Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν στη Ρόδο

Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν στη Ρόδο

Οι προβλέψεις και εκτιμήσεις για τη νέα τουριστική σεζόν στη Ρόδο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1866 ΦΟΡΕΣ

Της
Βαρβάρας Μπογδάνου
barbara@rodiaki.gr

Περί τα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος του 2023, ενώ ολοκληρωμένη εικόνα θα έχουμε τον Μάρτιο στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου όπου και θα ανακοινωθούν τα τελικά προγράμματα των τουρ οπερέιτορς.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, τα μηνύματα που υπάρχουν ήδη είναι θετικά, και η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, καθώς αποχαιρετίσαμε μία αρκετά επιτυχημένη σεζόν που έδωσε πάνω από 2,5 εκατ. τουρίστες, και αυτό ήταν μία παρακαταθήκη για τη Ρόδο, ώστε να συνεχίσει την καλή πορεία και την επόμενη χρονιά.


Μάλιστα, γνωρίζουμε ήδη ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουρ οπερέιτορς έχουν προγραμματίσει μερικές χιλιάδες αεροπορικές θέσεις περισσότερες του χρόνου σε σχέση με φέτος, και αυτό είναι ένα καλό ξεκίνημα, εξέλιξη που από πολλούς αποδίδεται στο ότι έγινε πολύ καλή διαχείριση, τόσο ποιοτική όσο υγειονομική από τον προορισμό μας, ενώ και το αεροδρόμιό μας τα πήγε πολύ καλά χωρίς καθυστερήσεις πτήσεων και χαμένες βαλίτσες τουριστών.
Αποκτήσαμε λοιπόν μία πολύ καλή φήμη με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουρ οπερέιτορς να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Ρόδο και να βλέπουμε, παρά το ότι ακόμα ο προγραμματισμός των πτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, να ανακοινώνονται από διάφορους τουρ οπερέιτορς οι αυξήσεις των θέσεών τους. Αυτό είναι ενθαρρυντικό για τη νέα χρονιά και δημιουργεί αισιοδοξία.


Άλλωστε, από το Σεπτέμβριο υπήρξε ένα πολύ καλό ξεκίνημα σχετικά με τις πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία, αν και το τελευταίο 15ήμερο έχει πέσει ο ρυθμός των κρατήσεων, καθώς επίσης και από τη Γερμανία που επίσης είχε ξεκινήσει καλά.
Αυτό βέβαια θεωρείται φυσικό γιατί πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και τα χρήματα πάνε εκεί για αγορές και προμήθειες και επίσης υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού με αποτέλεσμα να… κάνουν κράτει όλοι οι καταναλωτές για να δούν πώς θα βγει ο χειμώνας, τι αυξήσεις θα υπάρξουν και ανάλογα να πράξουν.


Από την άλλη όμως οι μελέτες δείχνουν ότι ο κόσμος θα ταξιδέψει και δεν θα μειώσει τα ταξίδια, αλλά ίσως να μειώσει τις μέρες παραμονής σε κάποιο προορισμό. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει επιθυμία και ζήτηση για ταξίδια και το 2023. Οι πολίτες της Ευρώπης αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακρίβεια, αλλά θα κάνουν οικονομία σε άλλους τομείς της ζωής τους για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους.


Όλοι αναμένουν ότι από τις αγορές θα έχουμε εικόνα μετά τα Χριστούγεννα και ιδιαίτερα για την αγγλική, ενώ για τη γερμανική ξέρουμε ότι θα έχουμε περισσότερα αεροπλάνα από φέτος. Η Πολωνία φαίνεται να έχει μία δυναμική και το 2023, ενώ αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Γαλλίας. Στην πρώτη πεντάδα αναμένεται να βρεθεί και η Σουηδία, αν και ερωτηματικό παραμένουν τα σκανδιναβικά κράτη συνολικά και για την επόμενη χρονιά.


Οι ανταγωνιστές μας πάντως και του χρόνου θα είναι κυρίως η Τουρκία, που πάει πολύ καλά σε ζήτηση και πωλήσεις. Θα έχει μάλιστα και πολλούς Ρώσους τουρίστες. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα θετικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ στη Ρόδο έχουμε πολύ καλό όνομα και είμαστε στις πρώτες θέσεις σε αναζητήσεις, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε γιατί ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος το 2023. Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπουμε και την εκτίμηση που θέλει την επόμενη χρονιά να είναι μία “last minute” σεζόν.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ιταλοί “ψηφίζουν” Αστυπάλαια για διακοπές το φετινό καλοκαίρι

Ζήστε αξέχαστες εμπειρίες στη Ρόδο παροτρύνει τους αναγνώστες της η Rebekah Blakey, blogger από τη Μεγάλη Βρετανία

Αύξηση 8,4% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο

Κατέπλευσε για πρώτη φορά στη Ρόδο το κρουαζιερόπλοιο Celebrity Ascent

191 θαλαμηγοί στη Ρόδο από τις αρχές του χρόνου

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές

Γ. Ματσίγκος: Πολύ καλά εξελίχθηκε η τουριστική κίνηση τον Απρίλιο στη Ρόδο

Προβολή της Ρόδου στην Ολλανδική και Βελγική αγορά από την blogger Anne Maria De Graaf – Γαστρονομική περιήγηση του νησιού