισίου που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά και φιλοσοφικά ζητήματα συναφή με το θέμα του προγράμματος.

Αυτό που πρωτίστως κατέστη εφικτό ήταν η άρση των γλωσσικών εμποδίων επικοινωνίας, μέσω της χρήσης τόσο της γαλλικής κυρίως γλώσσας όσο και άλλων ξένων γλωσσών, αλλά και μέσω της χρήσης μη λεκτικών καναλιών επικοινωνίας, καθώς κάποιες φορές μία ματιά ή χειρονομία, αρκούσαν για να επιτευχθεί επιτυχής επικοινωνία.

Το αποτέλεσμα αυτής της επικοινωνίας ήταν η δημιουργία μιας δημιουργικής και γεμάτης ζωντάνια ομάδας πολυπολιτισμικής σύνθεσης στους «κόλπους» της οποίας αναπτύχθηκαν συναισθήματα αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης και τέθηκαν οι βάσεις για μελλοντική συνεργασία.

Στη διαπολιτισμική αυτή συνάντηση συμμετείχαν οι μαθητές του τμήματος Γ1 του 3ου Γυμνασίου Ρόδου: Λευτέρης Βασιλείου, Αιμίλιος Καραγιάννης, Νικόλαος Μαυρουδάκης, Ρόντι Μπογιατζίου, Φίλιππος Πελαρδής και Άγγελος Τσολερίδης-Ζιανός. Συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Βάνα Ντάφου (Αγγλικής Γλώσσας) και Αλεξάνδρα Σιώπη (Γαλλικής Γλώσσας και υπεύθυνη επικοινωνίας του σχεδίου).

Τα ραντεβού για τις δύο επόμενες συναντήσεις του σχεδίου καθορίστηκαν ως εξής: 3η κινητικότητα στις αρχές Μαρτίου 2023 στην κοινότητα Brenes (κοντά στη Σεβίλλη) της Ισπανίας και αρχές Μαΐου ολοκλήρωση του τριετούς προγράμματος Erasmus+ και υποδοχή όλων των εταιρικών ομάδων στη Ρόδο από τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

Μοναδική γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, στο 1ο Γ.Ε.Λ. ΡΟΔΟΥ «Βενετόκλειο»

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο Π.Μ.Σ. με τίτλο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»

Πρωτότυπη ενδοσχολική επιμόρφωση του 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου

Πλούσια, παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά, η δράση του Μουσικού Σχολείου Ρόδου