Μητροπολίτης Ρόδου: Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας στο νησί

Μητροπολίτης Ρόδου: Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας στο νησί

Μητροπολίτης Ρόδου: Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας στο νησί

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1289 ΦΟΡΕΣ

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν πολλοί συνάνθρωποί μας και στη Ρόδο λόγω της οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του ειδικά σε ό,τι αφορά το κόστος της ενέργειας, με αποτέλεσμα να απευθύνονται όπου μπορούν για βοήθεια και όχι μόνο την περίοδο των εορτών.

Αποδέκτης πολλών αιτημάτων για βοήθεια γίνεται συνεχώς και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου καθώς όπως φαίνεται οι καταστάσεις οδηγούν πολλούς να ζητήσουν τη στήριξή της τόσο σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και στην πληρωμή των φουσκωμένων λογαριασμών.

Μάλιστα όπως δήλωσε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος υπάρχουν στις μέρες μας άνθρωποι που στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και μάλιστα το πρόβλημα σήμερα είναι όπως διαπιστώνει πιο έντονο από ότι ήταν την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα με αφορμή τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων κάλεσε τους συμπατριώτες μας αν το επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν από το υστέρημά τους ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Σημειώνεται ότι η ΙΜΡ στηρίζει σήμερα 600 οικογένειες σε όλο το νησί, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα, αλλά οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που το νούμερο μεγαλώνει συνεχώς.

Αναφερόμενος στα Χριστούγεννα και στο πώς βιώνουν σήμερα οι χριστιανοί αυτή τη μεγάλη γιορτή, δήλωσε τα εξής:

«Ο παραδοσιακός τρόπος παρατηρούμε ότι σήμερα δεν λειτουργεί, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Από εκκλησιαστικής πλευράς το λειτουργικό μέρος παραμένει αναλλοίωτο, ο κόσμος προσκαλείται να συμμετάσχει στο λειτουργικό γεγονός γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να ζήσουμε Χριστούγεννα.

Ο κόσμος ανταποκρίνεται, παρατηρούμε πως σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για τα Χριστούγεννα από πνευματικής άποψης δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως η όλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί και πιστεύω σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ρίξει μία βαριά σκιά στην κοινωνία μας και στην κοινωνία των ανθρώπων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος είναι πιο επιτακτικό να προσπαθήσουμε να ζήσουμε τη γιορτή των Χριστουγέννων που σημαίνει ότι ο Θεός μπαίνει στην ιστορία του ανθρώπου, γίνεται άνθρωπος, γεννάται από την παρθένο Μαρία για να δώσει στην άνθρωπο μία άλλη προοπτική πώς θα βλέπει και θα διαχειρίζεται τα πράγματα και πώς θα στέκεται απέναντι στο συνάνθρωπό του.

Ο Χριστός φέρνει μία νέα εποχή που ουδέποτε παλιώνει και παραμένει πάντα νέα. Αυτό το γεγονός καλούμαστε να ζήσουμε για να υπερβούμε όλα αυτά που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω μας, είτε σε προσωπικό επίπεδο είτε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα ψάλλουμε το επί γης ειρήνη αλλά βλέπετε τα σύννεφα του πολέμου σκιάζουν τόσες περιοχές στον πλανήτη μας με πρώτη την Ουκρανία, βλέπουμε τα σκάνδαλα που γίνονται γνωστά σε πολλά επίπεδα τον ανταγωνισμό να επικρατεί και τις απειλές που υφιστάμεθα. Τα Χριστούγεννα μάς υπενθυμίζουν ότι ο Θεός είναι μαζί μας».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί συνάνθρωποί μας στο νησί, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης έχουν δημιουργήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που στερούνται τα στοιχειώδη, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν, στις απαιτήσεις της καθημερινότητας τους και στις οικογενειακές απαιτήσεις, και ως τοπικές κοινωνίες καλούμαστε να επιδείξουμε πνεύμα αλληλεγγύης και αγάπης.

«Ο καθένας από το υστέρημά του πολλά μπορεί να προσφέρει ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα, σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι πιο έντονο από ότι ήταν την εποχή της οικονομικής κρίσης. Μιλώ για την πόλη και το νησί μας. το βιώνουμε πολύ εντονότερα, οι ανάγκες είναι πολλές και οι αδυναμίες επίσης. Και δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει ανταπόκριση από το ευρύτερο σύνολο ώστε να επιτευχθεί μία καλή διαχείριση των πραγμάτων.

Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι λογαριασμοί που έχουν επιβαρύνει πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου.

Μάλιστα στην ερώτηση αν έχουν αυξηθεί τα αιτήματα συνανθρώπων μας για βοήθεια, απάντησε λέγοντας τα εξής:

«Έχουν αυξηθεί τα αιτήματα ενώ έχουν αυξηθεί και τα αιτήματα για τρόφιμα καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γιατί εμείς δε δίνουμε τρόφιμα μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, εμείς δίνουμε τρόφιμα συνεχώς, σε εβδομαδιαία βάση σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Και εμείς δυσκολευόμαστε όμως… γιατί οι καταστάσεις και οι δυνατότητές μας δεν είναι αυτές που ήταν παλαιότερα.

Αυτό συμβαίνει όπως συζητάω και με άλλους αρχιερείς παντού, αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα.

Εμείς έχουμε καταγεγραμμένα άτομα από τις ενορίες και οι κατάλογοί μας έχουν 600 οικογένειες. Αλλά πάντα δεν μένουμε σε αυτό τον αριθμό αλλά στην πορεία έρχονται και άλλοι και να λάβετε υπόψη ότι αυτό δε γίνεται μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλει το Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, καθώς μέσα από τη λειτουργία του καταβάλλονται προσπάθειες να ανταποκριθεί η ΙΜΡ στις ανάγκες που υπάρχουν με τη βοήθεια και κάποιων συνανθρώπων μας.

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς