Ικανοποιημένοι για τη σεζόν είναι οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης

Ικανοποιημένοι για τη σεζόν είναι οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης

Ικανοποιημένοι για τη σεζόν είναι οι καταστηματάρχες της Παλιάς Πόλης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 479 ΦΟΡΕΣ

Ικανοποιημένος είναι σε γενικές γραμμές ο εμπορικός κόσμος της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου από τις επιδόσεις της φετινής τουριστικής περιόδου, αλλά ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες τα χαμένα έσοδα των ετών της πανδημίας δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Γι’ αυτό προσβλέπουν στο 2023 ώστε να καλύψουν μέρος από τα «σπασμένα» αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πλήρης ανάκαμψη θα επέλθει μετά από τέσσερα χρόνια. Για τη χρονιά που έφυγε αλλά και για τη χρονιά που έρχεται μίλησε χθες η Μαρία Αγγέλου αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών της Μεσαιωνικής Πόλης.

«Ήταν η πρώτη χρονιά μετά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που έδειξε απίστευτα σημάδια ανάκαμψης. Η ποσότητα των επισκεπτών ήταν πραγματικά μεγάλη κάτι που ήταν ιδιαιτέρως ευχάριστο και για τα καταστήματα.

Υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, μετά μειώθηκε λίγο αλλά την κρίση την πέρασε όλος ο πλανήτης, οπότε είχε μία λογική οι τουρίστες να επικεντρώνονται μόνο στο χώρο της εστίασης περισσότερο, παρά στην αγορά σουβενίρ.

Όμως ήταν αρκετά ικανοποιητική, δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο και επιτέλους αρχίζουμε να επανακάμπτουμε σιγά-σιγά», δήλωσε ενώ αναφερόμενη στην επόμενη χρονιά πρόσθεσε:

«Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα γίνει και την ερχόμενη σεζόν. Τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά και από τις τουριστικές εκθέσεις και τις προκρατήσεις. Τα μηνύματα δείχνουν ότι θα είναι αντίστοιχα μία καλή χρονιά, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019 αν όχι στα επίπεδα ρεκόρ του 2022.

Τα πρώτα τσάρτερ έρχονται στις 11 Μαρτίου αλλά θα είναι μικρή η ποσότητα των πρώτων τουριστών, όμως ξεκινάμε, και έχουμε πολλά χρόνια να ξεκινήσουμε τόσο νωρίς και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Οι εξελίξεις φαίνονται θετικές εφόσον δε γίνει κάτι σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε ερώτηση αν τα φετινά έσοδα κάλυψαν τις χρονιές της πανδημίας απάντησε ότι είναι αδύνατο να καλύψουν τα έσοδα που χάθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια. «Είχαμε πει ότι θα χρειαστούμε μία πενταετία για να καλυφθεί η ζημιά που πάθαμε.

Τώρα για κάποιους μπορεί να μην είναι τόσο αλλά λιγότερο το σημαντικό είναι ότι ξεκινήσαμε και με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση διευκολυνθήκαμε. Δημιουργήθηκαν και διακανονισμοί και αν συνεχίσει η ροή χρήματος και την επόμενη χρονιά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θεωρώ ότι σε 3,5 ή 4 χρόνια θα έχουμε ανακάμψει» κατέληξε.

Η αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Αγγέλου
Η αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών της Μεσαιωνικής Πόλης κ. Αγγέλου

Η κα Αγγέλου ρωτήθηκε και για τα προβλήματα που απασχόλησαν τα μέλη του σωματείου, όπως για παράδειγμα οι ελλιπείς θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση κυρίως των επισκεπτών, καθώς και η καθαριότητα η οποία όμως βελτιώθηκε σημαντικά.

«Το θέμα του πάρκινγκ είναι πολύ σοβαρό και από τα θέματα στα οποία αναζητούμε λύση από φέτος το χειμώνα. Πριν τα Χριστούγεννα συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και συμφωνήσαμε σε μία συνεργασία με τον δήμο προκειμένου να λειτουργήσει ακόμα καλύτερα το πάρκινγκ της Ακαντιάς καθώς ο σχεδιασμός ήταν περισσότερο να προωθούνται εκεί τα αυτοκίνητα του προσωπικού και των επιχειρηματιών, κάτι που, όπως φάνηκε, δεν ήταν ιδιαίτερα εφικτό.

Στόχος πρέπει να είναι να προωθούνται εκεί οι τουρίστες μας, μπορούν εύκολα να το χρησιμοποιούν καθώς είναι προσβάσιμο από πολλά σημεία.

Μπορούν να χρησιμοποιούν και το λεωφορείο που έχει βάλει η «ΡΟΔΑ» για να διευκολυνθεί η κατάσταση καθώς είναι μεγάλη η χωρητικότητα του λιμανιού για αυτοκίνητα» δήλωσε, ενώ μιλώντας για το θέμα της καθαριότητας τόνισε τα εξής:

«το θέμα της καθαριότητας, η συνεργασία με τον αντιδήμαρχο κ. Καραμαρίτη ήταν άψογη φέτος. Βελτιώθηκε πάρα πολύ η κατάσταση. Υπάρχουν βέβαια κάποια σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποια μικροπροβλήματα και ευελπιστούμε να λυθούν του χρόνου.

Μας υποσχέθηκαν ότι θα τοποθετήσουν κάποιους ειδικούς κάδους με σταχτοδοχεία στο πάνω μέρος για να μην πετιούνται οι γόπες κάτω, ενώ χρειάζεται και μία διαχείριση των αδέσποτων ζώων που αφήνουν ακαθαρσίες σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος τα οποία ευελπιστούμε να λυθούν σύντομα».

Με την ευκαιρία, ανέφερε ότι το σωματείο δρομολογεί τη διαφήμιση της Μεσαιωνικής Πόλης, καθώς ο πρόεδρος της «ΡΟΔΑ» κ. Καμπούρης διαθέτει ένα λεωφορείο που θα κάνει το δρομολόγιο αεροδρόμιο-πόλη το οποίο το σωματείο θα «ντύσει» με διαφήμιση για τη Μεσαιωνική Πόλη.

«Προσπαθούμε να στήσουμε και μία καμπάνια που θα προωθεί τη Μεσαιωνική Πόλη σε τουρίστες που θα έρθουν στη Ρόδο, ώστε να αποκτήσουμε σιγά-σιγά υπόβαθρο τουριστικού προορισμού συγκριμένα ως Μεσαιωνική Πόλη.

Το έχουμε ξαναπεί εξάλλου, εντός των τειχών μπορούμε να φιλοξενήσουμε κόσμο είτε για να μείνει στα καταλύματα είτε σε υπηρεσίες εστίασης καθώς είμαστε ένας πλήρης προορισμός» δήλωσε επίσης για το θέμα.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα με τους κράχτες έκανε γνωστό ότι περιορίστηκε αρκετά καθώς ήταν πολύ περιορισμένα αυτή τη χρονιά τα περιστατικά.

Μιλώντας για άλλα ζητήματα που απασχολούν τους καταστηματάρχες, εστίασε στο θέμα της επαιτείας και των εικόνων που είδαμε πέρσι στην πλατεία Ιπποκράτους, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.

Η κα Αγγέλου ρωτήθηκε και για το ενεργειακό κόστος, υπογραμμίζοντας ότι αν ένα αντίστοιχο «ανακυκλώνω τη συσκευή» προέκυπτε και για τις επιχειρήσεις ώστε να αντικατασταθούν οι μονάδες κλιματισμού ή άλλη συσκευή ή να επιδοτηθούν επιχειρήσεις για τη χρήση φωτοβολταϊκών όπου είναι δυνατό, θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Όπως είπε, η Μεσαιωνική Πόλη είναι ειδική κατηγορία και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μελέτη, υπάρχει ενδιαφέρον αλλά είναι μία επένδυση που δε γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, όπως εξήγησε, τονίζοντας ότι το βάρος σηκώνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης και όσοι τους καλοκαιρινούς μήνες ανάβουν τα κλιματιστικά γύρω στις 13 ώρες στα καταστήματά τους.

«Ευτυχώς δεν έχουμε το πρόβλημα που έχουν άλλοι να λειτουργούν 12 μήνες το χρόνο, ελπίζουμε να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα μέχρι το καλοκαίρι και οι τιμές να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Πέρυσι δεν ήταν απαγορευτικά τα κόστη με τις επιδοτήσεις που υπήρχαν, τουλάχιστον για τους περισσότερους.

Φυσικά και έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πολλούς και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τετραπλασιάστηκαν. Θα ήταν ενδιαφέρον να τρέξει ένα πρόγραμμα και για τις επιχειρήσεις» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια

Οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου για την προστασία από την αφρικανική σκόνη