Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις χθεσινές πλημμύρες σε Κάρπαθο και Κάσο

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις χθεσινές πλημμύρες σε Κάρπαθο και Κάσο

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις χθεσινές πλημμύρες σε Κάρπαθο και Κάσο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 849 ΦΟΡΕΣ

Στη λάσπη χθες το πρωί η πρωτεύουσα της Καρπάθου, μετά από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε και διήρκεσε για περίπου τρεις ώρες.

Τα Πηγάδια μετατράπηκαν σε μία λίμνη λάσπης καθώς ορμητικά νερά κύλησαν από τα γύρω ορεινά και έπληξαν κυρίως το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Λίγα λεπτά μετά τις 8.30 το πρωί η βροχή που ξεκίνησε λίγο νωρίτερα άρχισε να γίνεται καταρρακτώδης χτυπώντας την περιοχή της πρωτεύουσας του νησιού, ένα τοπικό φαινόμενο όπως διαπιστώθηκε από όλους.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, περίπου μέχρι τις 12 το μεσημέρι τα Πηγάδια είχαν αποκλειστεί λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού, και διεκόπη η κυκλοφορία, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Οι ζημιές όμως είναι μεγάλες, καθώς όπως έγινε γνωστό, δύο ξενοδοχεία στα Πηγάδια πλημμύρισαν καθώς και κάποια σπίτια τα οποία μάλιστα «πνίγηκαν» στη λάσπη.
Λόγω της έντονης βροχόπτωσης που επικρατούσε στο νησί , οι τοπικές αρχές εξέδωσαν ανακοινώσεις προς τους κατοίκους ζητώντας τους να αποφύγουν τις μετακινήσεις καθώς το πρόβλημα εντοπιζόταν από τη διασταύρωση της Αμμοοπής προς Πηγάδια και από Πηγάδια προς Απέρι.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καρπάθου δέχτηκε περίπου 15 κλήσεις για βοήθεια, με σημαντικότερη αυτή από το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου, μέρος του οποίου πλημμύρισε.

Πλημμύρισε και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου  Φώτο: Καρπαθιακά Νέα
Πλημμύρισε και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου Φώτο: Καρπαθιακά Νέα

Από νωρίς το πρωί μόλις εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο νησί, ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας για την περιοχή μας Χρήστος Ευστρατίου βρισκόταν σε επικοινωνία με την έπαρχο Καρπάθου-Ηρωικής νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να συντονιστεί το έργο καθαρισμού της πόλης.

«Το φαινόμενο ήταν έντονο και έπληξε όλο το νησί, ειδικά όμως επλήγη η πόλη. Ο όγκος της βροχής ήταν μεγάλος αλλά τα μηχανήματα της περιφέρειας είναι στους δρόμους και αποκαθιστούν τα προβλήματα» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο κ. Ευστρατίου.
Από την πλευρά της, η έπαρχος κ. Νικολαΐδου τόνισε ότι όντως η βροχόπτωση ήταν έντονη στα Πηγάδια αλλά ευτυχώς δεν κινδύνεψαν άνθρωποι, όμως σημειώθηκαν ζημιές σε επιχειρήσεις.

«Η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματά της μας άγγιξαν εδώ στην Κάρπαθο, ήταν μεγάλος ο όγκος νερού κυρίως στην περιοχή των Πηγαδίων. Αν και δεν υπήρχε ενημέρωση από την πολιτική προστασία, εμείς ήμασταν έτοιμοι με τα μηχανήματα μας και ήδη αποκαθίστανται οι ζημιές.
Κάποιες επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο έχουν πλημμυρίσει. Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν άνθρωποι. Κάποια αυτοκίνητα που επιχείρησαν το πρωί να περάσουν από τα φουσκωμένα ρυάκια σταμάτησαν έγκαιρα .

Δύο ξενοδοχεία πλημμύρισαν στο παραλιακό μέτωπο των Πηγαδίων και κάποια σπίτια αποκλείστηκαν λόγω του μεγάλου όγκου λάσπης που μεταφέρθηκε με τη βροχή.
Μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές του επαρχιακού μας δικτύου», δήλωσε η έπαρχος η οποία τόνισε ότι περίπου ένα τρίωρο έβρεχε ασταμάτητα με μεγάλο όγκο νερού και το περίεργο ήταν ο τοπικός χαρακτήρας του φαινομένου καθώς επλήγη έντονα μόνο η πόλη των Πηγαδίων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Καρπάθου καλεί τους κατοίκους να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν από τη θεομηνία αναφέροντας τα εξής: «Μετά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σήμερα 08/12 στο νησί μας, ο Δήμος Καρπάθου ξεκίνησε άμεσα την καταγραφή ζημιών. Παρακαλούνται όλοι οι δημότες να αναφέρουν στο Δήμο Καρπάθου τις ζημιές που έχουν υποστεί στο τηλέφωνο του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας στο 22453-60134 (Κα Φωτεινή Χαλκιά)».

Προβλήματα και στην Κάσο
Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε όμως και στην Κάσο όπου πλημμύρισαν σπίτια με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του δήμου να τεθούν σε συναγερμό, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της περιφέρειας.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το δήμο αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από την ξαφνική εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων στο νησί ο δήμος της Η.Ν Κάσου με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει από την πρώτη στιγμή της εξέλιξης του φαινομένου προέβη άμεσα στην ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ενώ παράλληλα κινητοποίησε άμεσα τους αρμόδιους υπαλλήλους για την καταγραφή των ζημιών .

χείμαρροι με φερτά υλικά και ζημιές στο οδικό δίκτυο της Κάσου
χείμαρροι με φερτά υλικά και ζημιές στο οδικό δίκτυο της Κάσου

Ο δήμαρχος Η.Ν. Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Ευστρατίου για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ζημιών από τον εργολάβο που έχει εκμισθώσει η Περιφέρεια .

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Νικολάου επικοινώνησε άμεσα με την κεντρική και την περιφερειακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με το κέντρο επιχειρήσεων στη Σύρο όπου ζητήθηκε η πλήρης τεχνική και επιχειρησιακή υποστήριξη προς τον δήμο

χείμαρροι με φερτά υλικά και ζημιές στο οδικό δίκτυο της Κάσου
χείμαρροι με φερτά υλικά και ζημιές στο οδικό δίκτυο της Κάσου

Επίσης οι Αντιδήμαρχοι Μηχανημάτων και Kαθαριότητας Δημήτρης Φραγκούλης και των Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Δημ. Περσελής, έκαναν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Ξεκίνησε ήδη με μηχανήματα του δήμου η άρση των καταπτώσεων και γενικότερα των φερτών υλικών από το οδικό δίκτυο του νησιού. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επλήγησαν κυρίως ο οικισμός Πόλι όπου παρασύρθηκαν μοτοποδήλατα και πλημμύρισαν ορισμένα σπίτια.
Επίσης διακόπηκε η επικοινωνία από το Πόλι προς τον Αγ. Μάμμα και από δρομάκια του οικισμού σε πολλά σημεία.

Οι χείμαρροι παρέσυραν εκτός από φερτά υλικά και οικιακές συσκευές που ξεβράστηκαν στο λιμάνι του νησιού, ενώ ένα μεγάλο μέρος της θάλασσας απέκτησε καφέ χρώμα εξαιτίας του όγκου της λάσπης και των χωμάτων» .

Διαβάστε ακόμη

Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Δημαρχών Η.Ν. Κάσου και Καρπάθου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών

Διαμαρτυρία της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα" για την επαναδρομολόγηση του "ΠΡΕΒΕΛΗΣ"

Κάρπαθος: Κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του αεροδρομίου

Για απόπειρα ζωοκτονίας συνελήφθη στην Κάρπαθο 61χρονος

Χοροί, παραδοσιακές φορεσιές και μουσική κατά την υποδοχή του πρώτου τσάρτερ στην Κάρπαθο (βίντεο)

Αφιερωμένο στην Όλυμπο της Καρπάθου το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής εκπομπής «Από Τόπο σε Τόπο»

Σημαντική δωρεά ιστορικού πίνακα στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

Επίσκεψη του δημάρχου Καρπάθου στον υφυπουργό Γ. Παππά για την αναβάθμιση του νησιού