Οφειλόμενη τιμή από τον δήμο Ρόδου στον Marc Rene και Manuela de Montalembert

Οφειλόμενη τιμή από τον δήμο Ρόδου στον Marc Rene και Manuela de Montalembert

Οφειλόμενη τιμή από τον δήμο Ρόδου στον Marc Rene και Manuela de Montalembert

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 792 ΦΟΡΕΣ

Ανακηρύσσονται επίτιμοι δημότες με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Ένα «μανιφέστο» που θα μπορούσε να γίνει οδηγός για το πώς πρέπει να προχωρήσει η Ρόδος στο μέλλον, ως τουριστικός προορισμός αλλά κυρίως ως κέντρο πολιτισμού στη Μεσόγειο, ήταν η τοποθέτηση του κόμητα Marc Rene Montalembert, εκπροσωπώντας και τη σύζυγό του, Manuela de Montalembert, στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά την οποία και αποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, την απόφαση της δημοτικής αρχής να κάνει πράξη μια οφειλόμενη τιμή χρόνων: να τους ανακηρύξει ομόφωνα επίτιμους δημότες του δήμου Ρόδου.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν, βέβαια, από τη συνεδρίαση, άνθρωποι οι οποίοι βοήθησαν τους ξεχωριστούς αυτούς φίλους της Ρόδου να ξεκινήσουν το όραμά τους για τη δημιουργία του Ιδρύματος Marc de Montalembert πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, καθώς και άλλοι που στήριξαν το έργο του στην πορεία των χρόνων. Έτσι, το «παρών» έδωσαν ο πρώην δήμαρχος Ροδίων κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, η πρόξενος επί τιμή της Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, ο πρόξενος της Ιταλίας κ. Νίκος Φαρμακίδης, η πρώην αντιδήμαρχος Ροδίων κα Λη Μηναΐδη, ο τέως διευθυντής του ΕΟΤ Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης και το στέλεχος της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Κυριάκος Μάγος.


Την εισήγηση για την ανακήρυξη έκανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου ενώ εισήγηση έκανε και ο δήμαρχος, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος ανέφερε:

«Πιστεύω πως μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχει έστω κι ένας συνάδελφος, που να χρειάζεται να τον πείσω με την εισήγησή μου, για τη μεγάλη προσφορά τού κόμη Marc René Montalembert και της κόμησσας Manuela de Montalembert, στο νησί μας.
Το «Ίδρυμα Marc de Montalembert», και το έργο του, μιλούν από μόνα τους: Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι και ταυτόχρονα ένας πνευματικός φάρος, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ένας πόλος πολιτιστικής ανάπτυξης του νησιού μας, ενταγμένος, στο σύνολο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, της Ρόδου μας, Δωρεά στο δήμο Ρόδου, από το 1995, με το σχετικό συμφωνητικό, να φέρει τις υπογραφές, του ζεύγους Montalembert, και του τότε δημάρχου, Γιώργου Γιαννόπουλου. Ο οποίος, μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, στην αίθουσα του δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου.


Αυτή η σχέση, του ζεύγους Montalembert με τη Ρόδο, χτίστηκε πάνω στον πόνο, από την απώλεια, του αγαπημένου γιου τους, Marc de Montalembert, ο οποίος έχασε τη ζωή του, τον Ιούλιο του 1993, σε κατάδυση στο Αιγαίο, έχοντας επιλέξει τη Ρόδο, ως τον τελευταίο τόπο διαμονής του, στη σύντομη ζωή του. Και εκφράζοντας συχνά, τον θαυμασμό του για το νησί μας, στην αλληλογραφία που διατηρούσε, με τους γονείς του.

Και ήταν ακριβώς, αυτή η αγάπη, του Marc de Montalembert, που μετουσίωσε, τον πόνο των γονιών του, σε δική τους πια αγάπη, για τη Ρόδο μας, διατηρώντας ζωντανή, τη μνήμη του παιδιού τους, μέσα από την προσφορά. Είναι μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία, που λες και ξεπήδησε, μέσα από μια αρχαία, ελληνική, Τραγωδία. Οι Montalembert, μας δίνουν ένα πραγματικά υψηλό ηθικό πρότυπο, για το πώς μπορούμε, μέσα από το Σκοτάδι της Απώλειας, και του Πόνου, να φτάνουμε στο Φως της Δημιουργικότητας, και της Προσφοράς. Η Κινητήρια Δύναμη, είναι η Αγάπη.

Κι αυτό, είναι το μήνυμα του Ιδρύματος, που μέσα από τις επιχορηγήσεις, τις υποτροφίες, και τις δράσεις του, στηρίζει επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργούς, όλης της μεσογειακής γειτονιάς μας, και συμβάλλει, στην αλληλοκατανόηση διαφορετικών εθνικοτήτων, και θρησκευτικών πεποιθήσεων, της ευρύτερης περιοχής μας. Η Μεσόγειος, γίνεται ο καμβάς, για να αποτυπωθούν πάνω του, όλα τα χρώματα, της πολιτισμικής πολυμορφίας της. Στη Δημιουργική Γραφή, την Αρχιτεκτονική, την Αρχαιολογία, την Ανθρωπολογία και Κοινωνιολογία, τη Μουσική, την Ιστορία της Τέχνης, τη Χαρακτική, τη Ζωγραφική, τη Φωτογραφία.

Το έργο του Ιδρύματος, προσπαθεί να γεφυρώσει, τα χάσματα που άνοιξε η ιστορία, επιχειρεί να συνδέσει, και να συνθέσει, ιδέες κι αντιλήψεις. Και το κάνει από εδώ. Από τη Ρόδο μας. Επιβεβαιώνοντας, και ενισχύοντας, τον ιστορικό χαρακτήρα της, ως Γέφυρας Λαών, και Πολιτισμών.


Όχι, ΔΕΝ είμαστε άκρο. Είμαστε κέντρο! Είμαστε καρδιά της Μεσογείου. πύλη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, σε ένα Κόσμο, που είναι πλέον, ένα «μεγάλο χωριό», και πρέπει επιτέλους, να μάθει να συνδιαλέγεται, και να βρίσκει κοινούς τόπους, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, στις μεγάλες προκλήσεις, των καιρών.

Κι αυτή την αναγέννηση, μέσα από τις δυσκολίες, και τις προκλήσεις, συμβολίζει, με τον πιο παραστατικό τρόπο ο κήπος του ιδρύματος, ο Κήπος του Marc, o οποίος συνιστά πλέον, ένα μοναδικό «εκθετήριο» Μεσογειακής Χλωρίδας. Είναι δε, πολύ σημαντικό, πως, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ο κήπος είναι ανοικτός, για να μπορούν να τον επισκέπτονται, τα σχολεία της Ρόδου μας.

Μάλιστα, στα παιδιά, με τη φροντίδα του Ιδρύματος, διανέμεται δωρεάν, και εκπαιδευτικό βιβλίο, με τον τίτλο: «Το μεγάλο ταξίδι του Κίρο», για να κατανοήσουν καλύτερα, τη λειτουργία του ξεχωριστού κόσμου, του κήπου, και να αναπτύξουν, περιβαλλοντική συνείδηση.

Όμως, η προσφορά του κόμη Marc René Montalembert, και της κόμησσας Manuela de Montalembert, δεν σταματούν εδώ: Μόλις πριν λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η δωρεά τους, προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μιας τριώροφης οικίας, με αυλή, στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.

Ανταποκρινόμενοι, με κοινωνική ευαισθησία, και μέριμνα στις ανάγκες νέων ανθρώπων, για εξασφάλιση στέγης, για σπουδές και έρευνα, στην ακαδημαϊκή μονάδα, του Πανεπιστημίου, στη Ρόδο μας, οι Montalembert, δώρισαν το εν λόγω οίκημα, κατά υψηλή κυριότητα, έως την απόσβεση της επικαρπίας, με σκοπό, τη δωρεάν στέγαση νέων Φοιτητών/φοιτητριών, και ερευνητών/ερευνητριών, προερχόμενων από την Ελλάδα, ή από άλλες μεσογειακές χώρες, που χρήζουν οικονομικής βοήθειας.

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, το ζεύγος Montalembert, συνεχίζει να κοιτάζει ψηλά! Οι διακεκριμένες πράξεις προσφοράς του, προς τη Ρόδο μας, συμβάλλουν στην προαγωγή, και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας μας, διατηρώντας αναλλοίωτες, ακέραιες, και αληθινές, τις ηθικές και ανθρώπινες αξίες, που μας είναι πολύτιμες, για να πάμε όλοι μαζί, μπροστά. Το παράδειγμα, της δικής τους ευθύνης, αξίζει να βρει μιμητές, παντού, για να πολλαπλασιάσουμε τα συλλογικά επιτεύγματά μας, μέσα από την άμιλλα της προσφοράς.

Υπάρχει λοιπόν, ένα ηθικό χρέος της Ρόδου, και των Ροδιτών: Θα έλεγα, πως έχουμε αργήσει κιόλας, να ανταποκριθούμε σε αυτό. Αλλά, φτάνει που γίνεται σήμερα! Να προβούμε, στην ελάχιστη αναγνώριση, και ανταπόδοση, αυτής της μεγάλης προσφοράς τους, στον τόπο μας.

Γι’ αυτό και παρακαλώ το σώμα, να υπερψηφίσει ομόφωνα, την εισήγησή μου, για την ανακήρυξη του Marc René Montalembert και της Manuela de Montalembert, σε επίτιμους δημότες του δήμου της Ρόδου μας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τέως Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αφού είπε ότι τους αιφνιδίασε η δημοτική αρχή, σημείωσε ωστόσο ότι πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση τιμώμενων προσώπων. Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι πρόκειται για την πεμπτουσία της διάταξης του κανονισμού καθώς ανακήρυξη επίτιμου δημότη Ροδίων γίνεται σε πρόσωπα μη δημότες του δήμου Ροδίων «που αναγνωρισμένα και έμπρακτα προσέφεραν ή και επέδειξαν τιμή και αγάπη στη Ρόδο, συμβάλλοντας παραδειγματικά, με κάθε τρόπο, στην προβολή, στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο».


Για μια μεγάλη στιγμή για την πόλη, έκανε λόγο, στη συνέχεια, ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος αφού συνεχάρη τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της «να τιμήσει το ζεύγος που κοσμεί όλα αυτά τα χρόνια, με την παρουσία του, την πόλη μας», είπε ότι αισθάνεται και... λίγη ζήλια που δεν έγινε με δικιά τους πρωτοβουλία αυτό, ως όφειλαν, και πρέπει ο τόπος να καταλαβαίνει την αξία της πρωτοβουλίας αυτής. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο ζεύγος de Montalembert, είπε: «Θέλω μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά που έχετε προσφέρει στην πόλη μας. Ξέρω ότι ξεκίνησε από μια τραυματική εμπειρία δικιά σας, αλλά το να μετουσιώνει κάποιος τον πόνο του τόσο δημιουργικά, προς όφελος των επόμενων γενιών, είναι κάτι το ξεχωριστό και σας τιμά.

Νιώθω ευτυχής που σήμερα με την πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου-και είδατε ότι υπήρχε η άμεση συναίνεση του αρχηγού της μειοψηφίας, πρώην δημάρχου, του Φώτη του Χατζηδιάκου-υπάρχει μια συναίνεση, μία ομοφωνία, να σας καλωσορίσουμε ως επίτιμους δημότες στην πόλη μας, επίσημα. Είναι μία μεγάλη στιγμή για την πόλη, είναι η στιγμή που σας λέμε ένα «ευχαριστώ». Καμιά φορά λένε ότι οι γονείς που παίρνουν το κουράγιο να δωρίζουν μέσα στον πόνο τους όργανα των παιδιών τους για να σωθούν άλλες ζωές, είναι ξεχωριστές προσωπικότητες. Εσείς, μέσα από τον χαμό του παιδιού σας, σε όλες τις επόμενες γενιές, όχι σε συγκεκριμένες ανθρώπους, δίνετε ζωή, δίνετε μια διαφορετική ποιότητα, ένα ξεχωριστό παράδειγμα. Εύχομαι τα παράδειγμά σας να το ακολουθούν και άλλοι».


Απευθυνόμενη προς τους τιμώμενους τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Γαλλικά, στη συνέχεια, η κα Μοσχή, αφού συνεχάρη το δ.σ. για την απόφαση, μίλησε για δύο ανθρώπους που τιμούν και κοσμούν με την παρουσία τους το νησί μας. Και είπε: «Το τιμούν με τη γενναιοδωρία και τη δράση τους και το κοσμούν με το ήθος, με το παράδειγμα ζωής, τον τρόπο ζωής, με την ευγένεια όχι των τίτλων, αλλά της ουσίας: την ευγένεια της καρδιάς και της ψυχής που τους χαρακτηρίζει. Προσωπικά, σαν Ροδίτισσα, είμαι εξαιρετικά ευτυχής γιατί η κοινωνία της Ρόδου ανοίγει την αγκαλιά της σε δύο εκλεκτά νέα μέλη της και είμαι υπερήφανη ως επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας, εκπροσωπούσα τη Γαλλία, γιατί δύο Γάλλοι πολίτες (σ.σ. η κα Manuela είναι Ιταλίδα στη γέννηση αλλά έχει γαλλική υπηκοότητα), αναδεικνύουν το πιο φωτεινό πρόσωπο της Γαλλίας μέσα από τη δράση και τη γενναιοδωρία τους...».


Η κα Μηναΐδη είπε ότι τους θυμάται από το 1996, μίλησε για το σπουδαίο έργο του Ιδρύματος, συνεχάρη το δ.σ. για την πρωτοβουλία, λέγοντας και εκείνη ότι έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και απευθύνθηκε στους «αγαπημένους της φίλους» στα αγγλικά
Ο κ. Φαρμακίδης, με τη σειρά του, απευθύνθηκε στο τιμώμενο ζευγάρι στα Ιταλικά και είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Ρόδος, ευρισκόμενη στο κέντρο του κόσμου, έχει ανάγκη από τέτοιους φίλους για να σταθεί και θύμισε πόσο μεγάλη τιμή ήταν στην αρχαιότητα να δοθεί σε κάποιον η προσηγορία του Ρόδιου. Ο κ. Ξάνθης, δήλωσε ότι νιώθει υπερήφανος να είναι συνδημότης τέτοιων προσωπικοτήτων και θέλησε να στιγματίσει την παρουσία του ζεύγους de Montalembert στη Ρόδο με τη φράση «εθελοντικός πατριωτισμός». Κλείνοντας τις προσφωνήσεις ο κ. Μάγος, ανάμεσα στους φίλους του Ιδρύματος, είπε ότι, μέσω της επικοινωνίας τους μαζί τους, νιώθουν την αγάπη και τη σεμνότητα με την οποία φυτεύθηκε ο σπόρος της προσφοράς στη γωνιά αυτή της Μεσαιωνικής Πόλης και αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησαν όλα, από το σκοτάδι του χαμού του παιδιού τους και μίλησε για τη δράση του Ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια.

Οι τιμώμενοι

Παίρνοντας τον λόγο, μετά από τα παραπάνω, ο κόμης, εκπροσωπώντας και τη σύζυγό του, μίλησε πραγματικά στην καρδιά όλων εξάροντας τη μοναδικότητα της πολιτιστικής ταυτότητας της Ρόδου και που θα έπρεπε να επικεντρωθούμε για να την αναδείξουμε. Αυτά ήταν τα λόγια του:

«Με βαθιά συγκίνηση λαμβάνουμε αυτή την αναγνώριση, την τιμή να γίνουμε μέλη της μεγάλης κοινότητας των πολιτών της Ρόδου. Για να πούμε την αλήθεια, δεν έχουμε νιώσει ποτέ πραγματικά ξένοι στη Ρόδο. Πρώτα απ’ όλα, τρεις εξαίρετοι άνθρωποι καλωσόρισαν την πρωτοβουλία μας και μας άνοιξαν τις πόρτες από την αρχή, το 1995. Θέλουμε να τους θυμίσουμε με ιδιαίτερη στοργή: είναι ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος, τότε δήμαρχος, ο Ηλίας Κόλιας τότε έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων και ο δικηγόρος Γιώργος Βρούχος.


Από τότε μέχρι σήμερα, μια ομάδα φίλων, ειδικά η κα Λη Μηναΐδη, η κα Έφη Δέδε, ο κ. Κυριάκος Μάγος, όχι μόνο μας συνόδευσαν αλλά συμμετείχαν ολοένα και πιο ενεργά στις δραστηριότητες του ιδρύματός μας. Έτσι, το ίδρυμά μας, το οποίο ασχολείται με τους πολιτισμούς της Μεσογείου, μπόρεσε να αναδείξει τις δραστηριότητές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακών πολιτισμών είναι η Ρόδος, με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της.
Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διατηρήσουμε και να ενθαρρύνουμε την πολιτιστική ποιότητα από τα αρνητικά του μαζικού τουρισμού και του πειρασμού του εύκολου κέρδους. Σε αυτό το πνεύμα πάντα προσπαθούμε να αναπτύσσουμε δραστηριότητες που στοχεύουν στην κοινωνία της Ρόδου. Θα θυμίσουμε τα χίλια και πλέον άτομα που επισκέπτονται τον κήπο του ιδρύματος με ιδιαίτερη περιέργεια τη μέρα που ανοίγει ο κήπος. Και τα χιλιάδες και πλέον παιδιά που επισκέφθηκαν τον κήπο για να μάθουν για τα φυτά της Μεσογείου, με οδηγό τον Παναγιώτη Σταμάτη. Όπως και τα σεμινάρια νέων ερευνητών και η υποστήριξη νέων μουσικών από τη Ρόδο.


Την τιμή που μας κάνετε σήμερα, την αποδεχόμαστε όχι μόνο ως έκφραση της υποστήριξής σας αλλά, πάνω απ’ όλα, την παραλαμβάνουμε σαν έμπρακτη στήριξη για την πολιτιστική ποιότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει την εικόνα της Ρόδου. Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε, για τη στήριξη που δείχνετε στο έργο μας».

Διαβάστε ακόμη

Ημερίδα για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Περιοδεία στο νησί μας πραγματοποίησε ο Γιώργος Αυτιάς

Το Φινλανδικό Σχολείο Ρόδου γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας

Σημαντικός ο ρόλος των τοπικών μέσων ενημέρωσης στην ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Διευκόλυνση στη μεταφορά των ψαριών ζητούν οι ψαράδες

5,6 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί της Ρόδου

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς