Να δημιουργηθεί Eπαγγελματικό Λύκειο στη Νότια Ρόδο ζητά ο κοινοτάρχης Βατίου

Να δημιουργηθεί Eπαγγελματικό Λύκειο στη Νότια Ρόδο ζητά ο κοινοτάρχης Βατίου

Να δημιουργηθεί Eπαγγελματικό Λύκειο στη Νότια Ρόδο ζητά ο κοινοτάρχης Βατίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 679 ΦΟΡΕΣ

Τι επισημαίνει με συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο Βασ. Καλαποδάκης

Σημαντικό το έργο που έχει γίνει στο χωριό Βάτι της Ρόδου, όπου το καλοκαίρι γινόταν το αδιαχώρητο από επισκέπτες (Έλληνες και ξένους), ενώ υπήρχαν ημέρες όπου συναγωνιζόταν την Παλιά Πόλη, σε επισκεψιμότητα!

Η Κοινότητα Βατίου είναι ένα μικρό χωριό στη νότια πλευρά του νησιού της Ρόδου και έχει λίγους μόνιμους κατοίκους, καθώς όπως μας λέει ο πρόεδρός του κ. Βασίλης Καλαποδάκης, «είναι ένας παραθεριστικός προορισμός, δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, είναι χωριό του σαββατοκύριακου και των γιορτών»!

Για να γίνεται όμως το αδιαχώρητο, έχουν προηγηθεί αρκετά και ουσιαστικά έργα στο χωριό, ενώ υπάρχουν στόχοι που έχουν τεθεί και βρίσκονται προς υλοποίηση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο κ. Καλαποδάκης, έχει γίνει ανάπλαση- τσιμεντόστρωση των κεντρικών πλατειών με τις απαραίτητες υπόγειες υποδομές (ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων), ενώ προχωράει και η μελέτη για την αποχέτευση του χωριού.
Ειδικότερα, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την τοποθέτηση COBACT (επεξεργασία λυμάτων) από το Γεννάδι, μετά τη δημιουργία βιολογικού για Κιοτάρι, Γεννάδι και Λαχανιά. Όπως επίσης πρόσθεσε ο πρόεδρος Βατίου: «Έχουμε κάνει μία τεράστια υποδομή έτσι ώστε το χωριό να έχει επάρκεια σε νερό που είναι το πιο βασικό.

Έχουμε συνδεθεί με Κιοτάρι, με Γεννάδι, έχουμε βελτιώσει τα δίκτυα με τις πηγές μας, έχουμε αυτοματοποιήσει όλα τα συστήματα
της ύδρευσης. Έχουμε συντηρήσει όλα τα κτήρια, το παλιό Δημοτικό Σχολείο, την αίθουσα εκδηλώσεων, τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε και το παλιό μας ελαιοτριβείο σε περίπτωση που θελήσουμε να το αναδείξουμε.

Είμαστε ένα αθλητικό χωριό που η αγάπη μας είναι ο Διαγόρας Βατίου, συνεργαζόμαστε άψογα με όλους τους συλλόγους, έγινε αυτή η περίφημη ανάπλαση των πλατειών όπως σας είπα και μπορώ να πω ότι το καλοκαίρι , χωρίς να είναι υπερβολή, είχαμε τον ίδιο κόσμο που είχε η Παλιά Πόλη της Ρόδου, στις επισκέψεις μας, στα εστιατόριά μας και στα καφενεία μας!
Το χωριό είναι ένας προορισμός δελεαστικός, όπου μπορείς να έρθεις και να αφήσεις ελεύθερο το παιδί σου, αφού έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία εντός των πλατειών!»

Ο κ. Καλαποδάκης πρόσθεσε επίσης ότι «όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε τις υποδομές του χωριού, έχουμε ανακαινίσει το παλιό Δημοτικό Σχολείο το οποίο χρησιμοποιείται από τους συλλόγους του χωριού (Φιλανθρωπικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό), ενώ σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για έναν δεύτερο Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Βάτι να χρησιμοποιηθεί το κτήριο αυτό, ώστε να «ζωντανεύσει» και η περιοχή και τα χωριά γενικότερα. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει βρεφονηπιακός σταθμός μόνο στο Ασκληπειό, οπότε αν αυξηθούν τα παιδιά να το κάνουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να έρθει να μείνει κόσμος στο χωριό, πέρα από το καλοκαίρι.

Όπως για παράδειγμα θέλουμε εργάτες να δουλέψουν στις ελιές και δεν υπάρχουν». Το θέμα της ερημοποίησης των χωριών μας, είναι σημαντικό και για τον πρόεδρο του Βατίου, ο οποίος και εξήγησε ότι «τα μεγάλα θέματα είναι η υγεία και η παιδεία. Τα προβλήματα υγείας της Νότιας Ρόδου τα ξέρουμε, έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες και έχει φοβερή βελτίωση το τελευταίο διάστημα, συν το ασθενοφόρο που πήραμε χορηγία από το Ευγενίδειο.

Τώρα στο θέμα της παιδείας υπάρχει ένα πρόβλημα, γιατί είναι ένα σχολείο που επανδρώνεται με καθηγητές κάθε χρόνο διαφορετικούς, δεν έχει μόνιμο προσωπικό, ήταν λάθος που δεν ανήκει πλέον στα δυσπρόσιτα (γιατί εγώ εκεί διορίστηκα το 1988 ως δυσπρόσιτο στο Γεννάδι) Υπάρχουν εγκαταστάσεις αλλά πρέπει να δοθεί άλλο πλάνο.

Για μένα στη Νότια Ρόδο πρέπει να δημιουργηθεί ΕΠΑΛ. Η γενική εκπαίδευση και το επίπεδο δεν βοηθούν τα παιδιά, γιατί ούτε τις γνώσεις έχουν από τα φροντιστήρια, ενώ αν δημιουργηθεί ΕΠΑΛ το οποίο θα έχει ειδικότητες όπως τουρισμό, τεχνίτες, αγροτικά κ.α. τότε τα παιδιά θα μπορούν να πάρουν και τη σχετική μόρφωση.
Όμως τώρα υπάρχουν παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ και υποχρεούνται να έρθουν στη Ρόδο.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βατίου, ο κ. Βασίλης Καλαποδάκης, κατέχει αυτή τη θέση σχεδόν δώδεκα χρόνια (από το 2010) και δηλώνει υπερήφανος για όλα όσα έχουν γίνει στο χωριό του, γιατί όπως λέει «τα έχουμε κάνει με πολλή αγάπη!».

Ο ίδιος έμπειρος εκπαιδευτικός με πάνω από 36 χρόνια προσφοράς στο χώρο της παιδείας, πρωτοδιορίστηκε στο Γυμνάσιο Γενναδίου και ολοκλήρωσε την επαγγελματική του πορεία ως διευθυντής (για δώδεκα χρόνια) στο 3ο Γυμνάσιο Ρόδου.

Ο κ. Καλαποδάκης υπήρξε αθλητής ο ίδιος στο μπάσκετ από τα παιδικά – εφηβικά του ακόμη χρόνια και έπειτα, αλλά και προπονητής μπάσκετ, μέλος του Δ.Ο.Ν.Α. αλλά και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βατίου επί δωδεκαετία.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς