Συνεδρίαση Οικονομικής επιτροπής: Καταψήφισε η μειοψηφία τα θέματα λόγω της απόφασης του ΣτΕ

Συνεδρίαση Οικονομικής επιτροπής: Καταψήφισε η μειοψηφία τα θέματα λόγω της απόφασης του ΣτΕ

Συνεδρίαση Οικονομικής επιτροπής: Καταψήφισε η μειοψηφία τα θέματα λόγω της απόφασης του ΣτΕ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 361 ΦΟΡΕΣ

Καταψήφισαν τα περισσότερα θέματα στην ημερήσια διάταξη της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής τα μέλη της μειοψηφίας λόγω της απόφασης του ΣτΕ, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις από πλευράς δημοτικής αρχής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τα μέλη της μειοψηφίας στην Επιτροπή, να δηλώνουν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία για τα θέματα που ήρθαν εκτός ημερησίας διατάξεως, καθώς ενημερώθηκαν μόλις λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει.

Ανάμεσα στα θέματα αυτά ήταν και η ψήφιση προϋπολογισμού έτους 2023 κατόπιν της γνώμης του Παρατηρητηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος προϋπολογισμός του δήμου εγκρίθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ο.Ε., ωστόσο ήρθε εκ νέου μετά τις παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου.

Στο σημείο αυτό, παρενέβη η γενική γραμματέας του δήμου κα Κυριακή Νικολαΐδου η οποία ενημέρωσε ότι την ερχομένη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση του δ.σ. για την έγκριση του νέου προϋπολογισμού.

Είπε, ακόμη, ότι η διαφορά είναι δύο παράγραφοι που προστίθενται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, γιατί το Παρατηρητήριο ζητά τεκμηρίωση.

Επίσης ένα ποσό 47 χιλιάδων ευρώ που είχε εγγραφεί ως έσοδο και αφορά στην επιχορήγηση του Κράτους για τη σίτιση στο Μουσικό Σχολείο που το εισήγαγαν ορθώς στον προϋπολογισμό, αλλά επειδή η κατανομή βγήκε εκ των υστέρων μόνο για τον δήμο Ρόδου, το Παρατηρητήριο το σημείωσε.

Στην αρχή της ημερήσιας διάταξης, το μέλος της μείζονος, κ. Γιάννης Κορωναίος, πήρε εκ νέου τον λόγο και επανέλαβε αυτό που είχε πει και στην προηγούμενη συνεδρίαση όπου είχε κάνει αναφορά στην απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκαν νομοθετήματα του Κράτους.

Τότε ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου, κ. Στράτος Καρίκης, που μετέχει στην Επιτροπή, είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει θέμα με τις αποφάσεις.

Χθες, όμως, ο κ. Κορωναίος επανήλθε λέγοντας ότι καθώς προχωρούσαν οι μέρες και διαβάζοντας γνωμοδοτήσεις έγκριτων συνταγματολόγων, «όλοι με μία φωνή» λένε ότι, ενδεχομένως αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ και τρία χρόνια από την Οικονομική Επιτροπή, μπορεί να μην υπάρχει θέμα ακυρότητας «άρα κοιμούνται όλοι ήσυχοι», δίνουν όμως τις κατευθύνσεις τους προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους, δημοτικά συμβούλια και περιφερειακά, να προσέξουν από την 1η Δεκεμβρίου και μετά.

Και συνέχισε: «Επειδή εμείς, μιλώντας με νομικούς, θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρότατο θέμα για τις όποιες αποφάσεις παρθούν από τώρα και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, που παρεμπιπτόντως είναι και προεκλογική χρονιά, παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους, κάνουμε μία έκκληση: θέματα που είναι στην ημερήσια διάταξη να αποφασίσουμε και αν συμφωνούμε να μεταφερθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να μη συζητηθούν σήμερα».

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ο κ. Κορωναίος, εάν δεν συμφωνούν δηλαδή τα μέλη της πλειοψηφίας, θα τα καταψηφίσουν.

Στο σημείο αυτό, η κ. Νικολαΐδου θέλησε να διευκρινίσει καταρχάς, ότι λόγος ακυρότητας των αποφάσεων όσο υφίσταται ο νόμος και εκτελείται, δεν υπάρχει. Υπάρχει πρόβλημα προσφυγής στα δικαστήρια για μια απόφαση, όπως είπε.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι όσο αφορά στα όργανα, τα μέλη πρέπει να ψηφίσουν σύμφωνα με το νόμο και όχι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, και ο νόμος, αυτή τη στιγμή, είναι ισχυρός και εφαρμόζεται, όπως είπε και συμπλήρωσε:

«Το ότι κρίθηκε αντισυνταγματικός από την τρίτη εξουσία, τη δικαστική, δεν τον καταργεί, δεν τον ακυρώνει. Πρέπει να έρθει και η διοίκηση και να συμμορφωθεί, να τροποποιήσει, ώστε να μην υπάρχει αντίθεση και αυτό συμβαίνει παγίως.

Άρα, λοιπόν, ότι ψηφίζουν με αυτή τη σύνθεση και αυτές τις αρμοδιότητες τα όργανα, δεν πάσχουν νομιμότητας όσον αφορά τη διοικητική διαδικασία και τον έλεγχο νομιμότητας».

Εξήγησε, ακόμη, ότι εκείνο που θίγεται με το ΣτΕ είναι ο νόμος με τον οποίο το ίδιο το Κράτος πήρε αρμοδιότητες και τις έφερε στην Ο.Ε. και όχι το δ.σ. Ρόδου. Το δ.σ. Ρόδου αν δεν αλλάξει νομοθεσία θα έχει παγίως τη δυνατότητα να μεταβιβάζει δικές του αρμοδιότητες κατά τον τρόπο λειτουργίας του και αυτό που εκείνο κρίνει με απόλυτη πλειοψηφία, στα όργανα.

Τελικά, τα μέλη της μειοψηφίας στην Οικονομική καταψήφισαν τα περισσότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη

Επτά πλωτά ραντάρ «κλειδώνουν» το Αιγαίο

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις Ευρωεκλογές με Κ. Αρβανίτη, Ζ. Τσιριγώτη, Κ. Γιαννακά

Συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»

Γ. Χατζημάρκος: «Αυτοί οι «ευαίσθητοι» δεν είναι φίλοι του περιβάλλοντος. Φίλοι του... μαζούτ είναι.»