Ρολά κατέβασε το ιστορικότερο περίπτερο της Ρόδου στη Ν. Αγορά έπειτα από 74 χρόνια

Ρολά κατέβασε το ιστορικότερο περίπτερο της Ρόδου στη Ν. Αγορά έπειτα από 74 χρόνια

Ρολά κατέβασε το ιστορικότερο περίπτερο της Ρόδου στη Ν. Αγορά έπειτα από 74 χρόνια

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 16265 ΦΟΡΕΣ

Οι περιπτερούχοι μίλησαν στη «Ροδιακή» για τα προβλήματα του κλάδου

Συνέντευξη στη Δήμητρα Στάγκα
dimitrastagka@rodiaki.gr

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο των περιπτερούχων της Ρόδου αλλά και όλης της Ελλάδος καθώς οι υψηλές φορολογήσεις, η ανάπτυξη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων απειλούν το επάγγελμα και οδηγούν όλο και περισσότερους επαγγελματίες του κλάδου στο κλείσιμο των περιπτέρων τους.

Ο κ. Νίκος Κατσαράς, ιδιοκτήτης του παλαιότερου περιπτέρου στη Ρόδο και η κα. Μαρία Κατσαμπά, γενική γραμματέας του Συλλόγου Περιπτερούχων νήσου Ρόδου, μιλάνε στη «Ροδιακή» για την ιστορία του περιπτέρου στη Ρόδο, την κρίση τού επαγγέλματος και τις δυσκολίες του.

Τέλος εποχής για το παλαιότερο περίπτερο της Ρόδου
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παλαιότερα περίπτερα του κέντρου ήταν φυσικά εκείνο του κ. Νίκου Κατσαρά, στη Νέα Αγορά που λειτουργούσε από το 1948 και φέτος, μετά από 74 χρόνια ιστορίας, κατέβασε ρολά, καθώς ο κ. Νίκος συνταξιοδοτήθηκε.

Μεγάλη η ιστορία του περιπτέρου σας...
Το περίπτερό μας μεγάλωσε τρεις γενιές. Λειτουργούσε από το 1948, το άνοιξε ο πατέρας μου, Λοΐζος Κατσαράς. Από μικρό παιδί ήμουν σ’ αυτό το περίπτερο. Βοηθούσα στο ταμείο, μάθαινα τη δουλειά.

Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια;
Τα πρώτα περίπτερα του νησιού βρίσκονταν στο κέντρο της Ρόδου. Λειτουργούσαν δύο στη Νέα Αγορά, ένα στην πιάτσα των ταξί, του Καρπαθάκη, ένα στο Ακταίον, ένα στο Ρόδον και στον Ταξιάρχη στο Νιοχώρι. Δουλεύαμε όλοι, είχαμε την πελατεία μας.
Η Νέα Αγορά ήταν τότε σημείο συνάντησης, δίνανε όλοι ραντεβού μπροστά απ’ το περίπτερό μας.

Τι έβρισκε κανείς στα περίπτερα εκείνης της εποχής;
Τότε έβρισκες τα πάντα. Ξυραφάκια, πινέλα, κρέμες ξυρίσματος, εφημερίδες, τρόφιμα, χαρτικά, καρτ ποστάλ. Ό,τι μπορείς να φανταστείς το είχαμε. Και φυσικά ήταν και το σταθερό τηλέφωνο που ο κόσμος τότε δεν είχε στο σπίτι, έρχονταν όλοι για να μιλήσουν εκεί.
Γνώρισα σ’ αυτή τη δουλειά όλη τη Ρόδο. Από το περίπτερό μου περάσανε όλοι, βουλευτές, πολιτικοί… Τότε όλος ο κόσμος αγόραζε από τα περίπτερα.
Πριν λίγα χρόνια θυμάμαι ήρθαν να με βρουν κάποιοι παλιοί πελάτες που ήταν φαντάροι στη Ρόδο το ‘70. Το θυμούνταν ακόμη το περίπτερό μας.
Ήταν άλλες οι εποχές. Μετά άρχισαν να ανοίγουν σε κάθε γειτονιά τα σούπερ μάρκετ και από τότε ξεκίνησε η φθορά.

Σήμερα πώς είναι τα πράγματα στα περίπτερα;
Ξέρετε, είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, κουραστικό. Με κλεισούρα και πολλές ώρες δουλειάς. Τον χειμώνα ερημώνει η πόλη, κάθεσαι μόνος σου μέσα στη νύχτα, φοβάσαι και για την ασφάλειά σου. Η δουλειά αυτή δεν είναι για τους σημερινούς νέους. Δεν βγάζεις πλέον λεφτά.

Μ. Κατσαμπά: «Τα περίπτερα στη Ρόδο κλείνουν το ένα μετά το άλλο»

Την ίδια ώρα, για τη σημερινή εικόνα των περιπτέρων, στη «Ροδιακή» μιλάει η κα. Μαρία Κατσάμπα, γραμματέας του Συλλόγου Περιπτερούχων νήσου Ρόδου, αναφέροντας πως στο νησί μας τα περίπτερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

«Στη Ρόδο ο αριθμός των περιπτέρων συνεχώς μειώνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις 43 περίπτερα σε όλο το νησί και συγκεκριμένα 23 στην πόλη της Ρόδου, 7 στην Ιαλυσό, 8 στα υπόλοιπα χωριά της ενότητας Πεταλούδων, 2 στην περιοχή της Καλλιθέας, 2 στ’ Αφάντου και 1 στον Αρχάγγελο.

Όπως δείχνουν οι προβλέψεις του κλάδου, ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να μειώνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Κατσαμπά.
Πλέον, σχεδόν όλα τα περίπτερα που κλείνουν ξηλώνονται από τον δήμο καθώς έχουν μηδενική ζήτηση.
Με τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουμε και όλα τα υπόλοιπα έξοδα, τη σήμερον ημέρα είναι ασύμφορο να έχεις περίπτερο».

Ερωτηθείσα για τα προβλήματα του κλάδου, η κα. Κατσαμπά δηλώνει: «Τα προβλήματα είναι πολλά, ο κόσμος πλέον δεν αγοράζει από εμάς. Προτιμούν τα σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα καπνού αποτελούσαν για εμάς την κύρια πηγή εισοδήματος. Πλέον οι φόροι είναι στα ύψη, τα χρήματα που μας μένουν στο τέλος της ημέρας είναι μηδαμινά».

Στον κλάδο των περιπτερούχων επικρατεί διάχυτη ανησυχία και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν και πότε οι φοβίες που εκφράζουν οι άνθρωποι του χώρου θα επαληθευτούν, αυτό που ξέρουμε ωστόσο είναι πως τα περίπτερα αποτελούσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της κοινωνίας μας.

Και για το λόγο αυτό, η πολιτεία αλλά και οι τοπικοί φορείς μας θα πρέπει να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα.

Διαβάστε ακόμη

Ελευθερία Βασιλειάδη - Άθενα: "Τα προβλήματα των μηχανικών βρίσκονται πέρα και πάνω από τα κόμματα"

Ιάκωβος Γρύλλης: Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα

Χατζής (πρόεδρος ΠΟΞ): Ποιότητα δεν σημαίνει μόνο τετράστερα ή πεντάστερα ξενοδοχεία

Δήμαρχος Μεγίστης: «Έχουμε ανάγκη για έναν τουλάχιστον γιατρό γενικής ιατρικής»

Βάιος Καλοπήτας: «Εμείς παλεύουμε για το νησί μας κι εκείνοι παλεύουν για τις καρέκλες τους»

Ο 89χρονος Ροδίτης που έχει 6 παιδιά, 66 εγγόνια και δισέγγονα

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής