Συνεχίζεται (δυστυχώς) η εγκατάλειψη σκυλιών στο νησί της Ρόδου

Συνεχίζεται (δυστυχώς) η εγκατάλειψη σκυλιών στο νησί της Ρόδου

Συνεχίζεται (δυστυχώς) η εγκατάλειψη σκυλιών στο νησί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1706 ΦΟΡΕΣ

Για την υλοποίηση της νέας σύμβασης του πρωτογενούς τομέα του δήμου της Ρόδου με τη Φιλοζωική, μίλησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, η αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλος, κα Κική Πάττα-Αποστολίδη, η οποία αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τα κουτάβια που εγκαταλείπονται από κυνηγούς, αλλά και με τη νοοτροπία κάποιων συμπολιτών μας που εγκαταλείπουν νεογέννητα ζώα συντροφιάς.

Καταρχάς με αφορμή την έγκριση, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, της νέας σύμβασης συνεργασίας με τη Φιλοζωική Ρόδου, η κα Πάττα ανέφερε ότι, αυτή, έχει τα απαιτούμενα προσόντα, τις άδειες και όλα αυτά που χρειάζονται για να μπορέσει να υπάρξει μία καλή συνεργασία μαζί τους.

Η νέα σύμβαση αφορά στο πρόγραμμα και τις δράσεις που θα γίνονται όλο το χρόνο.
Το ποσό της επιχορήγησης το οποίο ψηφίστηκε και θα δοθεί για όλο το 2023 στη φιλοζωική, ανέρχεται στα 150 χιλιάδες ευρώ. Αυτό αφορά τροφές, τη σίτιση όλων των ζώων που βρίσκονται μέσα, τα φάρμακά τους, την περίθαλψή τους και βέβαια το προσωπικό που απασχολείται εκεί. Και είπε: «Και αυτό μας τιμά γιατί πραγματικά ψηφίστηκε από όλο το δημοτικό συμβούλιο, ομόφωνα, οπότε σημαίνει ότι η δουλειά που γίνεται εκεί είναι αρκετά καλή.

Εγώ προσωπικά είμαι υπερήφανη για όλο αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μαζί-γιατί είναι μία πολύ συλλογική προσπάθεια, δεν είναι υπόθεση του καθενός μας».

Εξήγησε, ακόμη, ότι η φιλοζωική κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένη να τους δίνει τα στοιχεία για το πού ξοδεύονται τα χρήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης, ελέγχεται από πενταμελή επιτροπή, η οποία ελέγχει και τα τιμολόγια, τις προσφορές που παίρνει, και «η δουλειά εκεί πέρα είναι πεντακάθαρη και σε οποιονδήποτε θα ήθελε να ενημερωθεί μπορεί μέσα από τη Διαύγεια, όπου αναρτώνται όλες αυτές οι αποφάσεις, να λάβει γνώση για το τι συμβαίνει μέσα στη Φιλοζωική, στο κομμάτι που λέγεται Κυνοκομείο Ρόδου», είπε η ίδια.

Όσο αφορά στο μεγάλο έργο της ανακαίνισης και αναβάθμισης της λειτουργίας του κυνοκομείου, σύμφωνα με την κα Πάττα, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί εκεί και έχει ξεκινήσει τις εργασίες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» απ’ όπου πήραν και την έγκριση για να φτιαχτεί ο χώρος του κυνοκομείου και παράλληλα ν’ αγοραστούν και δύο αυτοκίνητα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν με την κατάλληλη στελέχωσή τους για να μπορούν να παρεμβαίνουν έξω σε περιστατικά με αδέσποτα που χρειάζονται βοήθεια ή ακόμα και στο θέμα των στειρώσεων που τους απασχολεί πάρα πολύ.

Αυτή τη στιγμή, το Κυνοκομείο της Ρόδου φιλοξενεί πάνω από τριακόσια ζώα και στο σημείο αυτό η εντεταλμένη επανέλαβε ότι το Κυνοκομείο, δυστυχώς, φιλοξενεί πάρα πολλά κυνηγόσκυλα και, δυστυχώς, έχουν πρόβλημα με τον σύλλογο των κυνηγών.

Παρ’ όλο που έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να έρθουν σε επαφή μαζί τους, γίνεται μια επιλογή των ζώων που θέλουν να κρατήσουν και τα υπόλοιπα δυστυχώς αφήνονται στην τύχη τους, είπε η κα Πάττα και ανέφερε ότι μόλις σε μία ημέρα, προχθές, μάζεψαν… πενήντα επτά κουτάβια!

«Αν κάθε μέρα μαζεύουμε τόσα κουτάβια, τα οποία θέλουν και ειδικές τροφές και ειδικά φάρμακα για να μπορέσουν τα ζώα αυτά να κρατηθούν στη ζωή, καταλαβαίνετε ότι και το κόστος μεγαλώνει γιατί ένα ζώο έχει πίσω του την τροφή που θα θέλει και τα φάρμακά του», είπε και συμπλήρωσε:

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον σύλλογο των κυνηγών οι οποίοι, όμως, δεν μας δέχθηκαν ποτέ μέχρι τώρα, παρ’ όλο που προσπαθήσαμε πολλές φορές να συζητήσουμε, γιατί πρέπει να το δούμε το θέμα σοβαρά και λίγο να σταθούμε με περισσότερη σοβαρότητα σ’ αυτό το κομμάτι. Κυνήγι τη σημερινή εποχή, το 2023, θα μου επιτρέψετε να πω πλέον, μπορεί να είναι το χόμπι μας αλλά να είμαστε και λίγο πιο υπεύθυνοι σ’ αυτά τα ζώα που έχουμε και μεγαλώνουμε».

Όμως, έχουμε και πολλές εγκαταλείψεις στο νησί αλλά και ζώα τα οποία τα βρίσκουν σε άθλια κατάσταση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να εγκαταλείπουμε τα ζώα, «δεν μπορουμε ό,τι δεν μας κάνει στο σπίτι μας να το αφήνουμε…να πεθάνει στο Κυνοκομείο, δεν είναι τρόπος αυτός!», είπε η κα Πάττα και κατέστησε σαφές ότι πλέον με τον καινούργιο νόμο, ο ρόλος του δημοτικού καταφύγιου αδέσποτων ζώων θα είναι: περισυλλέγουμε τα ζώα, τα περιθάλπουμε, τα φροντίζουμε και μετά και πάλι θα πρέπει να επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στη συνέχεια, θέλησε να στείλει το μήνυμα, αντί να αγοράσουμε στο παιδί μας ένα μικρό κουταβάκι, ας δώσουμε μία ευκαιρία σ’ αυτά τα αδέσποτα ζώα, τα μεγάλης ηλικίας, που βρίσκονται στο Κυνοκομείο και αξίζουν μία δεύτερη ευκαιρία.

Έτσι, θα βοηθήσουμε στη βελτίωση της ζωής των ζώων αυτών και θα συμβάλουμε στη μείωση του αριθμού των ζώων που φιλοξενούνται εκεί.

Ακόμη, ο δήμος έχει σύμβαση με κτηνίατρο ο οποίος οποιοδήποτε περιστατικό συμβεί έξω, δηλαδή αν βρεθεί ένα ζώο χτυπημένο ή χρήζει ιατρικής βοήθειας, έρχονται σε επαφή μαζί τους και το ζώο αυτό, με τη βοήθεια του κ. Κρητικού μεταφέρεται στο ιατρείο για να το φροντίσουν. «Νομίζω ότι, ως δήμος, στεκόμαστε δίπλα στα αδέσποτα», είπε και τόνισε ότι ο Δήμος ξεχωρίζει με τις προσπάθειες που κάνει.

Επίσης, κατά καιρούς φιλοξενούν στη Ρόδο τη φιλοζωική οργάνωση “Flying cats” που έρχεται εδώ και κάνει τις δωρεάν στειρώσεις στις γάτες.

Φέτος, κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν για τη στείρωση κα τον εξοπλισμό που απαιτείται για να κάνουν στειρώσεις κυρίως στις γάτες όπου έχουμε υπερπληθυσμό, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ιατρείο αυτό θα στεγαστεί στο χώρο του πρώην Συμβουλευτικού κέντρου στους Αγίους Αποστόλους, τον οποίο τους τον παραχώρησε το τμήμα ακίνητης περιουσίας, τον έφτιαξαν και με τον κτηνίατρο που έχουν προσλάβει θα γίνονται στειρώσεις μόνο σε αδέσποτα ή μπορεί να το χρησιμοποιήσουν σε συνεργασία με τον Σύλλογο κτηνιάτρων Ρόδου, από τη στιγμή που τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Σύντομα προγραμματίζουν και μία εκδήλωση για να προωθήσουν τις υιοθεσίες.

Στη συνέχεια, η κα Πάττα έκανε γνωστό ότι, πριν από αρκετές ημέρες, την επισκέφθηκε ο Σύλλογος που δραστηριοποιείται στις «Πηγές Καλλιθέας» με τις γάτες και τους επεσήμαναν ότι καθημερινά αφήνονται στο χώρο τους εκεί κουταβάκια και γατάκια, νεογέννητα, δηλαδή ωρών, που κάτοικοι της περιοχής τα παίρνουν από τις μαμάδες τους και τα αφήνουν εκεί ενώ αυτά πεθαίνουν από τη στιγμή που απομακρύνονται αμέσως από τη μητέρα τους. «Δεν είναι λοιπόν λύση επειδή δεν θέλουμε τις γάτες που είναι στη γειτονιά μας ή του γείτονα, να τα πηγαίνουμε στην Καλλιθέα για περίθαλψη», είπε.

Αναφερόμενη και στον πρωτογενή τομέα, καταρχάς θύμισε ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. έγινε η νομιμοποίηση των σφαγείων στον Έμπωνα όπου με ένα νόμιμο τίμημα που δόθηκε θα μπορούν πλέον αυτά να λειτουργούν νόμιμα ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να έχουν το νόμιμο χώρο.
Κλείνοντας, εξήρε τη δουλειά των στελεχών του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι όλα γίνονται νόμιμα και είναι στη Διαύγεια.

Σχετικά, τέλος, με τα ανεπιτήρητα, σύμφωνα με την κα Πάττα, αυτή την εποχή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και ο πρωτογενής τομέας δεν τα πειράζει. Θα ασχοληθεί μετά τον Μάρτιο. Υπάρχουν προβλήματα αλλά όχι τόσο έντονα. Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι αυτές τις ημέρες έλαβαν ειδοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ. ότι γουρούνια περιφέρονται στην περιοχή έξω από τους ΡΟΜΑ, κοντά στον οικισμό Θεοτόκο, και ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος. Για τον λόγο αυτό και θα συντονίσουν επιχείρηση. Ανέφερε, πάντως, ότι, σε άλλη περίπτωση, συνεργάστηκαν και τα προφύλαξαν.

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών