Μεγάλο το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων και στη Ρόδο

Μεγάλο το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων και στη Ρόδο

Μεγάλο το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων και στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 463 ΦΟΡΕΣ

Tι δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου

Δεκάδες είναι τα φάρμακα και τα σκευάσματα κάθε είδους και κατηγορίας που το τελευταίο διάστημα έχουν «εξαφανιστεί» από τα ράφια των φαρμακείων της Ρόδου, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε πολίτες και ιδιαίτερα σε εκείνους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Μιλώντας στη «Ροδιακή», ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Φουτούλης τονίζει πως στα νησιά μας οι ελλείψεις είναι μεγάλες, ενώ απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, καθώς τα αντιγριπικά εμβόλια που διαθέτουν τα φαρμακεία του νησιού μας σύντομα θα εξαντληθούν.

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων απασχολεί τους φαρμακοποιούς όλης της Ελλάδος. Στη Ρόδο όμως και στα μικρότερα νησιά μας είναι ακόμα σοβαρότερο καθώς πρέπει να γίνει μεταφορά για να φτάσουν σε μας. Στο νησί μας έχουμε πολύ σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων. Χρειάζεται να επικοινωνούμε το ένα φαρμακείο με το άλλο για να βρεθούν φάρμακα και να εξυπηρετήσουμε πολίτες που τα χρειάζονται.

Είναι για όλους μας ηθική υποχρέωση, δεν γίνεται να αφήσουμε ασθενείς χωρίς τα φάρμακά τους.

Στη Ρόδο έχουμε 120 φαρμακεία και ψάχνουμε να βρούμε ένα φάρμακο. Οι κάτοικοι των μικρότερων νησιών όμως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Πολλά από τα νησιά μας διαθέτουν ένα μόνο φαρμακείο. Πώς θα εξυπηρετηθούν αυτοί οι ασθενείς;» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φουτούλης.

Πού οφείλεται το πρόβλημα

Το πρόβλημα φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος: «η εμπορική νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών μεταξύ των χωρών.

Με αυτό τον τρόπο οι χονδρέμποροι μπορούν να αγοράζουν φάρμακα σε χώρες με χαμηλές τιμές και να τα πωλούν σε χώρες με υψηλές τιμές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων στις αγορές με χαμηλότερες τιμές (όπως η χώρα μας), στη δημιουργία ανισοτήτων μεταξύ των ασθενών, ανάλογα με τη χώρα διαμονής τους, και εν τέλει στην διατάραξη της ενιαίας αγοράς».

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του για το ζήτημα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανέφερε πως σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αυτό το διάστημα έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές σε φάρμακα που είναι σε έλλειψη. Ωστόσο, όπως δηλώνει ο υπουργός, αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. «Λόγω της ενεργειακής κρίσης υπήρξε μια απροθυμία των εταιρειών να έχουν παραγωγή σε πολλά φuηνά φάρμακα, γιατί είναι ακριβή η πρώτη ύλη που συνήθως έρχεται από aσιατικές χώρες, από την Ινδία και άρα η παγκόσμια παραγωγή είναι μικρότερη» δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας