Τα απολύτως αναγκαία ψωνίζουν οι καταναλωτές του νησιού

Τα απολύτως αναγκαία ψωνίζουν  οι καταναλωτές του νησιού

Τα απολύτως αναγκαία ψωνίζουν οι καταναλωτές του νησιού

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 458 ΦΟΡΕΣ

Δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ο ανάδοχος της Νέας Αγοράς

Δεν περιμένουν αλλαγές στη λειτουργία της Νέας Αγοράς τον καινούργιο χρόνο, οι καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εντός του Μνημείου αφού σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, κ. Παναγιώτη Κατσιδώνη, δεν έχει αναδειχθεί ακόμα ο ανάδοχος ενώ το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά, την ίδια στιγμή που δεν έχει γίνει καμία ανανέωση συμβολαίου ακόμη από τις εικοσιπέντε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί.

Σε δηλώσεις του χθες, καταρχάς , ερωτηθείς για την εορταστική περίοδο, ο κ. Κατσιδώνης είπε ότι η κίνηση φέτος το χειμώνα σαφώς είναι μειωμένη-αν και αυξημένη συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια αφού τα φετινά Χριστούγεννα μπορεί να μην αντιμετωπίζουμε τους αυστηρούς περιορισμούς της πανδημίας, αλλά οικονομικά ο καταναλωτικός κόσμος της Ρόδου είναι σαφώς σφιγμένος, πολύ μετρημένος στα έξοδά του και προσπαθεί να καλύψει τα απολύτως απαραίτητα.

Από τους 50 επιχειρηματίες της Νέας Αγοράς, από τη στιγμή που δεν υπάρχει καθόλου κίνηση, αυτοί που ανοίγουν τα καταστήματά τους και το χειμώνα είναι περίπου 12-14 , ενώ όσο αφορά στον στολισμό, έχει τοποθετηθεί περιμετρικά κάποιος, ειδικά στην πύλη εισόδου (σ.σ. στα δύο περίπτερα) ενώ εσωτερικά το Μνημείο δεν έχει στολιστεί.

Ευελπιστούν ότι μετά την ανακαίνιση και την αναβάθμιση της λειτουργίας του θα αναβαθμιστεί κατά πολύ και ο στολισμός του, στον οποίο θα συμβάλει και ο Σύλλογος και τότε θα υπάρχει και λόγος και επίσκεψιμότητας και προβολής του συγκροτήματος.

Τα συμβόλαια

Σχετικά με την ανανέωση των συμβολαίων, σύμφωνα με τον κ. Κατσιδώνη, αυτή ολοκληρώθηκε όσο αφορά στο κομμάτι των επιχειρηματιών οι οποίοι έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες, δηλαδή το επιχειρηματικό πλάνο, την προσαρμογή ενοικίου από πιστοποιημένο εκτιμητή και από εκεί και πέρα περιμένουν την έγκριση από τη Νεωτέρων Μνημείων και από το δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Κατσιδώνης ανέφερε ότι από τις εικοσιπέντε επιχειρήσεις που έχουν ήδη καταθέσει επιχειρηματικό πλάνο, δεν έχει φθάσει να εγκριθεί από το Τμήμα ακίνητης περιουσίας του δήμου…κανένα. Από εκεί και πέρα, περιμένουν τις εγκρίσεις για να προχωρήσουν όσον αφορά στα καταστήματα που βρίσκονται εξωτερικά και αυτά που δεν μετακινούνται.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που μετακινούνται, όπως είπε, απαιτείται μία ειδική ρύθμιση δηλαδή να ληφθεί η σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο και μόλις γίνει και αυτό, θα πάρουν και αυτοί το πράσινο φως για να ξεκινήσουν να καταθέτουν το επιχειρηματικό πλάνο και εκείνοι με τη σειρά τους να περιμένουν την έγκριση.

Έτσι, λοιπόν, εκτιμούν ότι στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και για τους μέσα και για τους έξω και θα έχουν αρχίσουν να βλέπουν στα χέρια τους τα πρώτα συμβόλαια και να βλέπουμε και ανοιχτά καταστήματα.

Σημειώνεται ότι στο Νεώριο είναι τα μοναδικά δημοτικά καταστήματα που έχουν ανανεωθεί τα συμβόλαια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί που αυτό γίνεται με την ίδια διαδικασία, δηλαδή χρειάζεται και γι’ αυτά έγκριση του επιχειρηματικού πλάνου αλλά δεν υπάρχει το μεγάλο έργο όπως στη Νέα Αγορά.

Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, η ερχόμενη σεζόν θα παραμείνει ίδια, δηλαδή η λειτουργία των καταστημάτων και του χρόνου θα είναι όπως και φέτος. Είπε, ακόμη, ότι σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο ο εργολάβος θα εγκαθίστατο μέσα στον Ιανουάριο, αυτό φαίνεται να πηγαίνει προς τα πίσω καθώς ακόμα δεν έχουμε την επίσημη απόφαση ποιος είναι ο ανάδοχος και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουν τη διαδικασία της εγκατάστασης σε συνεννόηση με τον εργολάβο, ποια κομμάτια θα κάνει δηλαδή ανά περίοδο, πότε θα κλείνουν τα καταστήματά τους πτέρυγα-πτέρυγα κτλ.

Όσο για τη διαδικασία, εφόσον ο εργολάβος εγκαθίστατο Ιανουάριο-Φεβρουάριο, αυτό που είχαν συμφωνήσει ήταν να ξεκινούσε από πάνω, να κάνει τη μόνωση και να κατεβαίνει.

Ο πρώτος όροφος μόνο είναι δουλειά οκτώ-εννιά μηνών, κάτι που δεν τους ενοχλεί να γίνει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Από το Νοέμβριο και μετά θα κλείνει πτέρυγα-πτέρυγα για τις εργασίες και ο εργολάβος θα έχει φθάσει στο ισόγειο όπου εκεί θα συζητηθεί η διαδικασία πότε θα γκρεμιστούν τα μέσα καταστήματα, πότε θα κλείνει η κάθε πτέρυγα για να γίνει και η υπογειοποίηση των καλωδίων και η αντικατάσταση των επιχρισμάτων.

Σημειώνεται ότι μέχρι να υπογράψουν τα νέα συμβόλαια δεν υπάρχει για τους επιχειρηματίες καμία οικονομική μεταβολή καθώς βρίσκονται με το καθεστώς αποζημίωσης χρήσης με το προηγούμενο συμφωνηθέν συμβόλαιο που έχει λήξει από το 2018. Όταν έρθει η ώρα να απογράψουν το οριστικό συμβόλαιο, εκείνη είναι η περίοδος που θα συζητήσουν με τον δήμο το οικονομικό κομμάτι και σε ποια τιμή θα κάνουν την ανανέωση των συμβολαίων.

Είπε ακόμη ότι όποιος έχει οφειλές στον δήμο δεν μπορεί να πάρει μέρος στον διαγωνισμό και επέστησε την προσοχή να μην δούμε «το…γνωστό ελληνικό που βάζουμε άλλους μπροστά με καθαρό ΑΦΜ», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη νομική υπηρεσία του δήμου να μεριμνήσει «ώστε να μην έχουμε ξανά όχι τους ίδιους αλλά επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν…φεσώσει τον δήμο και όλο αυτό έχει αφήσει χρόνια πίσω το ιστορικό Μνημείο καθώς, όπως είπε, ο δήμος κακώς δεν εισέπραττε τα ενοίκια και γι’ αυτό το λόγο έμεινε το Μνημείο στη σημερινή κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών