Ποδαρικό από το κρουαζιερόπλοιο Lirica σήμερα στο λιμάνι της Ρόδου

Ποδαρικό από το κρουαζιερόπλοιο Lirica σήμερα στο λιμάνι της Ρόδου

Ποδαρικό από το κρουαζιερόπλοιο Lirica σήμερα στο λιμάνι της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1033 ΦΟΡΕΣ

Με 1.787 τουρίστες αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στις 9 το πρωί στο λιμάνι μας το κρουαζιερόπλοιο Lirica της εταιρείας MSC κάνοντας ποδαρικό για τη νέα χρονιά.

Είναι το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς το οποίο θα υποδεχτούν στις 10 το πρωί οι τοπικές αρχές, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία μικρή εκδήλωση επί του πλοίου για την ανταλλαγή δώρων.

Μεταξύ άλλων, εκτός από τις αρχές του λιμανιού θα παραβρεθούν οι αντιδήμαρχοι Θανάσης Βυρίνης (Τουρισμού) και Κώστας Ταρασλιάς (Τύπου) καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού λιμενικού ταμείου νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Παπαοικονόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για Ιταλούς, Γάλλους, Ισπανούς, Αμερικάνους και Άγγλους επιβάτες, πολλοί από τους οποίους θα πραγματοποιήσουν εκδρομές στο νησί μας, ενώ οι υπόλοιποι θα περιηγηθούν στη Μεσαιωνική και τη Νέα Πόλη.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου Δημήτρης Σαλαχούρης λόγω του γεγονότος ότι η σημερινή μέρα είναι αργία θα πραγματοποιήσουν εκδρομές χωρίς να εντάξουν σε αυτές επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς θα είναι κλειστοί.

Την Πρωτοχρονιά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παραδοσιακά δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται διαφορετικό πρόγραμμα για τους επισκέπτες. «Θα κάνουμε μία βόλτα μέχρι τη Λίνδο για φωτογραφία και επίσκεψη χωρίς να ανέβουμε στην ακρόπολη, θα πάμε πανοραμικά επίσκεψη στην πόλη στο Μόντε Σμιθ και στη Φιλέρημο μόνο στον Σταυρό. Θα κάνουμε και περπάτημα στην πόλη», δήλωσε ο κ. Σαλαχούρης και πρόσθεσε:

«Το ίδιο γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές. Συνδυάζουμε εκδρομές που να μην έχουν αρχαιολογικούς χώρους, αλλά οι τουρίστες θέλουν να δουν και ανοιχτά καταστήματα έστω και κάποιο εστιατόριο. Μας ρωτάνε να μάθουν πού θα πάνε να φάνε».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 6 Ιανουαρίου που θα έρθει και πάλι το ίδιο κρουαζιερόπλοιο θα είναι και πάλι μέρα αργίας, οπότε το πρόγραμμα των ξεναγήσεων θα καταρτιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Επίσης ο κ. Σαλαχούρης ρωτήθηκε και για τη σεζόν του 2023, για την οποία είπε ότι θα πάει καλά, αλλά θα πρέπει να κρατάμε μικρό «καλάθι» με το θέμα της ενέργειας και το πρόβλημα της Ουκρανίας.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της κάλυψης των αναγκών σε ξεναγούς καθώς η επόμενη σεζόν θα είναι αρκετά απαιτητική. «Θα βγούνε άλλα 25 παιδιά από τη σχολή ξεναγών και από τον Απρίλη θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν, ενώ περιμένουμε το υπουργείο να τους στείλει τις άδειές τους.

Θα βοηθήσουν αρκετά ενώ έρχονται κάθε χρόνο και από την Αθήνα για να μας βοηθήσουν. Πάντα μέσα στη σεζόν έχουμε κάποιες μέρες με πολλά κρουαζιερόπλοια και εκείνες τις μέρες θα υπάρχει δυσκολία να βρούμε ξεναγούς. Αυτό συμβαίνει δύο φορές το μήνα μόνο».

Μηχανογραφούνται τα ένσημά τους
Με την ευκαιρία, έκανε γνωστό ότι ψηφίστηκε με το μίνι ασφαλιστικό η μηχανογράφηση των ενσήμων των ξεναγών από 1/1/2023, λέγοντας:

«Έχουμε κάποιες εκκρεμότητες σχετικά με τα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν από 2019 μέχρι 2022 με τα ένσημά μας να είναι ακαταμέτρητα και θα πρέπει να γίνει χειρόγραφα η καταμέτρηση.

Περιμένουμε μία εγκύκλιο του υπουργείου μέσα στον Ιανουάριο που θα μας εξηγεί τι θα γίνει.

Επιτέλους, μετά από 20 χρόνια ψηφίστηκε η μηχανογράφηση των ενσήμων, περνάμε από τις καρτέλες που κολλάγαμε τα ένσημα και τώρα πάμε στην ψηφιακή καταμέτρηση.

Μας προβληματίζει όμως τι θα γίνει με τα τέσσερα χρόνια που έμειναν πίσω ώστε να μπορέσουν να πάρουν οι συνάδελφοι σύνταξη, εκκρεμεί η ανεργία η φετινή η περσινή και επιδόματα ασθενείας.

Μας υποσχέθηκαν όμως ότι θα τα πάρουμε αναδρομικά».

Το πρόγραμμα κατάπλου κρουαζιεροπλοίων σε ό,τι αφορά τον πρώτο μήνα του έτους έχει ως εξής:

Διαβάστε ακόμη

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη

Τεράστιο ενδιαφέρον για το Rodos Week στα βρετανικά ΜΜΕ