Το ποδόσφαιρο, έρμαιο της τεχνολογίας και της... νέας εποχής...

Το ποδόσφαιρο, έρμαιο της τεχνολογίας και της... νέας εποχής...

Το ποδόσφαιρο, έρμαιο της τεχνολογίας και της... νέας εποχής...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 230 ΦΟΡΕΣ

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο και όπως δείχνουν τα πράγματα θα μπει ακόμα περισσότερο από εδώ και πέρα. Και επειδή μέσα από αυτή τη στήλη έχω εκφράσει την άποψη ότι όσο χαλάει ο... ρομαντισμός και ο αυθορμητισμός, τόσο δεν υπάρχει το ποδόσφαιρο που γνωρίσαμε από μικροί, προσωπικά δεν ήθελα να χτυπήσω ένα «καμπανάκι» (ίσως «καμπάνα»), αναφορικά με την επόμενη ημέρα που οδηγεί το άθλημα κάπου άλλου ίσως.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είδαμε για πρώτη φορά το... ημιαυτόματο οφσάιντ, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο VAR. Τι είναι αυτό; Είναι ένα σύστημα 12 ειδικών καμερών που τοποθετούνται στην οροφή του γηπέδου και μπορούν να «παρακολουθούν» το πού βρίσκεται η μπάλα και οι παίκτες (ταυτόχρονα).

Οι κάμερες ελέγχουν 29 (!) σημεία του σώματος του παίκτη και αν κάποιο είναι «εκτεθειμένο», δίνεται ως ενημέρωση στον χειριστή VAR ο οποίος πράττει ανάλογα. Ήδη στην πρεμιέρα ακυρώθηκε τέρμα που πέτυχε το Εκουαδόρ. Τα πάντα πλέον περνάνε από ηλεκτρονικό υπολογιστή, οπότε κατά την προσωπική μου άποψη δεν μιλάμε πλέον για το κλασικό παιχνίδι ποδοσφαίρου, αλλά για κάτι εντελώς διαφορετικό. Και ποιος ξέρει τι άλλο θα υπάρξει το επόμενο διάστημα.

Από τη στιγμή που έχει ανοίξει η «πόρτα» της τεχνολογίας ασφαλώς και δεν μπορεί να κλείσει πλέον και θα δούμε και άλλα «παράξενα». Ίσως στο γενικότερο... μάτριξ στο οποίο είναι φανερό ότι μπαίνουμε σιγά σιγά ως κοινωνίες, το ποδόσφαιρο να μην μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την κατάσταση.

Γιατί αυτοί οι οποίοι καθορίζουν τις τύχες του, εντάσσονται ξεκάθαρα σε αυτό που λέμε... νέα εποχή. Εν πάση περιπτώσει, η τεχνολογία είναι φανερό πως μπορεί να δώσει λύσεις και να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθεί, φθάνει να χρησιμοποιείται εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Σε ένα παιχνίδι λαθών όμως και αυθορμητισμού όπως είναι το ποδόσφαιρο, προβληματίζομαι έντονα για το αν θα έπρεπε να μπει τόσο βαθιά.

Υ.Γ.: Μουντιάλ και χειμώνα δεν συνάδει. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου δεν είχα χάσει ποτέ πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου (από το 1982 και μετά). Είναι η πρώτη φορά που δεν τα κατάφερα να δω. Αυτό για εμένα φανερώνει πολλά. Δεν... «χωνεύεται» με τίποτα απ' όποια οπτική γωνία και να το δεις...
Δραγάτης Δημήτριος

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε τη σεζόν με αξιοπρέπεια ο Κολοσσός H Hotels Collection

Κορυφαίες επιδόσεις παγκοσμίως από τον βετεράνο Παντελή Χρυσοχό σε μήκος και τριπλούν

«Θέλουμε έναν ανταγωνιστικό Ταξιάρχη»

Φοίβος: Θέλουν να κάνουν «διπλό» στη Χίο

Σκοπός η ισοφάριση, δεδομένη η κοινωνική ευαισθησία του Κολοσσού H Hotels Collection!

Μεγάλη πρόκριση στον τελικό για τη Μικτή Κ16 της ΕΠΣΔ

Τη Δευτέρα αναχωρεί ο Φοίβος

Ρήξη πρόσθιου χιαστού ο Νίκος Καμαριανός!