Εργασίες επισκευής του κοινοτικού κτηρίου Εμπορειού- Πάλων Νισύρου

Εργασίες επισκευής του κοινοτικού κτηρίου Εμπορειού- Πάλων Νισύρου

Εργασίες επισκευής του κοινοτικού κτηρίου Εμπορειού- Πάλων Νισύρου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 389 ΦΟΡΕΣ

Ξεκίνησαν εργασίες Επισκευής του Κοινοτικού Κτηρίου της κοινότητας των Εμπορειού-Πάλων Νισύρου, στον Εμπορειό.

Το εν λόγω διώροφο κτήριο, ιδιοκτησίας Δήμου Νισύρου, κατασκευάσθηκε πριν από περίπου 100 χρόνια. H αρχιτεκτονική μορφή του κτηρίου διατηρεί λιτά αρχιτεκτονικά στοιχεία του οικισμού. Το κτήριο βρίσκεται πριν την πλατεία του οικισμού Εμπορειός και γειτνιάζει με το ναό του οικισμού στη βόρεια πλευρά του.

Η αρχιτεκτονική του τυπολογία είναι τυπική για τα δεδομένα της εποχής. Το κτήριο είναι διώροφο, έχει επίπεδο δώμα, εσωτερικά και εξωτερικά επιχρισμένο, έχει ξύλινα κουφώματα και κατακόρυφο φέροντα οργανισμό από λιθοδομή πάχους 55 εκ. και έχει συνολικό ύψος 6,40μ.

Το ισόγειο αποτελείται από ένα χώρο που λειτουργούσε ως ιατρείο στην ανατολική πλευρά με ανεξάρτητη είσοδο, το χώρο της ξύλινης σκάλας και μία αποθήκη με διαφορετική είσοδο. Η ωφέλιμη επιφάνεια του ισογείου είναι 28,08 τ.μ. Στη βόρεια πλευρά του ισογείου υπάρχει στοά που στηρίζεται με λίθινα τόξα. Ο βόρειος τοίχος του κτηρίου εδράζεται πάνω στον τοίχο της γειτονικής εκκλησίας που προϋπήρχε. Στον όροφο υπάρχει χώρος γραφείου και προθάλαμος. Το κτήριο φέρει σημαντικές φθορές κυρίως λόγω της φυσικής γήρανσης των υλικών και της ελλιπούς συντήρησης.

Το κτήριο αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα που απαιτούν άμεση αποκατάσταση. Στόχοι της επέμβασης είναι:

• Η αντιμετώπιση των οικοδομικών αναγκών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές που έχει υποστεί το κτίριο.

• Η αισθητική αναβάθμιση του κτηρίου.

• Η διατήρηση της παραδοσιακής ταυτότητας του κτηρίου.

• Η πλήρης λειτουργική αξιοποίηση του κτηρίου.

Οι λειτουργικές διαρρυθμίσεις με βάση τις ανάγκες της κοινότητας, ταυτόχρονα εξυπηρετούν πάγια αιτήματα των κατοίκων, ανακτώντας τη χρήση που είχε το κτήριο. Στο ισόγειο, προτείνεται να καταργηθεί η αποθήκη και στη θέση της να κατασκευαστεί λουτρό με εσωτερική επικοινωνία με το χώρο του ιατρείου.

Η άμεση αποκατάσταση του κτηρίου κρίνεται αναγκαία. Με την επισκευή αυτή, το μοναδικό κτήριο που διαθέτει ο Δήμος στο κέντρο του οικισμού του Εμπορειού που σήμερα μένει ανενεργό, θα αξιοποιηθεί, αναβαθμίζοντας το αισθητικά και καλύπτοντας τι ανάγκες του Δήμου στην περιοχή. Το κτήριο κατέχει κεντρική θέση στον οικισμό, οπότε με την αποκατάσταση του θα αναδειχθεί και ο περιβάλλοντας χώρος και η προσκείμενη πλατεία. Με τις νέες χρήσεις που θα στεγάσει θα λύσει προβλήματα και ταυτόχρονα και η ζωτικότητα της περιοχής θα αναβαθμιστεί.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 145.000,00€ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24 %. Το έργο χρηματοδοτείται από ίδους πόρους του Δήμου Νισύρου.

Διαβάστε ακόμη

Δήμος Νισύρου: 76 χρόνια μετά, οι Παλαιστίνιοι ζουν ξανά δεύτερη Νάκμπα

Εντοπίστηκαν 44 αλλοδαποί στη Νίσυρο νωρίς το πρωί

Διανομή κατσικιών για το Πάσχα από τον δήμο της Νισύρου

Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του χθες ο 63χρονος αρχαιοφύλακας

Ζωντανή μετάδοση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στη Νίσυρο

Ο δήμαρχος Νισύρου στις Βρυξέλλες σε συνάντηση του δικτύου "Οικοδομώντας την Ευρώπη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης - Building Europe with local councilors BELC"

Αναβίωσε στη Νίσυρο το έθιμο της «Καλαντήρας»

Παρουσιάστηκε στην Ασφάλεια Ηρακλείου της Κρήτης και συνελήφθη ο 63χρονος από τη Νίσυρο που κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και αποπλάνηση παιδιών