Δήμαρχος Χάλκης: «Η Ελλάδα μας μικραίνει. Το δημογραφικό είναι το μεγάλο πρόβλημα του έθνους μας»

Δήμαρχος Χάλκης: «Η Ελλάδα μας μικραίνει. Το δημογραφικό  είναι το μεγάλο πρόβλημα του έθνους μας»

Δήμαρχος Χάλκης: «Η Ελλάδα μας μικραίνει. Το δημογραφικό είναι το μεγάλο πρόβλημα του έθνους μας»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 413 ΦΟΡΕΣ

Για τη μείωση του πληθυσμού και ειδικά στα πολύ μικρά νησιά και περιοχές της χώρας μας, μίλησε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος της Χάλκης κος Ευάγγελος Φραγκάκης.

Ο ίδιος ζήτησε συστράτευση όλων των φορέων (κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών), έτσι ώστε να χαραχθεί ενιαία στρατηγική που δεν θα επιτρέψει την ερήμωση περιοχών και μικρών κοινωνιών του τόπου μας.

Επισήμανε συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του:
«Ο ιδιαίτερος γεωπολιτικός χαρακτήρας και η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος, κοινωνίας και οικονομίας των μικρών νησιών, καθιστούν το μικρονησιωτικό χώρο μια χωροταξική τοποθεσία που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Η Ελλάδα, λόγω του κατακερματισμού του νησιωτικού χώρου και του μικρού μεγέθους της πλειοψηφίας των νησιών, απαιτεί ιδιαίτερα αναπτυξιακά πρότζεκτ τα οποία θα φέρουν ταυτόχρονη γεωπολιτική προστασία.

Η αλλοίωση του νησιωτικού χώρου και η εγκατάλειψη των μικρών νησιωτικών περιοχών μπορούν να αποφευχθούν μέσα από καινοτόμα και σύγχρονα τεχνολογικά πρότζεκτ τα οποία θα προστατέψουν και θα προωθήσουν την παραμονή των πληθυσμών και την ενδεχόμενη βιώσιμη επανακατοίκησή τους.

Ένας Υπερκομματικός Στρατηγικός Σχεδιασμός με εμπλεκόμενους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τα Κοινωφελή Ιδρύματα, την Επιχειρηματική Κοινότητα, τους Ευεργέτες του Απόδημου Ελληνισμού και όσους βρίσκονται στη χώρα μας και συντρέχουν τη βελτίωσή της, ώστε τελικά όλοι μαζί να αποφασίσουν μέσα στο θεσμικό πλαίσιο τον τρόπο εκείνο με τον οποίο θα μπορούσαν να δοθούν συγκεκριμένα κίνητρα στους πληθυσμούς των μικρών τόπων της χώρας να παραμείνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους».

Διαβάστε ακόμη

Λέρος: Ολοκληρωμένη εμπειρία εναλλακτικού τουρισμού και ποδηλασίας

Από τα παλιά...

Τιμήθηκε στην Αυστραλία Σιαννίτισσα 101 ετών

Μαθητές και μαθήτριες σε προσομοίωση συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου

Ποιος θα... σηκώσει την πινακίδα;

Π. Κουνάκης: «Έστω και μία γυναίκα να προστατεύσουμε, αξίζει τον κόπο»

Με 7 νέα ασθενοφόρα εξοπλίζονται τα Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Στις 27 Μαΐου υπογράφεται η σύμβαση για τη δημιουργία του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών