Ηλίας Τσέρκης: Διανύουμε περίοδο αυξημένης νοσηρότητας αυτή την εποχή

Ηλίας Τσέρκης: Διανύουμε περίοδο αυξημένης νοσηρότητας αυτή την εποχή

Ηλίας Τσέρκης: Διανύουμε περίοδο αυξημένης νοσηρότητας αυτή την εποχή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 3414 ΦΟΡΕΣ

Αύξηση παρουσιάζουν πάλι τελευταία τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Ρόδο. Παράλληλα αυξημένες φαίνονται και οι ιώσεις αυτή την εποχή, όπως δήλωσε στον “Sky Rodos” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης.

Να σημειωθεί πως έχουν αυξηθεί όπως είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και αιτήσεις των γιατρών για την χορήγηση αντιικών φαρμάκων. Εκτιμάται πως είναι 600 την ημέρα.
«Διανύουμε μια περίοδο αυξημένης νοσηρότητας. Είναι πολύς ο κόσμος που νοσεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.

Σε ερώτηση για τα κρούσματα του κορωνοϊού δήλωσε: «Την περίοδο που διανύουμε τα κρούσματα είναι σε αυξητική τάση. Παρατηρείται αύξηση στην περιοχή μας τις τελευταίες πέντε ημέρες. Στο ιατρείο μου τα περιστατικά ήταν τριπλάσια τώρα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό είναι μια τάση.

Επίσης έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις από γιατρούς για ασθενείς προκειμένου να λάβουν την θεραπεία με το paxlovit που είναι το αντιικό σκεύασμα. Είχαμε 500 με 600 αιτήσεις την περίοδο του καλοκαιριού, το διάστημα Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου υπήρξε μείωση. Τώρα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 600 ανά ημέρα. Αυτό σημαίνει αύξηση σε ποσοστό 20% στις αιτήσεις για θεραπεία. Αποτελεί ένδειξη ότι νοσούν άτομα που είναι άνω των 65 ετών με διάφορες παθήσεις».

Επίσης, τα νέα κρούσματα όπως τόνισε ο κ. Τσέρκης, είναι 411 και τα εκτιμώμενα ενεργά κρούσματα για τη Δημοτική Ενότητα Ρόδου είναι 780.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου είπε ακόμη πως δεν είναι υποχρεωτικά τα rapid test και αυτό δεν βοηθάει πολύ στην πιο αναλυτική καταμέτρηση των ενεργών κρουσμάτων.

«Δεν είναι εύκολο να διαγνώσει κανείς όταν τα συμπτώματα είναι στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Έτσι οι γιατροί και κυρίως οι μικροβιολόγοι έχουν εφοδιαστεί με διπλά τέστ για κάνουν ελέγχους για τον κορωνοϊό και τη γρίπη», είπε ο κ. Τσέρκης.

Εδώ και τρεις εβδομάδες μαζί με τον κορωνοϊό υπάρχει σύμφωνα με τον κ. Τσέρκη και ο ιός της γρίπης.
«Είναι αρκετά τα περιστατικά γρίπης που βλέπουμε. Και το καλοκαίρι είχαμε περιστατικά. Καλώ τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και για το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό με τα μεταλλαγμένα στελέχη που γίνεται σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα και στην περιοχή μας.
Είναι επιπλέον θωράκιση στον ανθρώπινο οργανισμό», είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Τσέρκης δήλωσε: «Οι περισσότεροι έχουν κάνει τέσσερα εμβόλια. Υπάρχουν άτομα που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και το ποσοστό επαναλοίμωξης υπολογίζεται πάνω από 28%. Σχεδόν ένας στους τρεις που έχει διαγνωστεί με κορωνοϊό το έχει κολλήσει πάνω από μια φορά.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 γίνονταν το αρχικό εμβόλιο. Η προστασία που παρείχε το προηγούμενο εμβόλιο δεν ήταν η ύψιστη. Για το λόγο αυτό χάθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου για τον εμβολιασμό. Δεν είναι τα ποσοστά αυτά που θα επιθυμούσαμε. Το νέο εμβόλιο παρέχει υψηλότερη προστασία».
Όποιος πολίτης δεν έχει κάνει, εμβόλιο είπε ο κ. Τσέρκης να το κάνει γιατί αυτό είναι το ύψιστο μέτρο προληπτικής ιατρικής.

«Είχαμε καιρό να δούμε έξαρση εποχικών ιώσεων. Αυτή την περίοδο όμως αυτό υφίσταται. Τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση της νοσηρότητας. Για αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Όλοι ξέρουν τα μέτρα πρόληψης και πρέπει να τα τηρούν. Επίσης σε έξαρση είναι στρεπτοκοκκική φαρυγγική λοίμωξη στη Μεγ. Βρετανία», είπε ο κ. Τσέρκης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε ακόμη πως οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ζητούν τη βοήθεια των γιατρών όταν τα συμπτώματα επιμένουν και κυρίως όταν ο πυρετός είναι υψηλός για τρεις ημέρες.

Όσο για τις παραλλαγές υπάρχουν νέες, όπως είπε, αλλά τόνισε πως δεν γίνεται ποιοτικός έλεγχος των χαρακτηριστικών των νέων κρουσμάτων.
Επίσης, σημαντικό είναι όπως τόνισε να ενταχθεί ο δήμος Ρόδου στα παρατηρητήριο των λυμάτων για να γίνονται τακτικοί έλεγχοι.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη