«Μικρασίας Νόστος» από την Αδελφότητα Κρητών, περίσσεψε η συγκίνηση

«Μικρασίας Νόστος» από την Αδελφότητα Κρητών, περίσσεψε η συγκίνηση

«Μικρασίας Νόστος» από την Αδελφότητα Κρητών, περίσσεψε η συγκίνηση

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 632 ΦΟΡΕΣ

Η συγκίνηση και η κατάνυξη ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης «Μικρασίας Νόστος» που παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής 18-12-2022 η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου. Με τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Ήταν μια εκδήλωση η οποία, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών π. Εμμ. Σκλιβάκης, είχε ως σκοπό να μην αφήσουμε να ξεχαστούν οι χιλιάδες Έλληνες που ξεριζώθηκαν από την πανάρχαια εστία τους στην Ιωνική γη το 1922 και πέρασαν στον ελλαδικό χώρο για να επιβιώσουν.

Κι ακόμη να μην αφήσουμε να ξεχαστούν οι Έλληνες που χάθηκαν σε κείνη την καταστροφή, αλλά και κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Ελλήνων που είχε ξεκινήσει από το 1914.

Η παρουσίαση στηριζόταν σε λογοτεχνικά κείμενα που ταξίδευαν στην ιστορική μνήμη, όλους όσοι γέμισαν ασφυκτικά τον εμβληματικό χώρο του Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου στην Παλιά Πόλη της Ρόδου. Πρωταγωνιστές ήταν οι απλοί άνθρωποι που βίωσαν τον ξεριζωμό, οι στρατιώτες που είχαν πάρει μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία και γύρισαν, όσοι γύρισαν, λαβωμένοι στο σώμα και την ψυχή.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας μετέφεραν με αξιοθαύμαστη ρεαλιστικότητα αλλά και συγκινησιακή φόρτιση τα συναισθήματα που βίωσαν οι άνθρωποι αυτοί γυρεύοντας την ελπίδα. Κάθε μέλος της ομάδας έδωσε ένα δικό του ρεσιτάλ ερμηνείας που καθήλωνε τον θεατή.

Οδηγητής του υπέροχου ταξιδιού στις μνήμες της Μικράς Ασίας ήταν ο σκηνοθέτης της ομάδας Γιάννης Φλώρος.

Ήταν ένα στοίχημα που είχε βάλει, με τον εαυτό του κυρίως, ο άξιος αυτός θεατράνθρωπος του τόπου μας.

Πώς, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μιας ώρας, που κρατούσε το αφιέρωμα, θα κατάφερναν οι ήρωες που αναδύονταν από τον συλλογικό χρόνο της εθνικής μνήμης να ξαναζήσουν και να μας δώσουν μαθήματα ιστορίας, ελληνικότητας και εθνικής αξιοπρέπειας. Όπως και η αναγνώριση των ευθυνών για εκείνη την τραγωδία του ελληνισμού.

Την επιλογή και επιμέλεια της ατμοσφαιρικής μουσικής είχε ο π. Εμμ. Σκλιβάκης. Τα επιμέρους κομμάτια της εκδήλωσης συνέδεε ο υπέροχος λόγος του αφηγητή Γιώργου Χουρδάκη, λόγος τον οποίο, έντυναν εικόνες από τη Μικρά Ασία.

Μοναδική ήταν η συμμετοχή, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, της βραβευμένης παιδικής χορωδίας του Δημοτικού Σχολείου Σγουρού. Η άκρως συγκινητική παρουσία των παιδιών υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Πέτρου Τσιμπερόπουλου πρόσθεσε τη δική της φωτεινή ψηφίδα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Ουσιαστική ήταν η στήριξη της εκδήλωσης από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού Ρόδου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Λοιποί συντελεστές της εκδήλωσης:

Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Νιωτάκης

Επιμέλεια φωτισμού: Εμμ. Τσιρακάκης

Επιμέλεια κοστουμιών: Θεατρική Ομάδα

Θεατρική Ομάδα:
Χρύσα Αλεξάκη, Αντωνία Ζερβάκη, Βαγγέλης Κορακάκης, Φρόσω Κουβίδη, Νίκος Κουρουπάκης, Κωστούλα Κριτσωτάκη, Γιάννης Νιωτάκης, Μαρία Παπαδάκη, Μιχάλης Ροδίτης, Νικηφόρος Στρατήγης και Σπύρος Τεχνίτης.
Φωτογράφιση εκδήλωσης: Υρώ Μαργαρώνη, Φώτης Καστρουνής, Λεωνίδας-Ηλίας Δέλλας.

Μ.Γ.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου