Μετά τις γιορτές θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά των 53 της ΔΕΥΑΡ

Μετά τις γιορτές θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά των 53 της ΔΕΥΑΡ

Μετά τις γιορτές θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά των 53 της ΔΕΥΑΡ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 430 ΦΟΡΕΣ

Μετά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς θα εξεταστούν από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι 53 (πλέον) πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Ιαλυσού με τις οποίες ζητούν να συνεχίζουν να εργάζονται στην επιχείρηση, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ για τις αρχές Απριλίου 2023 αναβλήθηκε η έφεσή τους.

Οι υποθέσεις επρόκειτο να εξεταστούν χθες από το δικαστήριο, ωστόσο προκειμένου να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που γίνει νομοθετική ρύθμιση, αναβλήθηκαν, η μεν έφεση για τις 4 Απριλίου 2023, και τα ασφαλιστικά μέτρα για τις 13 Ιανουαρίου 2023. Με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» αμέσως μετά τη λήψη της αναβολής, ο δικηγόρος των εργαζομένων κ. Δήμος Μουτάφης, εξήγησε τι ακριβώς συνέβη:

«Υποβλήθηκε αίτημα από την πλευρά της ΔΕΥΑΡ και συνομολόγησαν και οι εργαζόμενοι για την αναβολή της υπόθεσης γιατί υπάρχει μία περίπτωση λόγω κυβερνητικών πιέσεων να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να επιλύσει οριστικά το θέμα. Για αυτό τον λόγο και για να αποφύγουμε τελεσίδικες καταστάσεις που θα έφερναν προβλήματα σε μία τέτοια ρύθμιση, προτιμήσαμε να δώσουμε λίγο χρόνο στην υπόθεση για να έχουμε κάποια εξέλιξη από την πλευρά της νομοθεσίας.

Οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων αναβλήθηκαν για τις 13 Ιανουαρίου 2023, ακριβώς γιατί είναι θέματα κατεπείγοντος κινδύνου, οπότε δεν μπορούσαν να πάνε το Απρίλιο και αυτές. Αναμένουμε εξελίξεις επί της υπόθεσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως με τα ασφαλιστικά μέτρα, οι 53 πρώην εργαζόμενοι, ζητούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους έως ότου εκδοθεί οριστική απόφαση από το δικαστήριο, επί της έφεσής τους. Όπως είναι γνωστό, οι 53 δεν εργάζονται στην επιχείρηση από το τέλος Αυγούστου, οπότε και βγήκε απορριπτική η απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου. «Υπάρχει πρόβλημα βιοπορισμού για τους εργαζόμενους και υπάρχει και πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την ίδια τη ΔΕΥΑΡ η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της και τις ανάγκες όλων εμάς, στην ουσία, κατοίκων του νησιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτάφης.

Υπενθυμίζεται πως οι 53 πλέον (αρχικά ήταν 56) εργαζόμενοι προσπαθούν να αποδείξουν, έχοντας στο πλάι τους τόσο τη δημοτική αρχή όσο και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΡ, ότι με την εργασία τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για αυτό και θα πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Οι 53 πρώην υπάλληλοι της ΔΕΥΑΙ είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και αρχικά είχαν «κερδίσει» προσωρινή διαταγή με την οποία και παρέμειναν στις θέσεις τους.

Στις 7 Ιουνίου 2022 συζητούνται οι συνολικά τέσσερις αγωγές που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου (διαδικασία εργατικών διαφορών), και στις 8 Αυγούστου 2022 εκδόθηκε η απόφαση με την οποία και απορρίφθηκαν οι αγωγές, δηλαδή το αίτημα των εργαζομένων να συνεχίσουν να απασχολούνται στη ΔΕΥΑΡ, δεν έγινε αποδεκτό.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης του δικαστηρίου, οι διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους είναι αντισυνταγματικές και αντιβαίνουν τις διατάξεις περί ΑΣΕΠ.

Δηλαδή το δικαστήριο απέρριψε τις αγωγές, με το σκεπτικό ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, όχι ότι δεν έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι, καθώς ο νόμος που προβλέπει τη νόμιμη απασχόλησή τους είναι αντισυνταγματικός. Κατά αυτής της απόφασης, οι εργαζόμενοι άσκησαν έφεση στο Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου (διαδικασία ασφαλιστικών) και παράλληλα κατέθεσαν και αίτηση ασφαλιστικών με αίτημα έκδοσης απόφασης προσωρινής διαταγής με την οποία ζητούν να συνεχίσουν να εργάζονται και φυσικά να αμείβονται για την εργασία τους αυτή, έως την έκδοση απόφασης επί της εκδίκασης του Εφετείου.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών