Η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Η έλλειψη προσωπικού στα ξενοδοχεία το μεγαλύτερο πρόβλημα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1209 ΦΟΡΕΣ

Πως αποτίμησαν τη σεζόν οι εκπρόσωποι της αγοράς

Την πρώτη τους γενική συνέλευση μετά την πανδημία πραγματοποίησαν στα μέσα της εβδομάδας οι ξενοδόχοι της Ρόδου μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αποτυπώνοντας τα χαρακτηριστικά της φετινής τουριστικής σεζόν, και καταθέτοντας τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Όπως υπογραμμίστηκε η αύξηση που σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών προκάλεσε μία γενική ικανοποίηση στο νησί, όμως την ίδια ώρα το ενεργειακό κόστος και οι αλματώδεις αυξήσεις σε όλα τα αγαθά, συρρίκνωσαν τα κέρδη καθώς τα συμβόλαια είχαν υπογραφεί με τις τιμές του 2019 και κανένας δεν είχε προβλέψει αυτήν την εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα η «παραξενοδοχεία» ένα πρόβλημα που διογκώνεται και στη Ρόδο φαίνεται ότι αρχίζει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον προορισμό μας. Εξίσου σοβαρό είναι όμως και το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες των ξενοδοχείων, το οποίο η Ε.Ξ.Ρ. σε συνεργασία με το εργατικό κέντρο προσπαθεί να επιλύσει.

Ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. Μανώλης Μαρκόπουλος αφού υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη γενική συνέλευση μετά τον κορονοϊό δήλωσε: «είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι μετά από μία σεζόν που μας γέμισε χαμόγελα σε επίπεδο αφίξεων και μας θύμισε ξανά αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε για να στηρίζουμε τον τόπο και την εθνική οικονομία και όλες τις άλλες επαγγελματικές τάξεις του νησιού και το εργατικό δυναμικό».

Αμέσως μετά, ακολούθησαν χαιρετισμοί και ξεκίνησαν οι εργασίες της συνέλευσης.

Ο Γιάννης Πάππου

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το επιμελητήριο Δωδεκανήσου ιστορικά και διαχρονικά στηρίζει το σύλλογο των ξενοδόχων και τις δράσεις του καθώς αναγνωρίζουμε ότι οι ξενοδόχοι είστε ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας του νησιού.

Η μέχρι σήμερα συνεργασία μας έχει φέρει αποτελέσματα ορατά και έχουν μεγάλη διάχυση στην κοινωνία του νησιού, περάσαμε από πολύ δύσκολες τουριστικές περιόδους του 2020 και του 2021, όμως είδαμε ότι με αυτήν την πολύ στενή συνεργασία καταφέραμε μαζί με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής μας να έχουμε μία σεζόν που πραγματικά μας δίνει ελπίδα για το μέλλον και από τη δική μου θέση σας δίνω την υπόσχεση ότι θα είμαι δίπλα σας ανοιχτός σε όλες τις συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν στο μέλλον και να σας πω ότι κανείς από μόνος του δε μπορεί, να φέρει αυτά τα θετικά αποτελέσματα.
Αυτή, η πολύ υψηλού επιπέδου συνεργασία που έχουμε επιτύχει πρέπει να τη διαφυλάξουμε και να τη βελτιώσουμε αν χωράνε περιθώρια βελτίωσης».

Ο Αντώνης Καμπουράκης

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης κατά το χαιρετισμό του δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το Ροδίτικο Ξενοδοχείο, είναι ο κινητήρας της τοπικής ανάπτυξης. Τα χαμογελαστά πρόσωπα των Ροδιτών, στο τέλος της φετινής σεζόν, είναι αποτέλεσμα της δικής σας δουλειάς, και της δικής σας συνεισφοράς. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, οι Ροδίτες ξενοδόχοι, για όσα κατάφεραν, όχι μόνο φέτος, αλλά συνολικά την τελευταία (3) τριετία. Διότι, κάθε αποτέλεσμα, έχει κι ένα αίτιο. Πετύχαμε μια σεζόν, που κατέρριψε κάθε προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ εφέτος, αλλά τίποτα, δεν θα ήταν ίδιο, αν ο κλάδος, δεν είχε διαχειριστεί με ευθύνη, και με ωριμότητα, τα δύο (2) δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Η συμβολή του κλάδου, υπήρξε καθοριστική, για την άριστη υγειονομική διαχείριση, και τον σεβασμό που επέδειξε το νησί μας, στους επισκέπτες που τίμησαν το νησί μας, τα δύο (2) προηγούμενα χρόνια.

Αυτή η αξιοπιστία, αυτό το υψηλό αίσθημα ευθύνης, κεφαλαιοποιήθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη φετινή σεζόν, και το Ροδίτικο Ξενοδοχείο ξεδίπλωσε, όλη τη δυναμική του, και επαναβεβαίωσε, την υπερπολύτιμη προσφορά του. Στην οικονομία του νησιού μας. Στα δημόσια, και δημοτικά έσοδα. Στην προβολή της Ρόδου μας, και την περεταίρω ισχυροποίηση, της εικόνας της, στην παγκόσμια αγορά.


Αυτή η στάση ευθύνης, και προσφοράς, που είναι άξια πολλών επαίνων, αποτυπώνεται και στην αγορά εργασίας. Η Ρόδος πρωτοπορεί πάντα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, κι αποτελεί πρότυπο, καλής συνεργασίας επιχειρηματιών, και εργαζομένων, στον Τουρισμό, που διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη, που είναι θεμέλιο, για την τουριστική επιτυχία. Και είναι σημαντικό, αυτή η καλή παράδοση να συνεχιστεί, ειδικά σήμερα, που το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού, είναι ένα από τα κύρια προβλήματα, της τουριστικής δραστηριότητας.

Η δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω, αγαπητοί φίλοι, αφορά τη συνέχεια, από δω και πέρα. Και συνοψίζεται, σε μια φράση: «στρατηγική που κερδίζει, δεν την αλλάζεις». Όσα πετύχαμε μέσα σε αυτή τη δύσκολη τριετία, με αποκορύφωμα, τη φετινή χρονιά–ορόσημο, έχουν μια, και μόνη, αφετηρία: την καλή συνεργασία και την ομαδική δουλειά. Ο καθένας, στο δικό του πόστο ευθύνης, αλλά κοιτώντας όλοι μαζί, προς την ίδια κατεύθυνση, να ανεβάσουμε τη Ρόδο μας, ψηλότερα, χωρίς παραφωνίες, χωρίς διχαστικές λογικές, χωρίς μεμψιμοιρίες, που ψάχνουν πάντα το πρόβλημα, και όχι τη λύση.

Η τρίτη επισήμανση, αφορά στο δικό μας ρόλο, τον ρόλο του δήμου. Γνωρίζετε πως ξεδιπλώνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες και σε πολλά επίπεδα, για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, της Ρόδου μας. Από τις διεθνείς συνεργασίες μας μέχρι την επένδυση, στην αναβάθμιση της καθημερινότητας.

Είμαστε δίπλα στον κόσμο, του τουρισμού, δίπλα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Στα πλαίσια πάντα των αρμοδιοτήτων μας, και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, θα συνεχίσουμε και το 2023, να επενδύουμε στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του νησιού μας για κατοίκους και επισκέπτες».

Μανώλης Μαρκόπουλος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου είπε και τα εξής: «όλοι ξέρουμε τι έγινε φέτος γνωρίζουμε πόσο θετικά τουλάχιστον σε επίπεδο αφίξεων πήγαν τα πράγματα. Θα ήθελα όμως να θέσω και κάποιους προβληματισμούς για να δώσω έναυσμα για συζήτηση.

Καταφέραμε να ισορροπήσουμε την ώρα που το περιβάλλον τριγύρω θριάμβευε. Με τον πρώην αντιπρόεδρο Γιώργο Τσέλιο, τον Μάιο υπολογίσαμε που περίπου κινείται το κοστολόγιο για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στην κυβέρνηση και στην πολιτεία τι περίπου ζούμε όταν συζητάμε μαζί τους και ζητάμε να γίνουν διάφορα πράγματα και δράσεις.

Τα είδη σε αρκετές περιπτώσεις που αγοράζαμε το Μάιο είχαν αύξηση σε ποσοστό 30% έως 40%. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, αυτό ίσχυε για όλα τα είδη. Άρα, έπρεπε να ισορροπήσουμε μεταξύ αυτού και του κόστους ρεύματος που ήρθε ειδικά το Σεπτέμβριο και να καταφέρουμε να επιβιώσουμε μετά από δύο χρόνια μηδενικής λειτουργίας.

Ως προς το προσωπικό ο καθένας μπορεί να εξιστορήσει τη δική του εμπειρία. Αυτό που επισημάναμε και στην πολιτεία και στην αντιπολίτευση είναι την πραγματική εικόνα. Δυστυχώς πέρα από εμάς εδώ στο νησί δεν έχουν εικόνα του τι πραγματικά σημαίνει έλλειψη χεριών εργασίας. Υπήρχαν 7.500 καταγεγραμμένοι άνεργοι στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την 1η Αυγούστου αυτό δεν το καταλαβαίνει η πολιτεία. Χρειαζόμαστε πραγματικά τη βοήθεια της. Το θέμα θα είναι ακόμα πιο δύσκολο του χρόνου και ακόμα πιο δύσκολο τη μεθεπόμενη χρονιά.

Είμαι πολύ χαρούμενος που το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια και ξεπερνά τα στενά όρια του συνδικαλισμού. Υπάρχει πρόθεση για περίπου 5.000 άτομα από τη βόρεια Ελλάδα να έρθουν να μας βοηθήσουν, με τη συμβολή των εργατικών κέντρων εκεί. Εμείς μπορούμε να δώσουμε στέγη σε τουλάχιστον 5.000 άτομα.

Θέλουν να μας βοηθήσουν, έχουν καταλάβει ότι τα ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν καταπληκτικές συνθήκες διαμονής, έχουν τους μισθούς που όλοι ξέρουμε και προδιαγραφές για τη στέγαση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαρκόπουλος και στην «παραξενοδοχεία» λέγοντας ότι είναι το μεγάλο ζήτημα των ημερών. Μάλιστα, υπογράμμισε η ένωση, έφτιαξε μία λίστα με 70 καταλύματα πέρσι το Μάρτιο και την παρέδωσε στον Ε.Ο.Τ. Δωδεκανήσου. Από αυτά τα 40 έχουν έδρα στην Αγγλία, όπως είπε!

«Το θέμα διογκώνεται και μας δυσφημεί... Είναι ένα ζήτημα που μας πονά, είναι αδιανόητο η αγορά να λειτουργεί χωρίς κανόνες» δήλωσε.

Ο Βασίλης Μηναΐδης

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναΐδης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που τα μέλη της Ε.Ξ.Ρ. βρέθηκαν ξανά μετά την πανδημία λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαίρομαι που βρισκόμαστε ξανά όλοι μαζί μετά από τρία δύσκολα χρόνια. Το παλέψαμε όμως και φτάσαμε στη φετινή χρονιά που ψάχνουν όλοι να δούν αν είναι καλή ή κακή...

Σίγουρα με τους απαράβατους όρους της οικονομίας ο θρίαμβος είναι τα έσοδα όχι τα έξοδα. Τα έξοδα ανεβοκατεβαίνουν... ο λόγος που ανέβηκαν όμως δεν ήταν οικονομικός ήταν πολιτικοστρατηγικός. Περιμένουμε και ελπίζουμε να πέσουν. Σίγουρα θα είναι λιγότερα.

Οι πωλήσεις στη Γερμανία πάνε μια χαρά όχι σαν και πέρσι είναι λίγο πιο κάτω... Να προσέχετε να μην κάνετε πολλές εκπτώσεις. Όχι να μην κάνετε καθόλου γιατί το καθόλου δεν είναι... οικονομία.

Τη φετινή χρονιά που διανύουμε και ήρθαν τουρίστες είναι οι πωλήσεις του 2019 που δεν πραγματοποιήθηκαν το 2020 και το 2021 και ήρθαν το 2022, όλοι μαζί και γέμισαν τα πάντα...

Τα έξοδα παλεύονται θα το παλέψουμε, το έσοδα όταν πέσουν είναι ένα θέμα... Είμαστε όμως ακόμα ζωντανοί και προχωρούμε.
Εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου για τον ΠΡΟΤΟΥΡ, όλες μαζί οι δυνάμεις για τη Ρόδο και μόνο, γιατί ο προορισμός λέγεται Ρόδος. Μόνο ο ξενοδόχος ξέρει καλά τον παλμό του τουρισμού και τι πρέπει να γίνει. Ο ΠΡΟΤΟΥΡ πρέπει να υπάρχει δεν πρέπει να τον σταματήσουμε και στη συνέχεια πρέπει να κοιτάξουμε την επιμήκυνση...


Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά έχουμε μείνει πίσω, πρέπει να κοιτάξουμε αν μπορούμε να ωθήσουμε τον τουρισμό το χειμώνα στην πόλη της Ρόδου που υπάρχουν ανοιχτά ξενοδοχεία. Ας πάρουμε και μερικά από Ιξιά και Καλλιθέα. Να ξεκινήσει ένα χειμερινός τουρισμός όχι όπως είναι της Αιγύπτου για ήλιο και θάλασσα αλλά για ήπιο χειμώνα.


Ήδη από φέτος η μόδα είναι... «ο ήπιος χειμώνας». Ξέρει ο τουρίστας ότι δεν θα κάνει τα μπάνια του καλοκαιριού αλλά θα έχει μία όμορφη διαμονή στη Ρόδο. Θα πρέπει να δούμε την πόλη της Ρόδου στο city break και μαζί με την παλιά πόλη ως έναν ξεχωριστό προορισμό. Πρέπει να το καλλιεργήσουμε...»

Ο Αντώνης Γιαννικουρής
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Αντώνης Γιαννικουρής απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης των ξενοδόχων είπε μεταξύ άλλων: «μετά από δύο χρόνια, κατά τα οποία αποκομίσαμε μεγάλες εμπειρίες φτάσαμε την τελευταία τουριστική περίοδο σε χρονιά ρεκόρ. Αυτό οφείλεται σε όλους τους παράγοντες του τουρισμού ώστε να έχουμε όλα αυτά τα θετικά αποτελέσματα.


Τα θετικά μας ικανοποιούν. Καταλαβαίνω όμως ότι υπάρχουν και θέματα που πρέπει να μας προβληματίσουν για τα οποία θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά και να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε η επόμενη χρονιά να έχει εξίσου καλά αποτελέσματα με παραμέτρους που δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα, ενεργειακό προσωπικό κλπ».

Ο Γιώργος Ματσίγκος
Ο πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος μιλώντας για την τουριστική σεζόν και τις επιδόσεις που κατέγραψε το νησί μας αυτή τη χρονιά, δήλωσε απευθυνόμενος προς τους ξενοδόχους: «συγχαρητήρια για τη σεζόν, γιατί ήμασταν όλοι ήρωες πετύχαμε το ακατόρθωτο και παρά το ότι είχα προβλέψει τον εφικτό στόχο των 2,5 εκ. τουριστών, τον ξεπεράσαμε γιατί προσφέραμε υγιεινή, ασφάλεια, ποιότητα σε προσιτή τιμή καθώς οι τιμές παρέμειναν αυτές του 2019.


Απλά περιορίσαμε τις εκπτώσεις και δουλεύαμε με τιμές του 2019 αλλά με υπεραυξημένο κόστος. Πανηγυρίσαμε για τις αφίξεις και τα έσοδα, δεν κλαίμε αλλά προβληματιζόμαστε για τα έξοδα και το που, θα καταλήξουν.
Η σεζόν ήταν πολύ δύσκολη είχαμε και διάφορα προβλήματα όπως την «παραξενοδοχεία» για το οποίο πρέπει να πιέσουμε. Θα πρέπει επίσης, να δούμε και τις υποδομές. Η πτήση Μόναχο –Αθήνα διαρκεί το ίδιο από το αεροδρόμιο προς νότια Ρόδο με το αυτοκίνητο όπου υπάρχει πάνω από το 1/3 των ξενοδοχειακών κλινών.


Αυτό θα πρέπει να το δούμε σύντομα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, από τώρα πρέπει να πιέσουμε για υποδομές. Είναι αναγκαίο να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου από Κολύμπια για νότια Ρόδο.
Πρέπει επίσης να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο που ήταν πραγματικοί ήρωες, παρά τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού κατορθώσαμε και πετύχαμε να προσφέρουμε ποιότητα και αυτό φαίνεται από τα σχόλια των επισκεπτών μας.


Το αεροδρόμιο της Ρόδου ήταν από τα ελάχιστα που δεν αντιμετώπισε πρόβλημα καθυστερήσεων και απώλειας αποσκευών. Γι’ αυτό, έγινε προβολή από τους τουρ οπερέιτορ και τις αεροπορικές εταιρείες με αποτέλεσμα καμία αεροπορική εταιρεία να μη μειώσει τις πτήσεις προς τη Ρόδο αλλά να τις αυξήσει.
Βέβαια, οι επισκέπτες μας ήταν των τριών τελευταίων ετών. Υπήρχε δίψα για ταξίδια και ανάγκη και γι΄αυτό ο κόσμο ταξίδεψε. Αυτό δεν πρέπει να μας παρασύρει και να ενθουσιαστούμε αλλά να προσέξουμε να μην υπάρξει εφησυχασμός και να συνεχίσουμε...


Μάλιστα, ας στοχεύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να συνεχίσουμε τις πιέσεις όπως τη μείωση του ΦΠΑ για να φτάσει στο 11% αλλά και το τέλος διανυκτέρευσης να καταλήγει στους δήμους, έστω σε ένα βαθμό».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο