Άντεξε το νησί της Ρόδου το ξέσπασμα της κακοκαιρίας

Άντεξε το νησί της Ρόδου  το ξέσπασμα της κακοκαιρίας

Άντεξε το νησί της Ρόδου το ξέσπασμα της κακοκαιρίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 620 ΦΟΡΕΣ

Προβλήματα και ταλαιπωρία σε πολλά χωριά του νησιού

Σοβαρά προβλήματα, ζημιές και ταλαιπωρία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας στο νησί της Ρόδου από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Η βροχή ξεκίνησε από νωρίς προχθές το πρωί και συνεχίστηκε όλη την ημέρα με μικρές διακοπές προκαλώντας ζημιές σε αρκετά χωριά του νησιού.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης, περιέγραψε την αγωνία των υπηρεσιών, των εθελοντών και των φορέων από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας και επισήμανε ότι οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας, ήταν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους αντιμετωπίζοντας τα όποια προβλήματα δημιουργούνταν.
Πιο συγκεκριμένα, από την αποτίμηση των ζημιών που έγινε με το πρώτο φως της ημέρας, τα προβλήματα αυτά εστιάζονται:

Στην περιοχή της Καλάθου όπου υπήρξαν κατολισθήσεις και μεγάλος όγκος νερού ο οποίος προξένησε πολλαπλά προβλήματα.

Στην περιοχή της Σορωνής όπου δημιουργήθηκε μεγάλος όγκος λάσπης από την ισχυρή βροχόπτωση που έπεφτε όλο το βράδυ. Πλημμύρισε μια αποθήκη, ενώ δημιουργήθηκαν επιμέρους προβλήματα σε αγροτικούς δρόμους. Στην περιοχή της Δαματριάς υπήρξαν πτώσεις δέντρων ενώ στην περιοχή των Πεταλούδων συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα κατολισθήσεις γεγονός το οποίο υποχρέωσε τις αρχές να κλείσουν τον δρόμο για λόγους ασφαλείας. Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργήθηκαν αργά τη νύχτα στις κοινότητες Αρχίπολης, Διμυλιάς – Ελεούσας καθώς επίσης και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Ατταβύρου.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που έστειλε στη «Ροδιακή» ο αναγνώστης, κ. Ιωάννης Τσόκας, από το χωριό της Καλάθου, και αποτυπώνουν μέρος των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία. «Κόντεψε να μας πάρει το σπίτι. Τρία χρόνια παρακαλάμε να καθαρίσουν το ρέμα» αναφέρει ο κ. Τσόκας.

Κινδύνευσε η Μαλώνα

Τεράστια προβλήματα προκλήθηκαν στη Μαλώνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης και των ορμητικών νερών που κατέκλυσαν το χωριό και την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ο τεράστιος όγκος νερού παρέσυρε μέρος από τα αναχώματα που υπήρχαν στον Πλατανερό ποταμό και λίγο έλλειψε να μπει το νερό στο χωριό. Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της κοινότητας Νεκτάριος Μουστακέλλης, οι κάτοικοι έζησαν στιγμές αγωνίας καθώς η έντονη βροχή έπεφτε συνεχώς για πέντε ώρες χωρίς σταματημό και αν κρατούσε λίγο ακόμα τα αναχώματα θα έσπαγαν εντελώς και το χωριό θα είχε πλημμυρίσει.

Αδιαπέραστο από τη λάσπη το αγροτικό δίκτυο στο χωριό της Μαλώνας
Αδιαπέραστο από τη λάσπη το αγροτικό δίκτυο στο χωριό της Μαλώνας

Η επόμενη μέρα φανέρωσε τις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν, ειδικά στο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο σημειωτέο ήταν και ασυντήρητο. Οι δρόμοι προς τις καλλιέργειες και τα χωράφια των κατοίκων είναι απροσπέλαστοι και έχουν καταστραφεί εντελώς, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη αγανάκτηση καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν εκεί οι κάτοικοι για να μαζέψουν τις ελιές τους.

Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν άνθρωποι από την έντονη βροχή η οποία ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί ήταν συνεχής. Πριν από αρκετά χρόνια είχε μπει το νερό του ποταμού μέσα στο χωριό, αλλά και τότε ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Επίσης σημειώθηκαν προβλήματα στην παλαιά εθνική οδό Αρχαγγέλου-Μαλώνας όπου έγιναν κατολισθήσεις και ο δρόμος γέμισε με λάσπες, όμως τα συνεργεία τον καθάρισαν και δεν υπάρχει πρόβλημα διέλευσης οχημάτων.

Χωρίς ρεύμα χωριά της ανατολικής πλευράς.

Το ίδιο βράδυ πολλά χωριά της ανατολικής πλευράς του νησιού μας καθώς και τμήματα της πόλης έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα καθώς σημειώθηκαν απανωτές διακοπές που τα βύθισαν στο σκοτάδι εν μέσω κακοκαιρίας.Όπως έγινε γνωστό είχε σημειωθεί βλάβη στο δίκτυο μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα τις διακοπές οι οποίες ευτυχώς δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.

Προειδοποίηση νέων φαινομένων

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Τα έντονα φαινόμενα θα διαρκέσουν από 30/11 ως 1/12 σε όλο το Νότιο Αιγαίο και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων) :

Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.

Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.

Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.

Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.

Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σας ενημερώνουμε ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (http://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση. Επίσης στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές που περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από σεισμούς, δασικές πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στο σύνδεσμο: https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο