ΣΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δράσης α΄εξαμήνου και β΄τριμήνου 2010

ΣΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δράσης α΄εξαμήνου και β΄τριμήνου 2010

ΣΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δράσης α΄εξαμήνου και β΄τριμήνου 2010

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 392 ΦΟΡΕΣ

Τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι έλεγχοι κατά το τρέχον έτος διενεργήθηκαν με βάση το πρόγραμμα δράσης που είχε καταρτισθεί στις αρχές

Τα στατιστικά στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι έλεγχοι κατά το τρέχον έτος διενεργήθηκαν με βάση το πρόγραμμα δράσης που είχε καταρτισθεί στις αρχές του χρόνου, μετά από διαβούλευση με εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών, στα πλαίσια του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Κ.Ε.Ε.Ε.).

Από τα παρόντα στοιχεία προκύπτει ότι σε σχέση με την εγκεκριμένη στοχοθεσία όπως αυτή διαμορφώθηκε στη σχετική συνεδρίαση του Σ.Κ.Ε.Ε.Ε, ότι έχουν υπερβεί τον στόχο ελέγχων κατά 6,9% στο κομμάτι της Κοινωνικής Επιθεώρησης και 3,4% στο κομμάτι της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης.

Πεπραγμένα Κοινωνικής Επιθεώρησης

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρά τη μείωση του προσωπικού του Σ.ΕΠ.Ε., παρατηρείται σημαντική αύξηση (8,47%)του αριθμού των ελέγχων σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009. Αντιθέτως η μείωση κατά 6,01% που παρατηρείται σε σχέση με το 2008 οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αισθητή μείωση κατά 14,35% των υπηρετούντων επιθεωρητών(από 439 το 2008 σήμερα υπηρετούν 376 κοινωνικοί επιθεωρητές). Γενικά πάντως, παρατηρείται αξιοσημείωτη άνοδος των επιβαλλόμενων προστίμων σε ποσοστό 36,95% σε σχέση με το 2009 και 27,09% σε σχέση με το 2008. Επιπλέον, οι υποβληθείσες από τους επιθεωρητές μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές ,οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική ανοδική τάση.

Σημειώνεται ότι, τόσο η αύξηση που παρουσιάζουν φέτος οι εργατικές διαφορές ( 5,61% σε σχέση με πέρσι και 25,88% σε σχέση με το 2008) όσο και η αύξηση στα καταβληθέντα χρηματικά ποσά, μέσω της συμφιλιωτικής διαδικασίας καταδεικνύουν τον ιδιαίτερα ενισχυμένο, από το τέλος του 2009, συμφιλιωτικό χαρακτήρα της Επιθεώρησης Εργασίας. Επίσης, στο Β' τρίμηνο υπήρξε άνοδος του αριθμού και του ποσού των προστίμων κατά 40,87% και 35,31% το 2009 και κατά 33,38% και 41,78 το 2008 .

Πεπραγμένα Τεχνικής & Υγειονομικής Επιθεώρησης

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, που αφορούν στον έλεγχο της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τα εργατικά ατυχήματα, τις καταγγελίες, καθώς και τα προβλήματα που αναδεικνύονται από τις νέες μορφές εργασίας και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές, προκύπτει φέτος αύξηση των ελέγχων κατά 5,19%, των προστίμων για παραβάσεις από πλευρά εργοδοτών στους χώρους εργασίας κατά 10,54% και των ποσών που έχουν επιβληθεί από κυρώσεις κατά 8,30%.

Εξελίξεις και τάσεις στις εργασιακές σχέσεις

Σε ό,τι αφορά στις νέες προσλήψεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διαπιστώνεται πανελλαδικά αύξηση στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε προσλήψεις παρουσιάζεται στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια νησιά, η Κρήτη, η Χαλκιδική και γενικότερα οι πόλεις που έχουν τουριστική ανάπτυξη.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής. Αντιθέτως νομοί όπως η Αττική και νομοί που έχουν βιομηχανική δραστηριότητα (Βοιωτία, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) παρουσίασαν σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ως προς τις προσλήψεις οποιασδήποτε μορφής.

Επίσης αύξηση παρουσιάζεται πανελλαδικά σε ότι αφορά τις μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική και εκ περιτροπής ιδιαιτέρως στα μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη που αγγίζουν περίπου το 50% αυτής της αύξησης ενώ ακολουθούν πόλεις, όπως η Λάρισα και η Σέρρες, με σημαντική και αυτές αύξηση αναλογικά με το εργατικό δυναμικό τους.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ-ΕΦΚΑ: Καταβολές επιδομάτων άνω των 75 εκατ. ευρώ

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Φορολογικές δηλώσεις: 349 ευρώ επιστροφή για 24 στις 100 – 53 είναι μηδενικές

Καταπατημένα ακίνητα: Εξαγορά... και στα χωράφια με εκπτώσεις έως 80%

Επίδομα παιδιού Α21: Κλείνει η πλατφόρμα στις 10 Μαΐου

Ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Πρωτομαγιά

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Iσχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

Πάσχα: Πόσα θα ξοδέψουν φέτος οι Έλληνες- Μειωμένες δαπάνες για 4 στου­ς 10