Ασφυκτικά γεμάτη η Παιδιατρική του νοσοκομείου της Ρόδου - Σε έξαρση οι λοιμώξεις

Ασφυκτικά γεμάτη η Παιδιατρική του νοσοκομείου της Ρόδου -  Σε έξαρση οι λοιμώξεις

Ασφυκτικά γεμάτη η Παιδιατρική του νοσοκομείου της Ρόδου - Σε έξαρση οι λοιμώξεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2404 ΦΟΡΕΣ

Οι παιδίατροι της Ρόδου συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή

Ασφυκτικά γεμάτη είναι η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Ρόδου, τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου αλλά και οι χώροι αναμονής στους ιδιώτες παιδίατρους του νησιού μας, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται έξαρση στις λοιμώξεις, κυρίως στις μικρές και νεαρές ηλικίες.

Όπως δήλωσε χθες μιλώντας στη «Ροδιακή» η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου μας κα Ειρήνη Παπανικήτα, τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε έξαρση λοιμώξεις αναπνευστικού, με έντονο συνάχι και δύσπνοιες, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές οικογένειες, οι οποίες μεταφέρουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο για εξέταση ή στους ιδιώτες παιδιάτρους.

Μόνο το νοσοκομείο της Ρόδου δέχεται καθημερινά 40 έως 50 παιδιά για εξέταση, αριθμός που για τα τοπικά δεδομένα είναι σχετικά αυξημένος.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σημείωσε η κα Παπανικήτα, η Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μας είναι γεμάτη με βρέφη κυρίως από 2 μηνών έως και 20 μηνών αντίστοιχα».

Αυτό που οι γονείς θα πρέπει να κάνουν για να προστατεύουν τα παιδιά τους, να αποφεύγουν μέρη με πολύ κόσμο, ακριβώς επειδή υπάρχει έξαρση σημείωσε η κα Παπανικήτα. Επίσης σημείωσε ότι αν οι γονείς δουν ότι τα παιδιά έχουν πυρετό που δεν υποχωρεί για δύο ή τρεις μέρες, θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρό τους για ιατρικές συμβουλές.

Η διευθύντρια της Παιδιατρικής  κλινικής του νοσοκομείου  κα Ειρήνη Παπανικήτα
Η διευθύντρια της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου κα Ειρήνη Παπανικήτα

Ο παιδίατρος κος Νίκος Χατζηνικόλας
Μιλώντας χθες στη «Ροδιακή» ο παιδίατρος κος Νίκος Χατζηνικόλας, επισήμανε ότι αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη διασπορά σε λοιμώξεις, που πλήττουν κυρίως τα μικρά παιδιά.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ο αριθμός των περιστατικών αυτών είναι ιδιαίτερα αυξημένος για την εποχή, και σημείωσε ότι αυτό οφείλεται κατά τη δική του εκτίμηση στο ότι φέτος δεν γίνεται χρήση μάσκας ειδικά στα σχολεία, σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ίδιος, συμβουλεύει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν συμπτώματα γρίπης ή λοίμωξης, να τηρούν με σχολαστικό τρόπο τους κανόνες προσωπικής υγιεινής (πλύσιμο των χεριών και αυστηρή προσοχή σε κλειστούς χώρους) και αν δουν ότι τα παιδιά κάνουν πυρετό ο οποίος δεν υποχωρεί ή ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα δύσπνοιας, να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση τον γιατρό τους.

«Όντως, αυτή την εποχή έχουμε περιπτώσεις έξαρσης, που οφείλονται σε λοιμώξεις RSV, οι οποίες προκαλούν δύσπνοιες, συνάχι κλπ.
Υπάρχουν επίσης και ελλείψεις σε παιδικά φάρμακα, τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε περίπτωση – κατέληξε ο κος Χατζηνικόλας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Όχι ανησυχία, αλλά όχι και εφησυχασμός» τόνισε ο ίδιος.

Ο παιδίατρος κος Νίκος Χατζηνικόλας
Ο παιδίατρος κος Νίκος Χατζηνικόλας

Το πρόβλημα αφορά όλη τη χώρα
Οι ειδικοί πάντως καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων και οι υγειονομικές αρχές σε ολόκληρη τη χώρα είναι επί ποδός, καθώς εκτιμάται πως θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη περιστατικών στις γιορτές.

Όσο η θερμοκρασία θα πέφτει, τα κρούσματα θα αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Οι μολύνσεις αφορούν κυρίως σε λοιμώξεις του αναπνευστικού με πυρετό και σε πέντε διαφορετικούς τύπους ιώσεων:

«Γρίπη Α και Β
Αδενοϊός
Αναπνευστικός RSV
Πνευμονιόκκοκος
Στρεπτόκκοκος

Κατά τους ειδικούς, τα αίτια της έξαρσης των λοιμώξεων είναι:
- Όλες οι ιώσεις όπως και η γρίπη έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
- Η μακροχρόνια χρήση μάσκας
- Η μείωση των κοινωνικών επαφών ως μέτρο για την πρόληψη της Covid-19 τα τελευταία 2,5 χρόνια».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΡ κος Ηλίας Τσέρκης, επισημαίνει:
Η εποχική γρίπη είναι λίγο έως πολύ γνωστή σε όλους μας καθώς δύσκολα κάποιος κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες δεν έχει περάσει γρίπη.

Ο χρόνος επώασης για την εποχική γρίπη είναι από 1 έως 4 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, αδιαθεσία, μυαλγίες, άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα, πονοκεφάλους, ρινική συμφόρηση και περιστασιακά ναυτία.

Ο πυρετός διαρκεί από 1 έως 7 ημέρες με πιο σύνηθες 3 με 5 ημέρες. Επίσης μπορεί να συνυπάρχει μη παραγωγικός βήχας και πονόλαιμος.
Η εποχική γρίπη στους ηλικιωμένους μπορεί να εκδηλώσει διαφορετικά συμπτώματα με αυτά να είναι μόνο ατονία και σύγχυση, συχνά χωρίς πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Ο κος Ηλίας Τσέρκης
Ο κος Ηλίας Τσέρκης

Διαβάστε ακόμη

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»

Λήγει η προθεσμία για τις εγκαταστάσεις αδέσποτων ζώων