«Τελικός» σήμερα για την Εθνική μπάσκετ Γυναικών ο αγώνας με τη Μεγάλη Βρετανία

«Τελικός» σήμερα για την Εθνική μπάσκετ Γυναικών ο αγώνας με τη Μεγάλη Βρετανία

«Τελικός» σήμερα για την Εθνική μπάσκετ Γυναικών ο αγώνας με τη Μεγάλη Βρετανία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 536 ΦΟΡΕΣ

Έναν πρόωρο τελικό δίνει σήμερα (18.00) η Εθνική μπάσκετ Γυναικών που αναζητά άλλη μια νίκη στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2023, αυτή τη φορά απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου να αγκαλιάσει την πρόκριση για την τελική φάση της διοργάνωσης.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πιο δύσκολο παιχνίδι που έχει μπροστά του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και θα φιλοξενηθεί στο κλειστό της Καλλιθέας, ωστόσο, κανείς δεν θέλει να συζητά τίποτε άλλο εκτός από τη νίκη… Το σύνθημα έρχεται από την Άννα Νίκη Σταμολάμπρου, η οποία θεωρεί ότι με όπλο την άμυνα η εθνική γυναικών μπορεί να πετύχει τον στόχο της. «Είμαστε αρκετά έτοιμες να αντιμετωπίσουμε τη Μεγάλη Βρετανία που διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα.

Για μας είναι ένας τελικός ο αγώνας της Κυριακής και με αυτή τη νοοτροπία και τη λογική θα τον αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να παίξουμε πολλή πιεστική και επιθετική άμυνα και να περιορίσουμε τα ατού της Μεγάλης Βρετανίας που κατά βάση βρίσκονται μέσα στη ρακέτα».
Μπορεί πριν ένα χρόνο η Ελλάδα να έφυγε νικήτρια από το Μάντσεστερ, όμως σήμερα είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι… «Σίγουρα υπάρχουν προσθήκες, αλλά και απουσίες στο ρόστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο βασικός κορμός, όμως, έχει παραμείνει ο ίδιος οπότε γνωριζόμαστε καλά μέσα στο γήπεδο. Εμείς με την σειρά μας δουλεύουμε στην προπόνηση προκειμένου να παρουσιαστούμε όπως πρέπει στον αγώνα της Κυριακής».


Στην αποστολή της εθνικής γυναικών όλοι, πάντως, μιλούν για την υπέροχη ατμόσφαιρα που έζησαν στο γήπεδο στο ματς με την Εσθονία. «Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και ευχαριστούμε τους φίλαθλους που ήρθαν να μας υποστηρίξουν. Τους περιμένουμε και την Κυριακή γιατί είναι πραγματικά ένα σημαντικό παιχνίδι για εμάς όσον αφορά στην πρόκριση. Οπότε θα χρειαστούμε το ρυθμό, τη φωνή και την ώθηση του κόσμου από την κερκίδα».


Τέλος η Άννα Νίκη Σταμολάμπρου δεν κρύβει την ανυπομονησία της να αγωνιστεί σε ένα ακόμα Ευρωμπάσκετ παίζοντας για την αγαπημένη της ομάδα… «Θέλω όσο τίποτα να είμαι παρούσα σε ένα ακόμα Ευρωμπάσκετ. Χαίρομαι πραγματικά να παίζω γι’ αυτή την ομάδα. Είναι η ομάδα της καρδιάς μου, η αγαπημένη μου ομάδα. Κάθε φορά προσπαθώ να δίνω το 100% και θέλω να πάω σε ένα ακόμα Ευρωμπάσκετ και να το χαρώ με την υπόλοιπη ομάδα».


Η Εβίνα Σταμάτη μίλησε ωστόσο, στην εκπομπή «Άμεσο ριπλέι» με τον Μαρίνο Πρίντεζη και τον Γρηγόρη Παπαβασιλείου. Μεταξύ άλλων, είπε:
Για το πολύ καλό κλίμα στην ομάδα: «Αρχικά, όσες ερχόμαστε στην εθνική ομάδα απ’ τις πιο παλιές μέχρι τις πιο νέες, είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά, οπότε αυτομάτως σημαίνει ότι υπάρχει μια θετική αύρα στη ατμόσφαιρα. Είμαστε χαρούμενες που βρισκόμαστε μαζί έστω και για λίγο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο είναι ότι γνωριζόμαστε αρκετά καλά οι περισσότερες παίκτριες. Αυτό βάζει πολύ εύκολα στο κλίμα τα υπόλοιπα μέλη της εθνικής. Τρίτο είναι και το κομμάτι των προπονητών, οι οποίοι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπορούν και μας ενσωματώνουν μέσα στις γραμμές για ν’ ανταποκριθούμε σ πολύ λίγο χρονικό διάστημα μέσα στα παιχνίδια».


Για το κομμάτι που έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στο παιχνίδι με την Εσθονία: «Σίγουρα το κομμάτι της ενέργειας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί ήταν μια ομάδα που έπαιζε ένα απρόβλεπτο παιχνίδι, όχι τόσο μπασκετικό όπως αυτό που έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Λόγω αυτού έπρεπε εσύ να ‘σαι απόλυτα έτοιμος σε κάθε φάση και να προσπάθειας να διοχετεύεις και την ενέργεια σε κάθε φάση έτσι όπως έπρεπε».


Για το επερχόμενο παιχνίδι με τη Μεγάλη Βρετανία: «Οι ομάδες στα προκριματικά είναι απρόβλεπτες, γιατί σε κάθε «παράθυρο» έχουν αλλαγές. Απ’ όσο γνωρίζουμε θα ‘ναι διαφορετική ομάδα, λείπουν κάποιες βασικές παίκτριες, αλλά έχουν προστεθεί και κάποιες άλλες ιδιαίτερα μέσα στη ρακέτα. Θα ‘ναι διαφορετικό παιχνίδι απ’ αυτό με την Εσθονία, αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι παίζουμε στην έδρα μας με τον κόσμο μας. Εύχομαι και την Κυριακή να γεμίσει όπως χθες, γιατί ήταν τρομερή η ατμόσφαιρα. Αν παρουσιαστούμε απόλυτα σοβαρές για 40’ και παραμείνουμε στο πλάνο στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού θεωρώ ότι μπορούμε να πάρουμε κι αυτήν τη νίκη».


Για τον τρόπο παιχνιδιού της εθνικής γυναικών: «Το παιχνίδι μας προσαρμόζεται στη Μαριέλλα (σ.σ. Φασούλα) και την Άρτεμις (σ.σ. Σπανού). Είναι παίκτριες με πολύ μεγάλο ταλέντο, πλέον είναι έμπειρες, οπότε η ομάδα στηρίζεται σ’ αυτά τα κορίτσια. Μπορεί στο παρελθόν να μη στηριζόταν τόσο πολύ κοντά στο καλάθι, δεδομένου ότι στην Ελλάδα δε βγάζουμε πολύ ψηλά κορμιά, αλλά αυτήν τη στιγμή το εκμεταλλευόμαστε».


Δηλώσεις όμως έκανε και η Πηνελόπη Παυλοπούλου, κι ανέφερε ότι η προσοχή είναι στραμμένη στον αγώνα με τη Μεγάλη Βρετανία. Η διεθνής γκαρντ μίλησε για την επόμενη αντίπαλο της εθνικής ομάδας επισημαίνοντας τι πρέπει να κάνει για να φτάσει σε μια ακόμη επιτυχία. «Πρόκειται για μια πραγματικά ισχυρή ομάδα και ήταν το φαβορί του ομίλου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να οχυρώσουμε την άμυνά μας. Να ξεκινήσουμε από αυτό και να παίξουμε πολύ έξυπνα, συγκεκριμένα και στοχευμένα στην επίθεση».


Όπως σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι εθνική γυναικών είχε τον κόσμο στο πλευρό της με την Πηνελόπη Παυλοπούλου να χαρακτηρίζει ως ευλογία όλο αυτό που ζουν: «Ήταν όμορφο που είχαμε τους φιλάθλους στις εξέδρες. Το γήπεδο γέμισε και ο κόσμος συνεχώς τραγουδούσε και μας υποστήριζε. Είναι μοναδικό το συναίσθημα να παίζεις για την εθνική ομάδα και να ξέρεις ότι όλοι στο γήπεδο είναι μια γροθιά, θέλουν να πας καλά και να νικήσεις. Είναι ευλογία για μας να το ζούμε όλο αυτό, ευχαριστούμε τον κόσμο και τον περιμένουμε την Κυριακή».


Μιλώντας τέλος, για το νικηφόρο παιχνίδι με την Εσθονία ανέφερε: «Πήγαμε καλά επιθετικά. Ήταν ένα παιχνίδι που είχε υψηλό ρυθμό, μεγάλη ταχύτητα και είχαμε πολλές κατοχές. Η Εσθονία προσπάθησε να επιβάλλει το ρυθμό της και εμείς αντίστοιχα παίξαμε πιο γρήγορα. Η αλήθεια είναι πως δεν παίξαμε την άμυνα που θέλαμε. Δεχτήκαμε 61 πόντους και είναι κάτι το οποίο πρέπει να βελτιώσουμε. Είναι από αυτά τα λάθη που πρέπει να διορθώσουμε για να πάμε στο επόμενο παιχνίδι. Κρατάμε τη νίκη».

Η «εικόνα» στον αγώνα με την Εσθονία
Διαιτητές: Μπακί (Τουρκία), Πρπα (Σερβία), Σταν (Ρουμανία)
Δεκάλεπτα: 27-15, 44-30, 66-50, 86-61
Ελλάδα (Πρέκας): Χαιριστανίδου 2, Δίελα 5 (1), Καρλάφτη 6 (1), Σωτηρίου 9 (1), Τζανετάτου, Αλεξανδρή, Χριστινάκη 11 (1), Φασούλα 16 (9ρ.), Παυλοπούλου 2 (9

α), Σπανού 19 (1τρ., 9ρ.), Σταμάτη 5 (1), Σταμολάμπρου 11 (1)
Εσθονία (Μαγιένιεκς): Τζάαμα, Κάνγκουρ, Λας, Ποκ 10, Ούπρους 1, Μπράτκα 9 (1), Κόοριτς 5 (1), Κόστερ 9 (1), Πόλντμαα, Πουλκ 10 (2), Ράτασεπ 6, Τοκς 11 (2).

Αποτελέσματα – Πρόγραμμα
11/11/2022
Πορτογαλία-Εσθονία 62-43
Μ. Βρετανία-Ελλάδα 66-73
14/11/2022
Εσθονία-Μ. Βρετανία 72-69
Ελλάδα-Πορτογαλία 64-57
24/11/2022
Ελλάδα-Εσθονία 86-61
Πορτογαλία-Μ. Βρετανία 69-76 (60-60 κ.α.)
27/11/2022
18.00 Εσθονία-Πορτογαλία
18.00 Ελλάδα-Μ. Βρετανία
9/2/2023
Μ. Βρετανία-Εσθονία
Πορτογαλία-Ελλάδα
12/2/2023
Εσθονία-Ελλάδα
Μ. Βρετανία-Πορτογαλία

H κατάταξη
1.Ελλάδα 3-0
2.Πορτογαλία 1-2
3.Μ. Βρετανία 1-2
4.Εσθονία 1-2

Διαβάστε ακόμη

Καλά άλματα για τη Νικόλ Κυριακοπούλου με… φόντο τη Ρώμη

Σάββας Ορφανίδης: «Τρεις νίκες και βλέπουμε»

Ελεύθερα και χωρίς κίνητρο, ισόπαλο το Διαγόρας-Αιγάλεω

Βγαίνει πρωταθλητής στο μπάσκετ Ανδρών στην Ιαλυσό…

Θεαματική βελτίωση και νέα ατομικά ρεκόρ από τον Νικόλαο Κοντού!

Τα αποτελέσματα του δρομικού τριάθλου στίβου Κ14

Τα αποτελέσματα ατομικής χρονομέτρησης στο τοπικό πρωτάθλημα ποδηλασίας δρόμου

Ικανοποιητική παρουσία από Λιακοπούλου και Σαραγά στο “ACROPOLIS JUNIORS”