Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου στην Ιταλία

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου στην Ιταλία

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου στην Ιταλία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1065 ΦΟΡΕΣ

Το 18ο Δημοτικό σχολείο Ρόδου, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μικρής κλίμακας Erasmus+ KA210 “The roots of our identities and values” [(«Οι Ρίζες των Ταυτοτήτων και των Αξιών μας (Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά)»], πραγματοποίησε τη δεύτερη διακρατική συνάντηση με τίτλο “LTTA1- CULTURAL HERITAGE” («Πολιτιστική Κληρονομιά»), από τις 23 – 28 Οκτώβρη 2022.


Στη μετακίνηση αυτή πήραν μέρος δύο εκπαιδευτικοί και πέντε παιδιά, από την Ε’ και ΣΤ’ τάξη. Επίσης, συνόδευσαν και πέντε γονείς μαθητών/τριών που συμμετείχαν, με δική τους επιλογή και έξοδα.

Σε σχετική ανακοίνωση του σχολείου, για την εκπαιδευτική επίσκεψη, αναφέρονται τα εξής:
«Το σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν το “INSTITUTO COMPRENSIVO 1 LANCIANO “MARIO BOSCO” στο Λαντσιάνο - LANCIANO (CHIETI) της Ιταλίας.
Οι εντυπώσεις μας είναι εξαιρετικές, τόσο όσον αφορά στη φιλοξενία, όσο και σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς (το θέμα του προγράμματος) και εκπαιδευτικής πολιτικής της Ιταλίας.


Το πρόγραμμα περιελάμβανε: ξενάγηση στους χώρους των σχολείων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο), επίσκεψη στο μοναστήρι “San Giovanni in Venere” στο Fossacesia, επίσκεψη σ’ ένα “trabocco” (παλιός τρόπος ψαρέματος) στις ακτές της Αδριατικής, επίσκεψη στη μαρίνα του San Vitro, στην πόλη Ortona και στο ισπανικό κάστρο της, επίσκεψη στο Δημαρχείο, ξενάγηση στην πόλη απ’ τους μαθητές/ριες του σχολείου, εργαστήρια Τέχνης και Ιστορίας εντός του σχολείου.
Επίσης, μία μέρα είχαμε τη δυνατότητα να περιηγηθούμε στη Ρώμη, και να δούμε σχεδόν όλα τα μνημεία της και τα μέρη με ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, όπως Κολοσσαίο, Πάνθεον, Καπιτώλιο, Φοντάνα Ντι Τρέβι κ.τ.λ.


Καθημερινά μας πρόσφεραν γεύμα στο εστιατόριο του Δημοτικού Σχολείου. Τα παιδιά κρατούσαν σημειώσεις για το τι τους έκανε εντύπωση, αλλά και για τι δεν τους άρεσε και τόσο, και τα συνοψίζουμε:

ΘΕΤΙΚΑ:
• Πολλές αίθουσες για εργαστήρια, πχ. Μουσικής, Εικαστικών, Χημείας.
• Εστιατόριο εντός του σχολείου (με αναλογική οικονομική συμμετοχή των γονέων)
• Σχολικές ποδιές που φορούσαν όλα τα παιδιά, αλλά και οι δασκάλες του Νηπιαγωγείου.
• Διαδραστικοί πίνακες σε όλες τις αίθουσες, τουλάχιστον του Γυμνασίου.
• Θυρωρείο με θυρωρό στα σχολεία
• Γραμματέας σχολείου
• Ιατρείο με προσωπικό εντός του σχολείου
• Πολύ προσωπικό καθαριότητας
• Δύο Νηπιαγωγοί σε κάθε τάξη, με αριθμό παιδιών, το πολύ 17
• Μικρός αριθμός παιδιών σε κάθε τμήμα (έως 18)
• Πεντακάθαρη πόλη

ΑΡΝΗΤΙΚΑ
• Η δυνατότητα διαμόρφωσης εκπαιδευτικής πολιτικής από κάθε σχολείο ξεχωριστά
• Ένα διάλειμμα 10 λεπτών, εντός των τάξεων, για τα παιδιά που σχολάνε στις 13:10, και δύο διαλείμματα 10 λεπτών για παιδιά που σχολάνε στις 16:00.
Το σχολείο μας συγχαίρει τα πέντε παιδιά που συμμετείχαν στη μετακίνηση αυτή, για την άψογη συμπεριφορά τους και για την άψογη εικόνα που μετέφεραν, τόσο για το σχολείο μας, όσο και για τη χώρα μας, γενικότερα. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις μαμάδες των παιδιών, οι οποίες με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα, προσφέρθηκαν να μας συνοδεύσουν και ήταν πολύτιμοι αρωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.»

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας