Ζητούνται θέσεις στάθμευσης για ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικούς πέριξ του δικαστηρίου

Ζητούνται θέσεις στάθμευσης για ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικούς πέριξ του δικαστηρίου

Ζητούνται θέσεις στάθμευσης για ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικούς πέριξ του δικαστηρίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 677 ΦΟΡΕΣ

Ρεπορτάζ: Κυριακή Πετρίδου

kiriaki@rodiaki.gr

Την παραχώρηση των θέσεων στάθμευσης πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου στην Ελληνική Αστυνομία και την απαγόρευση της στάθμευσης αγνώστων, για λόγους ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας των Δικαστηρίων, ζητά με αίτημά του προς το αρμόδιο Τμήμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου της Ρόδου, ο πρόεδρος Εφετών Δωδεκανήσου, αίτημα το οποίο έρχεται για δεύτερη φορά αφού την πρώτη απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την παραχώρηση εννέα θέσεων στάθμευσης έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου, επί της λεωφόρου 7ης Μαρτίου καθώς και επί της Πλωτάρχου Μπλέσσα παραπλεύρως.

Το αίτημα αυτό του προέδρου Εφετών ήρθε για έγκριση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στη χθεσινή της συνεδρίαση, μαζί με τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, ωστόσο η λήψη απόφασης αναβλήθηκε και το θέμα θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση!

Όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Τμήματος Συγκοινωνιών, Κυκλοφορίας και Αδειών Μεταφορών, που έγινε από την κα Μαρία Πατατούκου, με την απόφαση του 2019 είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο και από την ΕΠΖ η παραχώρηση θέσεων στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση οχημάτων δικαστικών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων περιμετρικά του Δικαστικού Μεγάρου. Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι αποφάσεις και από τη δημοτική κοινότητα, και από την ΕΠΖ και από το δημοτικό συμβούλιο, ήταν ομόφωνες, η Αποκεντρωμένη δεν ενέκρινε τις θέσεις παραχώρησης στους δικαστικούς διότι, βάσει νομοθεσίας, επιτρέπεται η παραχώρηση μόνο σε κρατικά οχήματα.

Tην απαγόρευση της στάθμευσης αγνώστων έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου ζητά ο πρόεδρος Εφετών
Tην απαγόρευση της στάθμευσης αγνώστων έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου ζητά ο πρόεδρος Εφετών

Τον Σεπτέμβριο του 2022, υποβλήθηκε στην Υπηρεσία αίτημα από τον πρόεδρο Εφετών Δωδεκανήσου, με το οποίο τους ενημερώνει ότι για την ασφάλεια των υπηρεσιών και των δικαστικών προτείνει και ζητά την παραχώρηση θέσεων μπροστά από το Δικαστήριο, επί της λεωφόρου 7ης Μαρτίου και επί της Πλωτάρχου Μπλέσσα (σ.σ. πλην των δύο θέσεων που είναι της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου με καταβολή αντιτίμου), να παραχωρηθούν για την Ελληνική Αστυνομία και σε συνεννόηση μαζί τους θα τις κάνουν χρήση και οι δικαστικοί.

Με βάση το έγγραφο του προέδρου των Εφετών, λοιπόν, συντάχθηκε η μελέτη με την οποία παραχωρούν τις θέσεις έμπροσθεν του Δικαστικού Μεγάρου στην ΕΛ.ΑΣ,-αφήνουν τη θέση ΑμεΑ καθώς και τη θέση μοτοποδηλάτων-και στην Πλωτάρχου Μπλέσσα όλες οι θέσεις παραχωρούνται πάλι στην ΕΛ.ΑΣ. πλην των δύο της ΕΞΡ.

Μάλιστα, το σκεπτικό του αιτήματος που κατατέθηκε, όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση, ήταν ότι «η στάθμευση αγνώστων σε συστεγαζόμενες υπηρεσίες προσώπων καθ’ όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των προσώπων των εργαζομένων στο κτήριο και των επισκεπτών του. Διαδίκων, δικηγόρων, πολιτών κτλ.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αναφέρουμε, θεωρούμε σκόπιμη την απαγόρευση της στάθμευσης σε αυτοκίνητα αγνώστων στις υπηρεσίες προσώπων και στην απόδοση της χρήσεως των ήδη υπαρχουσών θέσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος των αυτοκινήτων, τουλάχιστον για τις ήδη υπάρχουσες θέσεις επί της οδού 7ης Μαρτίου και Πλωτάρχου Μπλέσσα, εξαιρούμενων των δύο θέσεων στάθμευσης που έχουν αποδοθεί στην ΕΞΡ.

Επίσης, πρέπει να αφαιρεθεί ο χώρος στάθμευσης δίτροχων οχημάτων επί της οδού 7ης Μαρτίου, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη σχετικός χώρος στάθμευσης επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου ενώ κατά τον παρόντα χρόνο πρέπει να παραμείνει η θέση στάθμευσης ΑμεΑ με πρόβλεψη μετακίνησης της όταν δημιουργηθεί κατάλληλη είσοδος επί της Πλωτάρχου Μπλέσσα».

Παίρνοντας τον λόγο, αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΕΠΖ, αντιδήμαρχος, κ. Στέφανος Δράκος, είπε ότι έχει γίνει ένα αίτημα από τον πρόεδρο των Εφετών, όμως επειδή ειπώθηκε ότι θα γίνει και μία συνεννόηση μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών, ο ίδιος εκτιμά ότι για να εξεταστεί το θέμα θα έπρεπε να έρθει αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση, αφού σ’ αυτήν θα παραχωρηθούν οι θέσεις.

Πρότεινε, λοιπόν, να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση ως αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση αυτή τη φορά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να απορριφθεί για δεύτερη φορά από την Αποκεντρωμένη.

Πάντως, η κα Πατατούκου είπε ότι ουσιαστικά εγκρίνουν την παραχώρηση των θέσεων προς την ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Δράκος διαφώνησε, όμως, λέγοντας ότι αναγνωρίζει μία ανάγκη όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρο των Εφετών για την ασφάλεια του Δικαστηρίου, αλλά οι θέσεις παραχωρούνται στην ΕΛ.ΑΣ., άρα πρέπει να υπάρξει αίτημα από την Αστυνομία για να το εξετάσουν.

Έτσι, συμφώνησαν καταρχήν να επανέλθει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση, αφού έρθει όμως το σχετικό αίτημα από την ΕΛ.ΑΣ. και το θέμα των θέσεων να διευθετηθεί μεταξύ Δικαστηρίων και Αστυνομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Δράκος σημείωσε ότι αυτό δεν γίνεται για τυπολατρικούς λόγους, αλλά προκειμένου να μην απορριφθεί το αίτημα για δεύτερη φορά.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών