Σε επιφυλακή το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για το δώρο των Χριστουγέννων

Σε επιφυλακή το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για το δώρο των Χριστουγέννων

Σε επιφυλακή το Εργατικό Κέντρο Ρόδου για το δώρο των Χριστουγέννων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 395 ΦΟΡΕΣ

Σε επιφυλακή βρίσκεται τόσο το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου όσο και τα σωματεία των εργαζομένων της περιοχής προκειμένου να παρέμβουν σε περίπτωση που σημειωθούν παρατράγουδα στην καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΡ Παναγιώτης Εγγλέζος, το δώρο πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο εργοδότης αντιμετωπίζει την αυτόφωρη διαδικασία.

Και επειδή έχουν γίνει κατά καιρούς καταγγελίες για εργοδότες που κατέβαλαν μεν το δώρο στους εργαζόμενους αλλά στη συνέχεια το ζήτησαν… πίσω, τα σωματεία και η διοίκηση θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την περίπτωση που σημειωθούν και φέτος καταγγελίες.

«Η καταληκτική ημερομηνία για την καταβολή του δώρου είναι η 21η του μήνα. Μέχρι τότε οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να έχουν καταβάλει το δώρο των Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενούς τους.

Το δώρο είναι ένα δικαίωμα που δεν μπορεί να αναιρέσει κανείς και μάλιστα ούτε με γραπτή δήλωση του ίδιου του εργαζόμενου ότι δεν το αποδέχεται. Είναι ξεκάθαρη η νομοθεσία σε αυτό το κομμάτι και γι΄αυτό το λόγο εμείς ως Εργατικό Κέντρο είμαστε έτοιμοι μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία μας να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Κάποιοι κακοί εργοδότες έβαζαν το δώρο στην τράπεζα και στη συνέχεια απαιτούσαν αμέσως την ανάληψή του για να τους πληρώσουν το μισθό που τους είχαν αφήσει σε εκκρεμότητα ή ακόμα και για να τους ξαναπάρουν στη δουλειά.

Ευελπιστούμε φέτος αυτό το φαινόμενο να μην το αντιμετωπίσουμε, είμαστε όμως σε ετοιμότητα. Το δώρο είναι δικαίωμα των εργαζομένων και ο εργοδότης αντιμετωπίζει αυτόφωρη διαδικασία στην περίπτωση μη καταβολής του. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι εργοδότες.

Εμείς σε οποιαδήποτε καταγγελία θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους ώστε να αποτρέψουμε τέτοιες καταστάσεις» δήλωσε χθες ο κ. Εγγλέζος και πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω ότι με μία σεζόν γεμάτη και με μία σεζόν η οποία έφερε έσοδα σε όλους κατά δική τους ομολογία είναι αδιανόητο να μην καταβάλουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Προσπάθειες για επέκταση του επιδόματος ανεργίας

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας καθώς το πενιχρό αυτό ποσό είναι τουλάχιστον αστείο να δίνεται στους εποχικά εργαζόμενους για να μπορέσουν να επιβιώσουν μέχρι να προσληφθούν και πάλι στις εργασίες τους.

Για τον λόγο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επεκταθεί στους πέντε μήνες, να αυξηθεί και να καθιερωθεί ώστε να βοηθηθούν πραγματικά οι εποχικοί εργαζόμενοι. Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του ΕΚΡ δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όσοι σταμάτησαν τον Οκτώβριο θα πάρουν ακόμα ένα μήνα ανεργίας, συνολικά τρεις μήνες και καλούνται να ζήσουν με αυτό το επίδομα μέχρι την επόμενη σεζόν δηλαδή Μάρτιο, Απρίλιο, πράγμα αδιανόητο που είναι δύσκολο να συμβεί.

Γι΄αυτό το λόγο συνεχίζουμε τις επαφές και τις διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθεί το ραντεβού με τον πρωθυπουργό για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες.
Την προηγούμενη εβδομάδα σε επίσκεψή μου στην Αθήνα και μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ετοιμάσαμε τις λεπτομέρειες ώστε να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που κληθούμε από το πρωθυπουργικό γραφείο για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά λόγω των εξελίξεων ο πρωθυπουργός απουσίαζε συνεχώς, αλλά ευελπιστούμε να γίνει τις επόμενες μέρες. Εμείς ως εργατικά κέντρα Ρόδου και Κρήτης και ως ΓΣΕΕ είμαστε έτοιμοι για την πρόταση.

Οι διαδικασίες και οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ώστε να πάρουμε επιτέλους αυτή την επέκταση του επιδόματος που δικαιούμαστε για τους πέντε μήνες. Και επειδή διανύουμε μία προεκλογική περίοδο, μάς δίνει περισσότερο θάρρος και ελπίδα ότι τελικά αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί».

Ο κ. Εγγλέζος αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα, τονίζοντας μάλιστα ότι η πολιτική που βασίζεται στα επιδόματα δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα που είναι ουραγός σε αυτό το θέμα στην ευρωπαϊκή ένωση

«Αυτό το επίδομα το διεκδικούμε από την αρχή του χρόνου και μπορεί να καταφέρουμε και τη θεσμοθέτησή του. Από τη στιγμή που έχουμε βγει από τα μνημόνια, δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να μην επανέλθουμε στα προ μνημονίων επιδόματα.

Οι ανεργίες ήταν για πέντε ή έξι μήνες ανάλογα με τα ένσημα, άρα λοιπόν δεν υπάρχει άλλη δικαιολογία από τη στιγμή που το κόστος ζωής έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Τα επιδόματα και τα κάθε «καλάθια» δυστυχώς είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Προσπαθούν να μας εθίσουν στο να ζούμε με επιδόματα, ώστε να ξεχνιόμαστε από αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και κάποιοι να πανηγυρίζουν ότι τα βοηθήματα αυτά θα μπορούν να σώσουν μία κατάσταση που είναι τραγική.

Ήδη στην περιοχή μας οι αιτήσεις στα συσσίτια έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Αν κάνετε μία βόλτα στα κοινωνικά παντοπωλεία θα δείτε ότι η αύξηση είναι 100%. Και εδώ καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα για βοήθεια τα οποία εμείς τα παραπέμπουμε στις δομές αυτές που είναι οργανωμένες, ώστε να μπορέσουν οι συνάνθρωποί μας να βοηθηθούν τις γιορτές.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των εργαζομένων, ούτε θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους με αυτά τα επιδόματα» δήλωσε διευκρινίζοντας ότι για το επίδομα ανεργίας οι εργαζόμενοι διεκδικούν και την αύξησή του σε ένα λογικό ποσό, τουλάχιστον στο μισό του μισθού των εργαζομένων ώστε να αποτελεί το επίδομα αυτό ένα αξιοπρεπές εισόδημα τέτοιο ώστε να μπορεί κάποιος να επιβιώσει.

Πάντως, αναφερόμενος στο θέμα πρόσθεσε ότι τα 400 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για… μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ, λέγοντας τα εξής: «Δεν μπορεί να καλύψει κανείς ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε άλλα έξοδα, καθώς οι μικρότεροι λογαριασμοί που φτάνουν στα νοικοκυριά σήμερα είναι της τάξης τουλάχιστον των 500 ευρώ που πρόκειται για την ελάχιστη κατανάλωση…

Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, ειδικά στην περιοχή μας που υπάρχουν περίπου 40.000 εποχικοί υπάλληλοι να επιβιώσουν με επτά μήνες δουλειάς και χωρίς εισόδημα για το υπόλοιπο διάστημα. Άρα λοιπόν το επίδομα πρέπει να αυξηθεί όπως επίσης και ο κατώτατος μισθός».

Με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία για να φτάσουμε στο επίπεδο των εργαζομένων στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί κατά 51%. «Αυτή η αύξηση είναι ανθρωπίνως αδύνατο να γίνει.

Διεκδικούμε μία λογική αύξηση τουλάχιστον ο βασικός μισθός να πάει στα 760 ευρώ ώστε να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα επιδόματα και να λέμε ότι έχουμε έναν μέσο μισθό για έναν νέο εργαζόμενο τουλάχιστον 900 με 1000 ευρώ τη στιγμή που συνάδελφοί μας στην Ευρώπη ξεκινούν με 1.500 βασικό μισθό.

Υστερούμε σε αυτό, είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης σε αυτό το θέμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι να επιβιώσει ένας εργαζόμενος. Αυτό που έδειξε έρευνα είναι ότι έχουμε καταναλώσει πλέον όλο το απόθεμα που είχαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία τρία χρόνια και αυτή τη στιγμή ο δείκτης της κατανάλωσης είναι μεγαλύτερος από το δείκτη της είσπραξης για τον κάθε εργαζόμενο. Δεν ξέρω πόσο ακόμα αντέχουν τα νοικοκυριά» κατέληξε ο κ. Εγγλέζος.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»