Ανοικτή επιστολή του ΚΚΕ προς τους Αιγαιοπελαγίτες και τους στρατιωτικούς

Ανοικτή επιστολή του ΚΚΕ προς τους Αιγαιοπελαγίτες και τους στρατιωτικούς

Ανοικτή επιστολή του ΚΚΕ προς τους Αιγαιοπελαγίτες και τους στρατιωτικούς

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 358 ΦΟΡΕΣ

Ανοιχτή επιστολή για την κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε, στέλνει το ΚΚΕ, προς τον λαό των νησιών του Αιγαίου, τους στρατευμένους, τους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι επιφορτισμένοι με την άμυνά τους.

Η θέση του κόμματος στα τεκταινόμενα διατυπώθηκε χθες και στη Ρόδο από τον κ. Γιάννη Αγγέλου, Συνταγματάρχη ε.α., μέλος του ΚΚΕ. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, πλαισιωμένος από τον γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής νότιας Δωδεκανήσου του Κόμματος και τον κ. Χάρη Μπαρό, ανέλυσε τις θέσεις τους για την ένταση με τη γείτονα χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Ο πόλεµος στην Ουκρανία φουντώνει την ίδια στιγμή που η ηγεσία της Τουρκίας συνεχώς κλιµακώνει τη ρητορική σε βάρος της χώρας. Αυξάνει τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από νησιά. Τώρα πια δεν αµφισβητεί µόνο την κυριαρχία σε νησιά που υποτίθεται δεν καλύπτονται από διεθνείς συνθήκες («γκριζάρισµα»), ούτε µόνο τα κυριαρχικά δικαιώµατα της χώρας (αιγιαλίτιδα ζώνη - ΑΟΖ). Αμφισβητεί επιπλέον την κυριαρχία νησιών συνδέοντάς τη µε την «αποστρατιωτικοποίησή» τους! Εργαλειοποιεί κατατρεγµένους πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα µειώνονται απαράδεκτα οι αµυντικές δυνατότητες των νησιών µετά από την πρόσφατη απόσυρση των ΤΟΜΑ ΒΜΡ -1 και άλλου σηµαντικού οπλισµού και αποστέλλονται στην Ουκρανία (ήδη συζητιούνται S -300, TOR M-1)! Η απόσυρση αντικειµενικά συσχετίζεται µε την «αποστρατιωτικοποίησή», ενώ η αποστολή τους βαθαίνει την επικίνδυνη ελληνική εµπλοκή στον πόλεµο της Ουκρανίας».

Τα ερωτήµατα που θέλουν απαντήσεις, σύμφωνα με το ΚΚΕ, είναι πολλά και ανάμεσά τους τα εξής:

«Ποιοι φταίνε για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας; Σε αυτό δεν απαντούν ουσιαστικά ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ! Οι εξελίξεις, ακόµη, αποδεικνύουν το µεγάλο ψέµα όλων τους, ότι δήθεν διασφαλίζουν τα σύνορα και την ασφάλεια της χώρας η συµµετοχή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και η µετατροπή της σε πολεµικό ορµητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ διαθέτοντας τις βάσεις και κάθε άλλη υποδοµή της!

Δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Το θεωρεί ως ενιαίο «επιχειρησιακό χώρο», ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα στις αµφισβητήσεις της Τουρκίας.

Πώς παρεµβαίνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην περιοχή; Επιδιώκουν να διαµορφωθεί καθεστώς συνδιαχείρισης - συνεκµετάλευσης στο Αιγαίο όπου αυτοί θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχό του, εξασφαλίζοντας έτσι τα συµφέροντα δικών τους οµίλων εξόρυξης, εκµετάλλευσης!

Πώς απαντά το ΚΚΕ στο δίλημμα συµβιβασµός ή πόλεµος στο Αιγαίο; Το δίληµµα είναι ψεύτικο, είναι παγίδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγέλου και εξήγησε: «Οι δύο αστικές τάξεις επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθµιση. Οι επιδιώξεις αυτές οδηγούν σε ανταγωνισµούς που καταλήγουν είτε σε συµβιβασµό, είτε σε πόλεµο.

Ο συµβιβασµός που επιδιώκουν, στο όνοµα της ΝΑΤΟικής συνοχής και της συνεκµετάλλευσης του Αιγαίου, είτε γίνει µέσω Χάγης ή άλλης αµερικανόπνευστης διαδικασίας, θα είναι προσωρινός. Θα ανοίξει την όρεξη εγχώριων και ξένων µονοπωλίων. Θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε νέους ανταγωνισµούς και συγκρούσεις. Οι λαοί δεν έχουν να περιµένουν όφελος από όλα αυτά.

Τέλος, στο ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα, απαντούν: «Ναι! Απέναντι στη ζοφερή κατάσταση αποτελούν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας οι αγώνες και µαζικές κινητοποιήσεις των εργαζοµένων σε πολλές χώρες, ενάντια στον πόλεµο και την εµπλοκή σε αυτόν, ενάντια στους υπέρογκους στρατιωτικούς εξοπλισµούς, ενάντια στις συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας και ακρίβειας, ενάντια στην προσπάθεια να φορτωθεί για µια ακόµη φορά στις πλάτες των εργαζοµένων ο λογαριασµός του πολέµου και της πολύπλευρης στήριξης του κεφαλαίου».

Διαβάστε ακόμη

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»

«Μάνες της τέχνης» - Πρωτότυπη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου αύριο με αφορμή τη γιορτή της μητέρας